HEM

Myt eller Fakta?

Jag rotar i mailkorgen samtidigt som jag slänger ett getöga på den utmärkta filmen ”A year in Champagne” (finns på Netflix) och finner i frågefloran från er läsare ett återkommande tema som kort kan sammanfattas med ”myt eller fakta”.
Att myter uppstår kring händelser och personer ur historien är vanligt, lika vanligt är att urminnes vandringssägner i och med dagens snabba informationsflöde plötsligt poppar upp och blir till ”sanning” igen. Ta till exempel ”Du får mask i magen om du äter snö” eller ”Bada aldrig efter att du har ätit”. Klassiska påståenden som vi alla numera har svaret på, men som efter några år i träda alltid tar ny fart.

Hur är det med myterna i vinvärlden då? Finns de? Jodå, och tar jag några av de frågor som ni mailat in till mig via Våga Fråga så går de att likställa vid myt då svaret oftast blivit till sanning för dem som för det vidare.

Det går inte att kyla ett vin i frysen utan att det förstörs

Niklas Pettersson från Malmö frågar om det egentligen är bra att ”tokkyla” en flaska vin genom att slänga in den i frysen? Han brukar göra det, men hans vänner hävdar att vinernas smaker och sammansättning förstörs då de chockfryses istället för att de sakta kyls ner. Svaret är att det inte finns något som tyder på att vin skulle förstöras genom att snabbkyla det i frysen. Smaker och aromer i vinerna ”knyter” sig förstås då temperaturen sänks, men i samma ögonblick vi häller upp det nedkylda vinet i glasen och rumstemperaturen fångas in så öppnar hela paletten upp sig igen.

Däremot är det mer viktigt att hålla koll på hur länge du lämnar flaskan där. Det är lätt att glömma bort den och det som då kan ske är att korken spricker och vinet börjar läcka för att sedan frysa till is, och om det inte var isglass eller sorbet vi tänkt servera så är vinet förstås förstört.  Champagner och annat mousserande ska inte heller lämnas för lång tid i en frys då kolsyran i flaskan vid fryspunkter kan få hela flaskan att explodera, och en ofrivillig degorgering är det sista vi vill ha i frysen! Oavsett vin så är det snabbaste och kanske smidigaste sättet trots allt att låta flaskan kylas ner via ett isbad bestående av hälften is och hälften vatten. Nedkylningsprocessen tar då fart omgående och på cirka 10-15 minuter har du ett perfekt svalt vin färdigt att servera.

Systembolaget tillsätter kräkmedel i sprit och starkviner

Liselott Andersson från Linköping påstår sig ha läst på nätet att ”Systembolaget i syfte att förhindra akut alkoholförgiftning tillsätter kräkmedel i sprit och starkviner”.
Oj, den hade jag faktiskt aldrig hört förut så jag fick googla här – och tack och lov finns det inga som helst belägg för att detta skulle vara sant. Jag vågar nog påstå att detta är helt taget ur luften och förmodligen i syfte att avskräcka till inköp överhuvudtaget. Däremot är förstås överdriven konsumtion av alkohol oavsett dryck vare sig sunt eller speciellt hälsosamt för vem som helst av oss. Därom är vi nog alla överens.

Cava är egentligen Champagne

Ulrica Bergström i Umeå skriver att hon varit på en provning av mousserande viner nyligen och där fått veta av den som höll i tillställningen att drycken Cava från början kallades för Champagne, precis som i Frankrike. Kan det verkligen stämma? Svaret är faktiskt Ja. Cava är Spaniens nationaldryck och framställs med samma metod som mousserande vin från Champagne – det vill säga på den så kallade Champagnemetoden, vilket innebär att den andra jäsningen sker i flaskan.

