HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinguiden testar självscanning på Systembolaget

Nu kan du blippa vinet och checka ut själv på Systembolaget. Vinguiden har testat höstens stora nyhet – och kunde efter vissa besvär köpa en flaska Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet.
– Mottagandet har varit superpositivt, säger butikschefen Emil Agén till DN.

I mitten av september hade Systembolaget premiär för höstens stora nyhet i butikerna: Självscanning och självutcheckning. Systembolaget på Torsplan i Stockholm och Systembolaget Kungsgatan i Örebro är de två butiker i Sverige där du själv kan blippa dina starkvaror och checkar ut med ditt bankkort. Vinguiden besökte Torsplan i Stockholm för att testa nyheten.

Trots att det är fredag så kommer vi direkt fram till en av de fyra nya självscanningskassorna på Systembolaget på Torsplan. Ingen kö alls fast bara tre av fyra kassor fungerar, men de flesta kunderna tycks fortfarande välja de vanliga bemannade kassorna.

Lite knepigt är det faktiskt att förstå gränssnittet på skärmen. Jag måste först välja om jag ska ha en plastpåse innan jag kan scanna vinet, den här fredagen föll valet på en flaska Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet. På något sätt lyckas jag trycka fel och kommer till betalningen av plastpåsen utan att ha blippat vinet med streckkodsläsaren. Jag är på väg att betala bara för påsen innan jag avbryter köpet.

Men tack vare hjälpsam personal löser det sig snabbt. Jag startar om hela proceduren, men gränssnittet är lite svårare att förstå jämfört med de i matbutikerna. Ålderskontrollen klaras av genom att en personal ständigt håller koll på flödet vid de fyra självscanningskassorna, och begär legitimation av de som kan vara minderåriga.

Efter att ha blippat kortet får jag ett kvitto som jag sedan visar upp i en läsare, grindarna öppnas och jag får lämna butiken med mitt självscannade vin! Ganska smidigt, men lite saknar jag den artiga kassapersonalen som brukar önska trevlig helg.
– I direkt anslutning till den ordinarie kassan kommer kunder kunna välja kassan med självutcheckning där vi har medarbetare på plats för att säkerställa att Systembolagets försäljningsregler efterföljs. Eftersom alkohol inte är som andra varor kommer vi att genomföra självutcheckningen på vårt sätt.  För oss är det viktigt att kunderna alltid ska kunna lita på att vi säljer med ansvar – med omtanke om alla, säger Emil Agén, butikschef Systembolaget Torsplan.

Tanken är inte att de som handlar ska göra personalens jobb för att spara pengar. I stället ska personalen få mer tid att hjälpa kunder ute i butiken, till exempel med att välja ut vilket vin som passar bäst till en viss sorts mat.

Förutom Systembolaget Torsplan är det Kungsgatan i Örebro som är med i försöket med självscanning och självutcheckning. Försöket ska pågå i sex månader och ska sedan utvärderas. Testet följs upp på flera sätt. Bland annat tar Systembolaget hjälp av externa undersökningsföretag för att göra extrainsatta ålderskontroller och så kallade exitmätningar när kunden lämnar butiken. Systembolaget kommer också att intervjua medarbetarna i testbutikerna. Efter utvärderingen kommer beslut fattas om en eventuell utrullning till fler butiker.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolaget: ”Rosé, öl och bubbel slutsålda”

Systembolaget: ”Rosé, öl och bubbel slutsålda”

Systembolaget har sålt slut – vissa hyllor är tomma på vin och öl. Leverantörerna hinner inte med – främst är det rosévin, mousserande och öl som saknas i butikerna. – Det är säsongsbetonat. Vi har ..

Läs mer
Hemkört överallt via Systembolaget

Hemkört överallt via Systembolaget

Snart kan du få ditt vin hemkört av Systembolaget. Ja, hem till dörren alltså. För nu får hela landet tillgång till Systemets leveransservice. Men för att fortsätta vara relevanta måste också System..

Läs mer
Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop. För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop a..

Läs mer
Systembolagets öppettider under julen

Systembolagets öppettider under julen

Nu gäller att planera tiden rätt. Julbak, julbord, skinkan som ska griljeras. Och så ska det inhandlas dryck på det statliga monopolet. När systembutikerna nu har öppet… Visst är det bråda dagar inf..

Läs mer
PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

Kultvinet PSI kommer med en ny årgång i Systembolagets tillfälliga släpp. Vingurun Peter Sisseck ligger bakom PSI som är döpt efter den 23:e bokstaven i grekiska alfabetet. Dansken Peter Sisseck är..

Läs mer
”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

Moderaterna vill ha söndagsöppet på Systembolaget. – Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, sä..

Läs mer