HEM

Grüner Veltliner

Druvan odlas även i mindre skala i Tjeckien, där kallas den Veltlin eller Veltlínské Zelené och i Ungern där den går under namnet Zöldveltelini. Även amerikanska, australiensiska, och nyzeeländska vinodlare har tagit sig an druvan, som trivs bra i de lite varmare klimaten. Viner på Grüner Veltliner passar bra till olika sorters mat och är ett utmärkt dryckesalternativ till de välkända druvorna Chardonnay och Riesling, vilket kan förklara varför populariteten vuxit. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Grüner Veltlinerviner

Grüner veltliner – Österrikes mest odlade druva

Grüner Veltliners anor sträcker sig tillbaka till romartiden och är idag Österrikes mest odlade druva. Den mognar sent, är motståndskraftig mot sjukdomar och trivs bra i den österrikiska jordmånen. De mest kända odlingsdistrikten är Wachau och Kamptal, där druvan växer i sluttningar ovanför floden Donau.

Druvan odlas även i mindre skala i Tjeckien, där kallas den Veltlin eller Veltlínské Zelené och i Ungern där den går under namnet Zöldveltelini. Även amerikanska, australiensiska, och nyzeeländska vinodlare har tagit sig an druvan, som trivs bra i de lite varmare klimaten.

Viner på Grüner Veltliner passar bra till olika sorters mat och är ett utmärkt dryckesalternativ till de välkända druvorna Chardonnay och Riesling, vilket kan förklara varför populariteten vuxit.

Tre olika kvalitetsnivåer

Det finns tre olika kvalitetsnivåer av det österrikiska Grüner Veltlinervinet.
Landwein är en av dem. Viner på denna kvalitetsnivå har oftast låg alkoholhalt och produceras i större volymer. Grüner Veltlinerviner med kvalitetsstämpeln Qualitätswein klassas som bättre viner av denna druva. Kvalitetsviner märkta med DAC har ofta en elegantare kropp eller mer klassiska och smakrika på ett mer subtilt vis.

Man kan dessutom dela in Grüner Veltlinervinerna märkta DAC i två varianter. Den vanligaste typen är lätt och läcker med hög syra och enkla smaker av melon och lime. Viner av denna sort är ofta märkta som ”Klassik”. Den andra varianten är torr och rökig med en fylligare kropp och ger smaker av honung, äpple, mango och vitpeppar. Dessa viner är ofta märkta ”Reserve”.

gruner-veltliner

Mat som passar ihop med Grüner Veltlinerviner

Viner på Grüner Veltliner passar utmärkt till flera olika typer av mat. Vill du äta någonting klassiskt som skaldjur, fisk eller nötkött är ett glas av detta goda, vita vin utmärkt till. Grüner Veltliner fungerar dessutom fint tillsammans med japanska smaker som wasabi, yuzu och ingefära. Testa gärna drycken tillsammans med tofu och aromatiska grönsaker. eller till krabba.


Fakta om Grüner Veltliner

  • Odlas: Främst i Österrike. Odlas även i Tjeckien och Ungern.
  • Kända områden: Wachau och Kamptal (Österrike).
  • Smak: Mycket frisk med hög syra. Dominerande smaker av gult äpple, grönt päron, gröna bönor, kryddor, vitpeppar och gräs.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Både lättare och fetare fiskrätter, skaldjur, nötkött och charkuterier.