Lite kort kan man säga att moussserande vin gjordes med mindre framgångsrikt resultat under 1800-talet, men det är cirka 1872 som den mer nutida versionen tar sin form då Señor Jose Raventos från vinhuset Cordonieu reser till Frankrike för att lära sig mer om vinmakeri och tradition. Han låter sig då också inspireras av drycken Champagne och kopierar den framgångsrika framställningsmetoden så fort han kommer tillbaka till hemmet i Katalonien och börjar tillverka sitt mousserande vin på ett helt nytt sätt under namnet Champagña. Detta gick bra fram till ca 1970 då fransmännen till slut satte stopp för namnet då det ansågs vilseledande – och eftersom det numera också finns anstiftat i EU-lag och ursprungsskydd att inget annat mousserande vin i världen får kallas för Champagne om det inte är tillverkat i just Champagne, så fick det mousserande vinet sitt nuvarande namn Cava och som för övrigt betyder ”källargrotta” på katalanska.
Idag är namnet synonymt med mousserande vin från Spanien och bär egen ursprungsbeteckning under namnet D.O Cava trots att det inte är namnet på en geografisk plats, utan innefattar flertalet regioner där drycken produceras.

Alla viner måste dekanteras

Sist ett påstående från Lennart Hansson i Karlstad: Alla viner måste dekanteras i karaff för att smaka bra! Svaret där är väl… njaaaeee …  Vin måste inte dekanteras för att smaka bra även om de flesta viner mår bra av att få lite luft innan servering. Vinet har en fenomenal tendens att öppna upp sig själv bara genom att det hälls i glasen, och då gärna i glas avsett för just det aktuella vinet.
Däremot är det förstås bra att använda karaff för att dekantera unga viner som är tänkta att långlagras. Dessa viner är oftast lite knutna och tillknäppta och mår bra av extra syre för att mjukas upp och släppa fram aromerna på bästa sätt.
Viner som lagrats lång tid bör förstås dekanteras för att ”väcka liv” i skönheten och städa bort eventuell fällning. Dock görs detta med finess och försiktighet, ingen vill bli bryskt väckt ur sin skönhetssömn hur som helst. Tänk på Törnrosa – där krävdes en kyss från rätt prins för att hon skulle bemöda sig att stråla i all sin prakt. Likadant är det med många viner!

sommbild

MINA  VINFAVORITER JUST NU:

Sancerre Domaine La Croix St-Laurent
2022
Sancerre Domaine La Croix St-Laurent
Här är en av mina vitvinsfavoriter just nu. Nya årgångar från Sancerre är för mig alltid startskottet till vitvinssommaren på något sätt. Sancerre Domaine La Croix St-Laurent 2015 har alla de klassiska egenskaperna en väldresserad Sancerre ska ha – det vill säga fräschör, frisk syra, elegant fruktighet där aromerna presenterar sig som vore de svala filmstjärnor på en galatillställning. Exotisk frukt, citrus, svarta vinbärsblad och en torr och tydlig mineralton på nosen och väl i munhålan så är ett fruktigt Sauvignon Blanc-fyrverkeri där med välkomponerat arrangemang: päron, gröna äpplen, mango, svarta vinbärsblad och varför inte lite lindblom bakom flädernyanserna.
Ljuvlig som aperitif men också utmärkt till ostron och väl valda skaldjur. Gå loss bland havskräftor, större räkor, hummer, kungskrabba och lättare tillagade ljusare fiskar. Eftersom sparrisen dessutom just nu är finfin är det självklart att matcha vinet med nykokt vitsparris och klassisk hollandaiesås.
Getost då, från Loire? – Hallå … Sover Dolly Parton på rygg ..?!
750 ml - 12.5% -
239 kr

