HEM

Vatten, dekantering och vinkorkar

Det verkar som om midsommarhelg och ledigheter är en bra tidpunkt att reflektera över vin och annat som hör därtill. Frågelådan har klingat till allt som oftast och eftersom sommar och semester är tider då vi ägnar oss åt att resa, upptäcka, stanna till och njuta av tillvaron så gör även jag detta genom att botanisera bland frågorna en stund.

Sara Johannesson från Värnamo funderar kring det här med vattnets betydelse för vinet:

Varför serveras det alltid ett glas vatten till vin när jag är på restaurang, min väninna säger att det till och med är lag på detta?”

Bra fråga tycker jag, vatten och vin hör för mig ihop på ett självklart sätt – precis som Yin & Yang, Helan & Halvan, Gene Simmons & Paul Stanley etcetera.
Till att börja med kan vi stryka att det skulle vara lag på att vatten måste serveras till vin på restaurang, det finns inte skrivet i vare sig restaurang- eller serveringslagar. Däremot kanske man skulle kunna tycka att det vore en god idé. Vin är som du kanske vet vätskedrivande och för att undvika uttorkning är ett glas vatten bra för att återställa den rätta balansen i kroppen redan från början. Sedan fungerar även vattnet utmärkt som ”munskölj” mellan tuggorna om man nu äter mat till vinet, vilket ger både mat och vin mer rättvisa. Salt mat kan förstöra ett vin, söt mat förstärker eventuell strävhet i ett annat vin. Är maten väldigt kryddstark så utsätts smaklökarna för stora påfrestningar och då kan vattnet bli en perfekt utjämnare i munhålan innan man tar den tänkta klunken med vin. Vattnet blir således den perfekta smak- och upplevelsekamraten när mat och vin ska kombineras.
Lägg sedan till att vattnet är bra för att hålla ordning på hur mycket vin man skickar i sig under en måltid eller när vinet ”bara” är tänkt som en sällskapsdryck eller aperitif i den varma sommarkvällen. Är du ute efter att släcka törsten är vinet inte alltid det ultimata valet – det är däremot vattnet!
Uttrycket ”varannan vatten” är superbra på många sätt.

Per-Erik Paulsson i Landskrona frågar: ”Är dekantering av vita viner att rekommendera?”.

Varför inte – brukar jag svara. Unga vita viner vinner precis som unga röda viner på att få luftas en smula, så att aromerna frigörs på bästa sätt.
Sjävklart är det skillnad på unga viner och unga viner – en ”nykläckt” vit Vinho Verde från Portugal vinner lika lite på dekantering som en primeur från Beaujolais. Men pratar vi om riktigt stora viner från Graves i Bordeaux, långlagrade rieslings eller Cru-viner från Chablis eller Bourgogne så är dekanteringen verkligen på sin plats för att hjälpa vinet på traven att öppna upp sig på bästa sätt.
En annan anledning till att dekantera ett vitt vin kan vara att vi oftast plockar ut dem kylskåpskalla till bordet. Ett par varv i karaffen tillsammans med rumstempererad luft gör att vinet värms upp en eller två grader automatiskt och släpper ifrån sig aromerna snabbare när vi möter upp med näsan i glaset. Äldre söta, ädelrötade viner kan dessutom innehålla lite fällning/bottensats som vi inte vill ha i glasen – med en bra dekantering är detta snabbt avhjälpt.

Sedan har jag fått ett mail från Jonny Sjögren i Visby som berättar att han för 10 år sedan var på en vinprovning där ”värdelöst vetande-fakta” hade presenterats och han snappade upp något om ”Hur många vinkorkar som går åt för att fylla Cheopspyramiden”. Men han kommer inte ihåg den exakta siffran och hur man kom fram till detta.
Hahahahaha … Min första tanke var att detta går ju inte att räkna ut, och hur fasen ska jag hitta nödvändig fakta för att lista ut det på egen hand? Men skam den som ger sig tänkte jag och skickade den frågan vidare till en kollega som har ett gigantiskt bibliotek av vinlitteratur och annat spännande i ämnet. Han skickade mig ett citat ur en bok från 2003 som kort och gott heter ”Vita Viner”: ”Rent teoretiskt går det åt cirka 14 miljarder korkar av naturlig storlek (för 75 cl flaskor) då pyramiden har en volym på 2.6 miljoner kubikmeter”.
Jösses!

Fortsätt gärna att maila in frågor, använd länken nedan som heter ”Våga Fråga” – och kom ihåg att ingen fråga anses för simpel, tokig eller irrelevant – alla kan vi lära oss något nytt, om än av det enkla.

