HEM

Lyft blicken mot Kroatien

Jag har den senaste tiden fått frågor om tips på viner från länder som Kroatien, Ungern och Grekland, eftersom vi nu närmar oss semestertider tänkte jag sätta fokus på Kroatien i denna VGSOMM-krönika. På köpet har jag upptäckt en ny liten resepärla och även fått prova en rad finfina viner från olika distrikt och producenter.

Det första man tänker på när man pratar om Kroatien är kanske sol, bad och bra alternativ till Medelhavsstränderna. Kroatien har blivit ett mycket populärt resmål för semestrande européer, inte minst bland oss svenskar. En del slänger även in sport som tennis och fotboll. Vem minns inte servekanonen Goran Ivanišević som vann Wimbledon 2001 som första orankade spelare någonsin, och fotbollsherrarna tog brons i sitt allra fösta VM 1998 där även Davor Šuker blev VM:s skyttekung med sina sex mål totalt. När det kommer till matkulturen har även den sina trogna anhängare, landets viner däremot … De har haft förvånansvärt svårt att skapa något större brus omkring sig utanför de egna gränserna trots att Kroatien är ett gammalt historiskt vinland.

Nu ska det förstås omgående sägas att man efter sin deklarerade självständighet från det forna Jugoslavien 1991 (erkändes som egen republik 1992) länge kämpade med att bygga upp landet efter många år av det krig som slet sönder Balkan under första halvan av 90-talet. Idag har man hämtat sig rejält och hittat en lyckad formel när det bland annat gäller turistnäringen, och folket visar mer än gärna upp sitt land med en stolthet som går att ta på. Upprustat bland hamnar, hotell och restauranger. Boutiquer och caféer andas på många ställen exklusivitet och lyx, men till priser som inte alls skrämmer bort.

Hur var det nu med vinet då..?

Idag är det tänkt att landets viner ska vara lika stor attraktionskatalysator som maten, stränderna, skärgården och klimatet. Det ordnas resepaket till olika vingårdar och producenter – jag har själv vinvänner som bokat in första veckan i oktober tillsammans med http://www.krores.eu/ Andra har ordnat med egna besök denna sommar och då fått hjälp hos www.kroatienspecialisten.se/ med att hitta vingårdar som tar emot besök för provningar och guidade turer. De flesta som besöker landet blir förvånade över att landets viner faktiskt håller så hög kvalitet – något som kan te sig konstigt kanske, men då merparten av de viner som produceras stannar kvar inom landets gränser eller exporteras till övriga Balkanländer får de buteljer som letar sig ut i övriga Europa och till Sverige svårt att nå fram till gemene man.
”Det vi aldrig har fått chansen att smaka, vet vi heller inte om vi tycker om” tänker många. Andra tror på tesen att ”om det inte finns på hyllorna hos Systembolaget så är det inga bra viner”. Detta är förstås nonsens och trams. Lika nonchalant är det kan jag tycka att vi idag enbart erbjuds ett vin från Kroatien som återfinns på nämnda hyllor – ett vitt vin på druvan sauvignon blanc … Inte mycket till ursprungstypiskhet där inte. Kroatiens vinbönder och vinmakare är i dag stolta och professionella odlare av många inhemska druvor med tydligt ursprung som till exempel grasevina, malvazija istarska, plavac mali och inte minst crljenak kastelanski som vi numera vet är originaldruvan till de mer kommersiella zinfandel och primitivo.

Tack och lov finns det bra importörer som ser till att vi ändå kan beställa hem en smak av Kroatien och nu när jag äntligen tagit mig i kragen för att stilla min nyfikenhet och gått ”all in” på några av de viner jag blivit rekommenderad, flyttar jag gärna Kroatien högt upp på min nästa resmålslista tillsammans med ”to visit & to do”-punkter som: Dubrovnik, vit tryffel, skärgården och de pittoreska hamnrestaurangerna och den lilla staden Rovinj och inte minst Pršurići där Misal producerar sina fina mousserande viner. Jag ger några finfina tips här nedan och låt nu inte prislappen och de svåruttalade namnen skrämma bort er – nedanstående viner är riktigt fina och spännande vinupplevelser!

vgsomm-test

Krauthaker Grasevina Mitrovac

Krauthaker Grasevina Mitrovac 2015

Krauthaker tillhör de mer namnkunniga producenterna i Kroatien. Vingårdarna ligger vackert belägna i regionen Slavonien. Här har man satsat stenhårt på att profilera sitt vinmakeri i sann ekologiska anda. Kroatiens mest odlade gröna druva heter grasevina och ger ett vitt vin med mycket äppelfrukt, blommor och citrus i doftpaletten. Smakmässigt presenterar sig en lite sötare äppelsmak som mer minner om äppelmos, vinet är dock fortfarande torrt så det är återigen fruktigheten som gör sig tydligt påmind på ett spännande sätt. Mandel och citrus återkommer i smaken. Dessa tydliga egenskaper gör vinet utmärkt till lite kryddstarkare asiatisk mat, och självklart även till grillad fisk och kycklingrätter.
Art.nr: 71449 - Pris: 189 kr

