HEM

Svensken väljer allt dyrare vin

Allt fler svenskar är villiga att betala mer för sitt vin. Det största prissegmentet är nu för första gången viner för över 100 kronor, visar en undersökning Vinguiden gjort.

– Nu anpassar vi sortimentet, säger man på Systembolaget.

Prismedvetenheten bland svenska vinkonsumenter har alltid varit stor. Många importörer av vin har strategiskt lagt sina vinpriser på 69 kronor, 79 eller 89 kronor, för att möjligen locka till köp. Det har också varit en avgörande faktor för merförsäljning och flera vinimportörer vittnar om en kraftig försäljningsminskning när de tvingats höja priser med någon enstaka krona.
Samtidigt har den stora försäljningen av viner i Sverige legat i ett prisspann på 69 till 89 kronor.

Boxförsäljningen har gjort sitt för att dra ner priserna något, men även vid direkta flaskköp har kunderna framför allt köpt sitt vin inom detta segment.

Men nu är det en helt ny sits då svensken helst väljer viner över 100 kronor. Det står klart efter en undersökning Vinguiden gjort där statistik från Systembolaget granskats. Under hela 2017 låg prissegmentet vin över 100 kronor i topp och tar över en fjärdedel av Systembolagets totala vinförsäljning.

Och på Systembolaget tror man att trenden håller i sig.

– Vi tror att premiumiseringstrenden håller i sig, ja. Den är både tydlig och långsiktig. Samtidigt som förskjutningen mot premiumprodukter är tydlig så är den inte dramatisk, säger Matilda Dannetun på Systembolaget till Vinguiden.

Kommer ni att efterfråga dyrare vin nu?

– Vi anpassar Systembolaget sortimentet gradvis. Det handlar främst om varugrupperna vin och öl och cider. Konsumenterna blir allt mer medvetna om vad man äter och dricker, menar man på Systembolaget.

Under sista kvartalet 2017 hade prissegmentet vin över 100 kronor över 25 procent av försäljningen. Det är en ökning med hela 28 procent jämfört med sista kvartalet 2016.

Fotnot. Systembolaget har idag över 8 500 viner (i flaska om 75 centiliter) i sitt sortiment över 100 kronor. Det totala sortimentet vin ligger på över 11 000 produkter.


Vinguidens mest sålda viner över 100 kr (2017)

109.00 kr
109.00 kr