HEM

Vin till thaimat

Vi är fullt medvetna om att julen står för dörren. Just därför vill vi tro att många gärna anammar det här med hämtmat, för att spara lite tid mellan baket, korvstoppningen, pyntet och klapphandeln. Eller också gör du din egen “snabbmat”, men vad dricker man till thai till exempel? Vi har svaren!

Det thailändska köket kombinerar så många djärva smakelement, att en vinmatchning kan bli en riktig utmaning. Vilket inte är särskilt uppskattat när hämtmaten får ersätta hemlagat och önskemålet är att måltiden inte får ta en massa tid i anspråk. Generellt kan man säga att söta och lätta viner passar bäst ihop med intensiva, kryddiga thaismaker. Fylliga viner med mycket tanniner övermannar smaknyanserna hos vårrullar och currykryddade rätter, och alkohol intensifierar hettan i chili. Med andra ord – spara de tunga röda dryckerna till ett annat tillfälle. Se det som en bonus, att de viner som parar sig magiskt med de söta, kryddiga och sura smakerna av Sydostasien är lätta både för gommen och plånboken.

Thai-pad-thai-686

Sauvignon blanc och grenache till Pad Thai

Sauvignon blanc, särskilt fruktiga versioner som de från Nya Zeeland, är en fantastisk matchning ihop med sötsura nudelrätter som Pad Thai eller Pad See Ew (friterade nudlar med kyckling och grönsaker). Vinets kiwi- och papayasmaker faller i linje med de ljusa såserna till dessa risnudlar, och den uppiggande surheten håller gommen fräsch för varje tugga. Till skillnad från ekiga vita viner kommer sauvignon blanc inte att kollidera med limejuice eller fisksås – istället skapas lite thailändsk, gastronomisk smakglädje.

Grenache erbjuder också mogna fruktsmaker, som jordgubbar och hallon, som betonar de syrliga smakerna av nudelrätter och stekt ris, särskilt sådana med fläsk eller anka. Eftersom Grenache är en druva med tunt skal, släpper den inte ifrån sig några sträva tanniner som krockar med de lätta proteinerna eller de fruktiga elementen som ananas eller plommonsås. Leta efter flaskor med lite lägre alkoholhalt (från exempelvis Kalifornien) om du väljer kryddiga rätter som Pad Kee Mao; risnudlar med soja, fisksås, vitlök och basilika bland annat.

Thai-box-pinnar-686

Curry + gewurztraminer = sant

Söta viner motarbetar hetta, så en utsökt, halvtorr gewurztraminer kompletterar den kryddiga chilin som ofta kännetecknar thailändska curryrätter. Gewurztraminer definieras av tropiska litchismaker och blommiga aromer, som framhäver kokosnöten och citrongräset i curryrätterna. Den rika, lite oljiga gewurztraminerkroppen skapar också kontrast och textur till den flytande basen och de krispiga grönsakerna i maten.

Bugey-Cerdon är ett halvtorrt mousserande rosévin från Frankrike som ger kanderade körsbärs- och hallonsmaker till festen. Bugey-Cerdon tämjer chililågorna i kryddiga, aromatiska rätter, men dess lätta kropp och bubbligheten övermannar inte de känsliga grönsakerna eller den thailändsk basilikan. Istället framhäver detta söta bubbelvin de tropiska tonerna av curry och förenar hela rätten, vilket ju är det optimala målet när man matchar mat med vin.

Thai-food-wine-686

Källa: Vivino


Vinguiden
tipsar