Roxanich Antica Malvazija

Roxanich Antica Malvazija 2009

Trenden för naturviner har stigit rejält det senaste året. I Kroatien har producenten Roxanich rönt stora framgångar med sitt Roxanich Antica Malvazija-vin inte bara på den inhemska marknaden. Vinet har hittat utanför landets gränser och stora anhängare av naturviner håller just Roxanich Antica för väldigt bra. Vinet får macerera med skalkontakt i cirka 60 dagar, sedan spontanjäsa med den jäst som naturligt finns i druvans skal. Ingen filtrering och 4,5 års lagring på ekfat. Allt detta gör att vinet får en läckert gyllengul färg, nästan orange!
Jag har bjudits på detta vin vid tre olika tillfällen och jag blir lika fascinerad varje gång. Fantastiska dofter och smaker där saffran, smörkola, mandel och aprikoser och fatlagringen ger en lätt rostad ton som integreras med frukterna på ett fint sätt. Passande till krämiga ostar, kyckling, och sommarens lite större grillade skaldjur. Låt inte prislappen skrämma bort er dock – det här ÄR ett mycket spännande vin!
Art.nr: 75185 - Pris: 315 kr

Korlat Cabernet Sauvignon

Korlat Cabernet Sauvignon 2010

Det odlas förstås också en mängd internationella druvor i Kroatien varav cabernet sauvignon funnit en riktigt bra hemvist hos producenten Vinarija Benkovac i Norra Dalmatien.
Korlat Cabernet Sauvignon 2010 är härligt mörk i sin ton, nästan blålila, och med massor av fin frukt på näsan där svarta vinbär, blå plommon blåbär och kryddighet är mest framträdande.
Kraftfull i smaken, bra balans mellan tanniner, hetta och frukt. Jag gillar det här skarpt! Utmärkt när grillen i sommar fylls av entrecote och flintastekar, gärna med diverse rotfrukter där en liten sötma hjälper till att lyfta smakerna i vinet och varför inte en krämig sås till. Törs man langa fram en klassisk bearnaise eller café de paris månne?!
Art.nr: 70707 - Pris: 222 kr

Ivan Dolac Plavac Mali

Ivan Dolac Plavac Mali 2009

Här har vi ett riktigt fint rödvin från Norra Dalmatien och ön Hvar! Ivan Dolac Plavac Mali 2009 är resultatet av handskördade och noggrant utvalda druvor. Plavac Mali är en av de stora blå druvorna från Kroatien, fint djupröd i färgen och med en riklig frukt i form av mörka bär både i doft och smak. Mjuka tanniner och bra syra gör att vinet är utmärkt till rostbiff eller lamm men även till lite kraftiga fiskrätter och grillade skaldjur. Ekologisk
Art.nr: 71239 - Pris: 237 kr

Zlatan Otok Crljenak

Zlatan Otok Crljenak 2010

Förnamnet förpliktigar … onekligen …
Vinmakaren Zlatan Plenković nämns av många vinvänner i Europa med stor respekt.
Vineriet Zlatan Otok återfinns i Sveta Nedjelja på Hvars södra del. Crljenak Kaštelanski är som du kanske vet det lokala namnet på zinfandel- och primitivodruvan, och som visats sig vara ursprungsdruvan till de mer populära amerikanska och italienska klonerna. Mycket mörka bär i doften, lite örtighet i form av eukalyptus och varför inte ett stråk av torkade russin.

Smakmässigt så känns egenskaperna igen från de amerikanska kusinerna – plommon, mörka körsbär och svarta vinbär. Lite blommig fruktighet som övergår i svagt vegetativa toner.
Pepprig finish utan att vara för ”het”, tvärtom så balanserar den lilla kryddigheten upp vinet på ett mycket läckert sätt. Zlatan Otok Crljenak 2010 är ett riktigt bra vin till grillat kött – eller varför inte en riktigt kolgrillad hamburgare med tillbehör och klyftpotatisar! För egen del så hittade jag en favorit i 24 månader lagrad prästost tillsammans med vinet.

Art.nr: 78887 - Pris: 298 kr

Misal Prestige Extra Brut

Misal Prestige Extra Brut

Hur står det till med tillverkningen av mousserande viner från Kroatien då? Jodå, familjen Peršurić från Istrien med systrarna Ana och Katarina i spetsen har satsat stort på just detta och är i dag störst i landet och faktiskt de enda som satsar enbart på just mousserande vin helt framställt enligt traditionell metod – det vill säga champagnemetoden. Idag gör man åtta olika stilar av mousserande vin. Misal Prestige Extra Brut är en blend på 80% chardonnay, 10% pinot noir och 10% malvazija.

Härligt mörkgul i sin färg, torr och med frisk och fin syra där fina bubblor tydligt skjuter fart mot gomseglet. Krämig mouse och smaker av citrus, röda vinteräpplen och lätt nötighet i slutfinishen. Vinet har vilat 24 månader på jästen vilket även ger en lätt ton av rostade mandlar i såväl doft som smak. Som stor anhängare av mousserande viner tillverkade enligt champagnemetod så får jag lov att säga att Misal Prestige Extra Brut överraskar och kommer bli en kul outsider hemma hos Anderquim´s denna sommar när sval aperitif och snittar ska serveras gästerna.

Art.nr: 77684 - Pris: 249 kr