Nu går jag tillbaka till min sommarbok … och här nedan får du några sköna tips på bra sommarviner

vgsomm-fragar

Zuccardi Viognier

Zuccardi Viognier 2015

Vitt vin från Argentina och kvalitetsregionen Cuyo Mendoza. Zuccardi Viognier 2015 är fruktig och aningens blommig i doften – som om man satt i en sommarberså bland praktfulla blomster och i kvällsbrisen anar stråk av jasmin och gröna äppelblommor. Persikor, gula päron och en len honungston återfinns också i doftpaletten. Samma egenskaper kommer tillbaka som smaknoter och lägg till fräsch citrus så har du ett finfint sommarvin som passar utmärkt till fiskrätter, grillat fläsk och fågel. Torrt och medelfylligt och kanske mer passande till mat än som svalkande aperitifvin.
Art.nr: 6059 - Pris: 90 kr

Kung Fu Girl Riesling

Kung Fu Girl Riesling 2017

Ibland vill man bara ha ett gott vitt vin som kittlar smaklökarna, sätter igång snålvattnet och samtidigt passar utmärkt som svalkande inramning då kvällssolen sänker sig efter en varm sommardag. Skaldjuren är inhandlade, brödet uppskuret, vattenmelonerna skivade och lindade med lite salt prosciutto.
Kung Fu Girl Riesling 2014, eller ”Kung Fu-vinet” som den ibland kallas i folkmun har snabbt blivit ett populärt val då det gäller att prova ett rieslingvin tillverkat utanför Tyskland och Österrike. Producenten Charles Smith Wines från Washington State USA har lyckats bra med sin coola marknadsföring och sin egen stil både när det gäller designen på vinetiketterna och innehållet i flaskorna.
Denna riesling har de klassiska doft- och smaknoterna som en riesling ska ha – det vill säga päron, honungsmelon, vita blommor och stänk av lime. En aning av lite sötare persika kan återfinnas i smaken och jag ser det som ett vackert resultat av att restsötman landar på cirka 15 gr/liter.
Detta vin är fortfarande ett av mina favoritviner till enklare sushirätter.
Art.nr: 2690 - Pris: 139 kr

Fontanafredda Langhe Rosato

Fontanafredda Langhe Rosato 2015

Varje sommar landar det nya intressanta roséfynd bland våra Systembolagshyllor. Nebbiolodruvan är främst förknippad med stora röda viner från Piemonte som Barolo, Barbaresco och givetvis Langhe. Viner med kraft och som kräver massor av uppmärksamhet och finess för att tämja på bästa sätt – det vet vi. Roséviner däremot på nebbiolo var för mig en ny bekantskap, tills nyss.
Fontanafredda Lange Rosato 2015 från kvalitetsproducenten Fontanafredda har fått till en rejäl fullträff här – det ska sägas omedelbart. Ett friskt, fräscht och fruktigt vin med en snyggt bärig smak där röda vinbär och smultron samsas med lavendel och citrus i doft och smak. En skön grapebeska hänger med i lång eftersmak och gör vinet utmärkt till maträtter som grillad fisk eller matigare sallader där grillad kyckling, varsamt smekt med lite svart tryffelolja, spelar huvudrollen.
Art.nr: 2318 - Pris: 92 kr

Rosa dei Masi

Rosa dei Masi 2018

När jag ändå är inne på roséviner från Italien så vore det tjänstefel av mig att inte nämna MASI och deras lyckade satsning på Rosa dei Masi 2015.
I traditionell appassimentostil så har man låtit 15% av refoscodruvorna lufttorka i cirka 50 dagar innan pressning och sin andra jäsning för att sedan skapa den karakteristiska smaken som Masivinerna gjort sig kända för. Läckert laxrosa i sin färg, elegant och fruktig i doften där intensiva sjok av skogshallon och smultron möter direkt. Granatäpplen och svala körsbär adderar i smakpaletten och den beska som avrundar det hela passar utmärkt till typiska antipasti som serveras innan maten som aptitretare. Utmärkt till pastarätter där kyckling och fläskkött ingår. Själv avnjuter jag detta rosévin till grillad fisk, grillade havskräftor och till lagrad västerbottenost. Jodå, sältan och gräddigheten lyfter fram frukten på ett angenämt sätt.
Toppklass!
Art.nr: 79430 - Pris: 99 kr

 

Klicka för att dela på facebook