HEM

Vitvinsfavoriter

Måhända är det inte bästa vitvinssäsongen i just detta nu. Men om vi stannar inomhus och smörsteker den där fisken, ja då är det härligt friskt vitt som gäller. Men vilket? Vinguiden.com guidar till de bästa vita vinerna på beställningssortimentet.

Rött till kött och vitt till fisk? Jo, det gäller än, även om vi idag gärna är gränsöverskridande. Men till den nyfångade fisken är det gott, riktigt gott, med ett passande vitt vin som håller ihop smakerna och ger fisken liv på nytt. Fast i annan form.

Österrikiskt till kalven

Det vita vinet karaktäriseras av sin friskhet, sin höga syra som gör att det passar bra till rätter med påtagligt friska toner som just fisk och fräscha tillbehör. Det finns samtidigt en rejäl bredd på det vita vinet där en del faktiskt fungerar förträffligt också till kött. Ta bara den österrikiska druvan grüner veltliner som går jättebra till kalv, eller en fatlagrad chardonnay som passar utmärkt till frigående kyckling och till och med rätter på fläsk.

Vitaviner-kyckling-686

Gäller alltså inte rött till kött och vitt till fisk längre? Njae, både och, för så har vi blivit som vinkonsumenter, vi söker ju upplevelser bortom de gängse, vi vill hitta nya kombinationer även inom de traditionella segmenten. Då kan det vara värt att prova de olika vinstilarna, kolla hela vitvinsspektrumet – allt från krispig frivolt till mer fylliga viner med vaniljsöta, närmast tunga toner. Samt därtill hitta de passande rätterna. Då hamnar vi, trots allt, vid fiskdisken. Vi får heller inte glömma bort att vi i Sverige är rejält duktiga på att konsumera de simmande små djuren från hav och sjö och ur ett rent hälsoperspektiv, både för miljö och för den personliga hälsan, är det få rätter som slår en god fiskanrättning.

Torskrygg och chardonnay

I vinstilarna hittar vi en lättsam albariño som med sina friska smaker och höga syra är närmast optimal till ostron eller råa skaldjur. En lite kraftigare sauvignon blanc som helst är elegant i doften fungerar ypperligt till en mer tillagad komplex rätt. Och en skönt fatlagrad chardonnay med lite vaniljsötma är hur bra som helst till en smörstekt torskrygg med kokt potatis och smörstekta morötter. Ju lättare vin och högre syra, desto renare smaker på råvaran, följaktligen: ju bredare smakpalett, desto mer smak på fisk och tillbehör. Svårare än så behöver det aldrig vara.

5 bästa vita vinerna

Godelia Godello Doña Blanca

Godelia Godello Doña Blanca 2016

Aromatiskt med lite feta toner, tropiskt med mogen persika och en släng av mineral i doft. Massor av spännande smak med tropisk frukt, mineralitet, aningen blommigt med liten smörig ton och fint fylligt i spännande matorienterad stil. Servera gärna till grillad hälleflundra med potatismos, lätt smaksatt med tryffel.
Art.nr: 75921 - Pris: 159 kr

Pouilly Fumé Génetin

Pouilly Fumé Génetin 2015

Aningen knuten i rökmineralig stil, fin frukt, drar åt unga tropiska toner och en fin balans med bra syra. I smak mycket mineralpräglad med bra frukt, åter lite tropiskt men i stram, något knuten stil och med en bra syra i längd. Perfekt till lättrökt lax med pressad potatis.
Art.nr: 70186 - Pris: 159 kr

Aveleda Alvarinho

Aveleda Alvarinho 2018

Fint citrusdoftande med inslag av gröna äpplen, lite lime och vit persika i spänstig stil med friska förtecken. Smaken domineras av en lättsam syra, toner av gröna äpplen, omogen persika och både citrus, lime och lite passionsfrukt. Passar perfekt till skagenröra på tunn brödskiva och med citron på toppen.
Art.nr: 73576 - Pris: 99 kr

Balassa Bom Boly Furmint

Balassa Bom Boly Furmint 2017

Fint mineralrökigt i doft, inslag av både tropiska frukter, gula äpplen i spännande, säregen stil. Smaken domineras av mineralitet men där även frukten i form av tropiska frukter och en lätt kryddig ton ger sig till känna. Serveras till klassikern gravad lax, kokt potatis och hovmästarsås.
Art.nr: 70530 - Pris: 175 kr

Pichler-Krutzler Grüner Veltliner Ried Klostersatz

Pichler-Krutzler Grüner Veltliner Ried Klostersatz 2017

Läckert kryddigt i mycket druvtypisk ton, inslag av lite mineral, sälta och bra citrusfrukt i mer komplex stil. Smaken domineras av kryddiga egenskaper, stenmineralitet, bra citruskaraktär och en lätt gräsig ton med bra, sammansatt längd. Passar utmärkt till gratinerad krabba som serveras med dillmajonnäs och citruszest.
Art.nr: 73106 - Pris: 199 kr

Vitaviner-krabba-686

Text & bedömning: Johan Franco Cereceda