HEM

Aktuellt

Vin för trendkänsliga

Plötsligt händer det, för nu dricks det spanskt starkvin runt om i världen. Sherry? Nej, det säger ingen längre, det heter fino eller oloroso. Det gemensamma? En närmast fantastisk kvalitet. Vinguden.com och Johan Franco Cereceda tipsar om de bästa, nu när internationella sherryveckan inletts.

I början av november, mellan den 7 och söndagen den 13, är det internationell sherryvecka. Det ska villigt erkännas: jag är torsk på viner från Jerez. Jag tycker vinet inte bara är underskattat och enormt prisvärt, jag tycker dessutom att det tillhör det mest komplexa som finns i vinvärlden. Därtill är det unikt, det görs bara här, i södra delen av den iberiska halvön kring staden Jerez. Ja, ni fattar, hommage à Jerez är bara förnamnet.

Sherry-GonzalezByass-686
González Byass är en av Spaniens mest kända sherry bodegor.

Men vad är det då som gör vinet, för det är ett vin, så stort och nu så trendigt att konsumera. Flera saker. Dels en jordmån, albariza, som är kalkstinn och som vi inte hittar någon annanstans. Dels klimatet där två vindar möts, Poniente och Levante, som tillsammans skapar ett unikt mikroklimat. Dels druvorna, endast tre till antalet som också beskriver vilken stil vinet har. Dels den långa lagringen på fat, minst tre år för att den vanligaste varianten ska bli godkänd. Det är unikt helt enkelt och så hittar vi en ansenlig mängd olika vinstilar, alla med olika namn.

– Det är ingen längre som säger sherry. Nu kallar vi vinerna vid dess rätta namn. Fino, manzanilla, oloroso eller PX. Lite för att markera att det är unika viner.

Sherry på matbordet

Det säger Edward Butler, ansvarig på den internationella marknaden för vinhuset Williams & Humbert, en av de klassiska vinfirmorna i Jerez. Han är i Sverige på blixtvisit för att prata lite om den internationella sherryveckan som inleds måndagen den 7 november. Med sig har han några riktigt spännande viner, en manzanilla, en fino och en gammal, mycket gammal oloroso.

– Fortfarande är ju intrycket av sherry en gammal dam som sitter i sitt vardagsrum och dricker sötsliskigt vin i små, färgglada glas. Den bilden … hm, vill gärna vi få bort, menar Edward Butler.

Samtidigt har man från producenthåll satt vinerna från Jerez i ett delvis nytt sammanhang, nämligen på matbordet. Detta vin, vilken stil det än må vara, ska konsumeras till mat, riktigt god mat. Nu är det toppkrogarna som hänger på och visar åter vilken komplex karaktär vinerna har, i alla prislägen dessutom. Den lättaste varianten, fino eller manzanilla, är riktigt spännande att prova till sushi, skaldjur, sill eller enkla fiskrätter. En oloroso, kraftigare till färg och både mer doft- och smakrik, är alltid ett bra alternativ till kötträtter, och en PX – världens kanske sötaste vin – är en smarrig dessert i sig.

Sherry-restaurang-686
Sherry ska med fördel placeras på matbordet.

Det räcker att börja där för att inse att vinerna från Jerez erbjuder betydligt mer kvalitet än vad prislappen indikerar. Fenomenalt redan från start, med andra ord.

Sherry-Sandeman-686
Sandeman är sedan 1790 ett världsetablerat varumärke, känt för sitt portvin och sherry.

5 bästa vinerna från Jerez

Alegria Manzanilla
Alegria Manzanilla
Fint friskt i tonen med både lite mineral karaktär, frukt och citrusklang i doft med inslag även av jäst. I smak friskt, bra fruktig karaktär där citrus, lätt nötighet och en liten sälta balanserar mot den eldiga tonen. Välgjort i mycket drickvänlig stil. Närmast optimalt till gröna oliver med ansjovisfyllning.
375 ml - 15.00% -
59.00 kr

P.Lex Fino
P.Lex Fino
Eldigt, doftrikt med frukt, citrus, lite lime, mandel och initialt jästig ton. I smak fint balanserat med mandel, aningen jäst, citrusfrukter, fatiga toner och en bra längd i smakintensiv stil. Våga prova till sill med kokt potatis eller, ännu hellre, lyxig sushi på lax, tonfisk och bläckfisk.
375 ml - 15.00% -
49.00 kr

Bertola Oloroso 12 Ãnos
Bertola Oloroso 12 Ãnos
Läckert doftrik karaktär med toner av fikon, dadlar, mogna plommon och ändå i torr stil. I smak hittar vi en eldig ton som balanseras upp av sötaktiga frukter som vita russin, fikon och med inslag även av nötter och en del fat. Till mustiga köttgrytor eller hårdost à la Manchego.
375 ml - 19.00% -
89.00 kr

Apostoles Palo Cortado Muy Viejo 30 Years
Apostoles Palo Cortado Muy Viejo 30 Years
Aromatiskt, lite läder, stall, tydliga mognadstoner och med en koncentrerad fruktighet som drar åt fikon. I smak mycket intensivt med lätt sötaktiga toner, nötigt med tydlig karaktär av sviskon, dadlar och koncentrerad smak. Perfekt till aromatiska rätter med asiatiska inslag.
375 ml - 20% -
289 kr

Noe Pedro Ximenez Vinum Optimum Rare Signatum
Noe Pedro Ximenez Vinum Optimum Rare Signatum
Russin i doft, söta frukter, tropiskt som i torkade aprikoser, honung … Enormt aromatiskt med sötaktig ton och bra fruktighet. I smak totalkoncentrerat, sött, sött, honungssött med fikon, saltlakrits och nötter som trängs om uppmärksamhet. Storslaget och en dessert i sig. Möjligen till en liten bit mögelost.
375 ml - 15.5% -
299 kr

Sherry-TioPepetunnorcity-686

Text, bedömning & foto: Johan Franco Cereceda


Marie Arpnäs