HEM

Aktuellt

Varför smakar mitt vin vanilj?

Du kanske har hört att ett vin är fatat, en vanlig process inom vintillverkning. Det brukar då talas om två olika fat, amerikanskt eller franskt.

I praktiken handlar det om att vinet lagrats på stora tunnor där det utvecklat sin karaktär. De amerikanska faten är då byggda av amerikansk vitek som avger en vanilin, smörig och mjuk ton.

Vill du däremot ha toner av choklad, kakao eller rostat kaffe bör du välja ett vin lagrat på franska ekfat. En bra tumregel brukar vara att lång lagring på nya fat ger mycket karaktär, medan kortare lagring på äldre fat blir mer diskret.


Vendela Bjurberg

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Sensoriska begrepp

Sensoriska begrepp

För vinprovaren är näsan det tveklöst bästa redskapet. Hur många dofter människan egentligen kan uppfatta och särskilja finns det flera bud på, allt från 1000 till en miljon. Oavsett vilket är det i..

Läs mer
Doft & smak – terminologi

Doft & smak – terminologi

Som vinprovare gäller att inte slinta med tungan, för språkets skull. Det är delvis en egen konstruktion men bygger samtidigt på förnimmelser av doft och smak. Många begrepp är av naturliga skäl met..

Läs mer
Om jag blandar rött och vitt vin, blir det rosé?

Om jag blandar rött och vitt vin, blir det rosé?

Rosévin produceras traditionellt genom att blå druvor pressas och musten får ta färg av druvskalen, en så kallad maceration. Metoden är internationell och har endast ett större undantag i det fransk..

Läs mer