HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Ett av Rhônes minsta områden är också ett av det största. Sett till vinerna står det lilla området på 145 hektar bakom några av regionens mest smakintensiva viner. Tacka granitjorden för det!

Cornas är spektakulärt på många sätt. Nästan all vinodling sker i ett sammanhängande område som dessutom har formen av en gigantisk amfiteaterliknande sluttning ner mot floden Rhône. Det stupar, granitjorden är karg och det blåser ofta, typ stormvindar. Knappast ett ställe man vill spendera en eftermiddag på. Om det inte vore för vinerna. För just här hittar vi optimal kvalitet på druvan Syrah som enväldigt dominerar Cornas viner.

– Den som inte tror på terroir är välkommen till Cornas, säger också mycket riktigt Jacques Desvernois, vinmakare på Domaines Paul Jaboulet Aîné och fortsätter:

– För att förstå Cornas måste du vara i vingården. Det går inte att jobba som negociants och köpa vin, då missar du hela poängen.

Flera faktorer som gör Cornas unikt

Visst är det så att Cornas står (och faller) med sina mycket specifika förutsättningar. Det är producenterna väl medvetna om och kanske en av de faktorer som gör att Cornas aldrig kommer att bli ett Ikea. Det är för smalt. Å andra sidan är det knappast något vingårdsägarna har tänkt sig. De har de sannerligen gått vilse.

Resonemanget känns igen gång på gång samma vecka Vinguiden är på resa i Rhône. Ett intensivt möte i vineriet med Eric Durrand på Domaine Durrand som han driver tillsammans med sin bror Joël tar sin fortsättning på hög höjd, där vi tar oss fram mellan vinrankorna och samtidigt får en förklaring till det unika. För det stannar inte bara vid jordmånen.

– Här ser du skillnaden mellan granit och sten, säger han och håller upp handen med jord. Det är granit som fallit sönder. Först är den blå, sedan röd med järnstråk och nu har den smulats sönder så att det ser mer ut som lera.

Tidigare var det aprikoser som gällde

Över 90 procent av jordmånen i Cornas består av granit. Tillsammans med den hästskoformade vinodlingen, Mistralvinden och solexponeringen blir terroir helt avgörande. Men först om vintillverkarna verkligen bryr sig, ser det sköna i det säregna. Och det gör de. Med råge. Så har det emellertid inte alltid varit.

– I familjen har vi alltid odlat aprikoser i området. Men sedan skulle alla göra det. Då slog vi istället över till vin. Det var lättare att tjäna pengar på det.

De mycket pragmatiska orden kommer från Dominique Courbis, numera vinmakare på egendomen Domaine Courbis. Vi kliver in i lagringskällaren och provar direkt från faten och nu är det lättare att se det framför sig, de olika vingårdslägena, olika ålder på stockarna och – inte minst – vilken betydelse faten får.

Just det där med äldre vinrankor är något Dominique vurmar extra för. Han tycker man missar det när terroir förs på tal.

– Jag tycker det är avgörande. Det handlar inte bara om avkastning och koncentration utan också vilken status druvorna får, vilken typ av fruktig karaktär som dominerar.

Vinerna från Cornas kännetecknas av mycket smakintensiv karaktär, de är sträva, mörkfruktiga med påtagligt frisk ton. Inga kioskvältare för den breda publiken, men för de som älskar utmaningar och kanske gillar att vinerna får ligga till sig i källaren är detta ett favoritdistrikt för många. Produktionen är minimal, uttaget per hektar är lågt och att priset därför hamnar högt, har sin förklaring i produktionskostnaden.

Colombo inleder modernisering

Men finns det en lockelse i vinerna. Just i utmaningen och att hitta ett vin med lite ålder, är en stor upplevelse. Nu har många vinerna ofta haft ett traditionellt drag, de har tidigare känts lite otidsenliga, uttorkande med lite frukt. Men sedan Jean-Luc Colombo slog sig ner i området och inledde en modernisering, har inget varit sig likt.

Ett besök i villan på hög höjd, bakom hästskoodlingen, och med flera mycket gamla, brant stupande vinodlingar intill huset, förstår man hans vision. Det ska vara småskaligt med det unika som viktigaste förtecken. Och när sedan det ena vinet efter det andra ska provsmakas, är det precis detta som känns igen. Idel mineralitet, strävt, med tydligt fokus på terroir, granit, koncentration och så förstås frukt, massor av fruktintensiv karaktär. Vad som är det mest överraskande är att vinerna går att lagra, länge, men de går också att konsumera idag, i rätt kontext vill säga, med en kraftig köttbit och smakintensiva tillbehör.

Precis som det ska vara. Även i Cornas.

Kortfakta Cornas


Du kanske även vill läsa dessa

Rhône – mångfald med hög kvalitet

Rhône – mångfald med hög kvalitet

I denna och flera återkommande artiklar tar vi pulsen på en av världens främsta vinregioner, tipsar om bra vin och spännande vingårdar att besöka. Häng med på Vinguidens resa som börjar i okända Lir..

Läs mer
Antikt vin sätter trenden

Antikt vin sätter trenden

Vin jaune, det gula vinet, har fått ett enormt genomslag de senaste åren. Varför? Vinguiden går till botten i ämnet. Vinet är närmast att betrakta som antikt, även i sin karakteristik, och ändå är d..

Läs mer
Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Jodå, kändisviner kan faktiskt få recensenter att jubla. Leif Mannerströms nya Côtes-du-Rhône har fått toppbetyg de senaste veckorna. ”Man riktigt glad när man upptäcker ett kändisvin, som int..

Läs mer
Toppviner från Frankrikes experimentverkstad

Toppviner från Frankrikes experimentverkstad

Ännu ganska okänd i Frankrike, men så exporteras över 95 procent av vinerna. Nu lanseras dessutom ett vin från deras nyligen inköpta egendom i Corbières. Calmel & Joseph är en negociant som nu o..

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Rhône – mångfald med hög kvalitet

Rhône – mångfald med hög kvalitet

I denna och flera återkommande artiklar tar vi pulsen på en av världens främsta vinregioner, tipsar om bra vin och spännande vingårdar att besöka. Häng med på Vinguidens resa som börjar i okända Lir..

Läs mer