HEM

Aktuellt

Vinguiden testar självscanning på Systembolaget

Nu kan du blippa vinet och checka ut själv på Systembolaget. Vinguiden har testat höstens stora nyhet – och kunde efter vissa besvär köpa en flaska Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet.
– Mottagandet har varit superpositivt, säger butikschefen Emil Agén till DN.

I mitten av september hade Systembolaget premiär för höstens stora nyhet i butikerna: Självscanning och självutcheckning. Systembolaget på Torsplan i Stockholm och Systembolaget Kungsgatan i Örebro är de två butiker i Sverige där du själv kan blippa dina starkvaror och checkar ut med ditt bankkort. Vinguiden besökte Torsplan i Stockholm för att testa nyheten.

Trots att det är fredag så kommer vi direkt fram till en av de fyra nya självscanningskassorna på Systembolaget på Torsplan. Ingen kö alls fast bara tre av fyra kassor fungerar, men de flesta kunderna tycks fortfarande välja de vanliga bemannade kassorna.

Lite knepigt är det faktiskt att förstå gränssnittet på skärmen. Jag måste först välja om jag ska ha en plastpåse innan jag kan scanna vinet, den här fredagen föll valet på en flaska Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet. På något sätt lyckas jag trycka fel och kommer till betalningen av plastpåsen utan att ha blippat vinet med streckkodsläsaren. Jag är på väg att betala bara för påsen innan jag avbryter köpet.

Men tack vare hjälpsam personal löser det sig snabbt. Jag startar om hela proceduren, men gränssnittet är lite svårare att förstå jämfört med de i matbutikerna. Ålderskontrollen klaras av genom att en personal ständigt håller koll på flödet vid de fyra självscanningskassorna, och begär legitimation av de som kan vara minderåriga.

Efter att ha blippat kortet får jag ett kvitto som jag sedan visar upp i en läsare, grindarna öppnas och jag får lämna butiken med mitt självscannade vin! Ganska smidigt, men lite saknar jag den artiga kassapersonalen som brukar önska trevlig helg.
– I direkt anslutning till den ordinarie kassan kommer kunder kunna välja kassan med självutcheckning där vi har medarbetare på plats för att säkerställa att Systembolagets försäljningsregler efterföljs. Eftersom alkohol inte är som andra varor kommer vi att genomföra självutcheckningen på vårt sätt.  För oss är det viktigt att kunderna alltid ska kunna lita på att vi säljer med ansvar – med omtanke om alla, säger Emil Agén, butikschef Systembolaget Torsplan.

Tanken är inte att de som handlar ska göra personalens jobb för att spara pengar. I stället ska personalen få mer tid att hjälpa kunder ute i butiken, till exempel med att välja ut vilket vin som passar bäst till en viss sorts mat.

Förutom Systembolaget Torsplan är det Kungsgatan i Örebro som är med i försöket med självscanning och självutcheckning. Försöket ska pågå i sex månader och ska sedan utvärderas. Testet följs upp på flera sätt. Bland annat tar Systembolaget hjälp av externa undersökningsföretag för att göra extrainsatta ålderskontroller och så kallade exitmätningar när kunden lämnar butiken. Systembolaget kommer också att intervjua medarbetarna i testbutikerna. Efter utvärderingen kommer beslut fattas om en eventuell utrullning till fler butiker.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolagets öppettider under julen

Systembolagets öppettider under julen

Nu gäller att planera tiden rätt. Julbak, julbord, skinkan som ska griljeras. Och så ska det inhandlas dryck på det statliga monopolet. När systembutikerna nu har öppet… Visst är det bråda dagar inf..

Läs mer
”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

Moderaterna vill ha söndagsöppet på Systembolaget. – Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, sä..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop. För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop a..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Spännande nyheter dyker upp på Systemet

Trött på ditt vanliga vin eller öl? Så gott som varje vecka släpper Systembolaget dussintals nyheter i det tillfälliga sortimentet. Dessutom släpps flera nyheter i beställningssortimentet. Här är nå..

Läs mer