Whispering Angel
2017
Whispering Angel
Den tidiga försmaken av svensk högsommar presenterade sig passande nog över Kristi Himmelsfärdshelgen nyligen och gav ett utmärkt tillfälle att ställa upp rosévinsdörren på vid gavel. Nya fräscha årgångar har fyllt hyllorna och än en gång anar vi att trenden med de laxrosa skönheterna från Provence håller i sig. Jag har fallit pladask för den stilen och förflyttar mig med hela mitt sinnliga jag till franska rivieran med allt vad det innebär så fort jag får ett glas innehållandes den eleganta och svala rosényansen. Det känns som om jag dricker lyx helt enkelt!
Sacha Alexis Lichine har i snart 10 år ägnat sitt vinmakeri med målet att skapa världens bästa roséviner och med sin serie av hyllade prestigeroséer har han kommit en bra bit på väg. Whispering Angel är resultatet av druvor som skördat tidigt vid soluppgången och sedan noggrant valts ut innan pressning och jäsning på ståltank.
Massor av finstämd frukt där aromer som blodapelsin, röda vinbär, hallon, smultron och provensalska örter frestar både näsa och gom. Frisk fin syra och en grapebeska som skapar längtan efter skaldjur, moules-frites eller en grillad havskräftsallad. Ett riktigt elegant rosévin!
Whispering Angel 2015 från Château D´Esclans lanseras med citatet ”In the Esclans Valley angels whisper, if you drink this wine you might hear them…” 
Hur är det nu han brukar sjunga, Ted Gärdestad: ”Jag ska fånga en ängel….”
Min rekommendation är således att ha både håv och fångstnät nära till hands.
750 ml - 13% -
189 kr

Le Clos Domaine Labruyère
2011
Le Clos Domaine Labruyère
Min sommelier- och arbetskollega David Björkén introducerade mig för detta vin för ett litet tag sedan och nyligen så öppnades den första flaskan upp. Där vi i vanliga fall kanske är vana med unga, friska och saftiga viner från Beaujolais så blev detta en helt ny uppenbarelse.
Le Clos Domaine Labruyère 2011 går under klassificeringen Beaujolais Cru och produceras i det topprankade Moulin-à-Vent. Underbar doftpalett av fat, lite syltiga björnbär, skogshallon och körsbär samt en elegans sandelträslöja som behagligt dröjer sig kvar. I smaken tangeras dessa egenskaper och lyfter dessutom fram en fin chokladton. Medelfylligt med en behaglig strävhet, däremot är syran markant och finstämmig, vilket passar utmärkt då vinet matchas med grillade rätter på fågel och fläsk till exempel, och där såstillbehören kan behöva ett vin som balanserar upp fetma och smak. Ett riktigt fint vin från ett i mina ögon lite bortglömt vinområde med många fördomar kring sig – dags att upptäcka ”ett annat Beaujolais” tycker jag!
750 ml - 13.00% -
299.00 kr

Taittinger Folies de la Marquetterie
Taittinger Folies de la Marquetterie
Jag besökte den årliga ChampagnedagenGrand Hotel i Stockholm häromdagen och blev ståendes vid champagnehuset Taittinger´s monter där en rad godsaker presenterades ur dryckesportföljen. Jag fastnade hårt för en champagne som jag provat vid ett tidigare tillfälle för länge sedan, då lämnade det inget större avtryck. Men nu var det andra bullar … eller bubblor kanske passar bättre i detta sammanhang! Taittinger Les Folies de La Marquetterie är en hyllningschampagne till Taittinger´s egna slottsegendom med samma namn och som ligger vackert belägen i hjärtat av Champagne. En ljuvligt fin komposition av 55% chardonnay och 45% pinot noir där druvorna kommer från den egna vinodlingen på egendomen och enbart den första pressningen används. Vinet vilar på ekfat innan buteljering och sedan 5 år på flaska.
Vid avsmakning så möts man direkt på nosen av en förföriskt intensiv frukt i form av blodgrape, persikor och vanilj. De rostade tonerna går mot smörig brioche. Väl i munnen så möts jag av en mousse som välregisserat öppnar upp en sagolikt len sammetsblomma i hela munhålan. Delikata bubblor som omfamnas fint av smaktoner som persika och aprikos. Torr och elegant med ett snyggt avslut där den subtila fattonen lägger sig på toppen av fruktigheten.
En riktigt fin champagne som jag bums beställde ett par flaskor av – detta blir en ny favorit i den Anderquim:ska champagnekällaren!
750 ml - 12.5% -
829 kr