HEM

Piteå välkomnar Restaurang Tage

Från en av världens bästa restauranger, Noma i Köpenhamn, och den tvåstjärniga Oaxen i Stockholm – till Tage i Piteå. Det klivet har stjärnkocken Johan Eriksson tagit då han från och med denna sommar ansvarar för maten på Restaurang Tage, högst upp på nyöppnade Kust Hotell & Spa i centrala Piteå.

Det råder bråda dagar i Piteå. I slutet av juli slår Restaurang Tage upp portarna – på 13e våningen på det sprillans nya designhotellet Kust Hotell & Spa, ett samarbete mellan familjen Skoog och ägarna bakom restaurang CG i Luleå. Familjen Skoog bygger det 14 våningar och 53 meter höga hotellet, som kommer att bli en av norrlandskustens högsta byggnader med 97 rum, 4 sviter, lobbybar, konferensavdelning, festvåning, spa med pool och bastu på taket. Några trappsteg över restaurangen ligger Bar Tage, där du kan njuta av en god drink före och efter maten. Restaurangen och skybaren sägs inspireras av den rika Piteälvens resa från fjäll till kust.

Petter Nyberg är restaurangchef och sommelier på populära CG i Luleå, och han ser mycket fram emot öppnandet av Tage.

– Familjen Skoog fastnade för vårt koncept i Luleå och kontaktade oss. Utifrån det har vi format idén runt restaurang Tage. Tage kommer precis som restaurang CG att hålla ett fokus på kött och god mat i allmänhet, trevlig stämning och en vacker atmosfär.

– Det är både en utvecklande och utmanande uppgift som vi har framför oss. Ett komplett hotellkoncept för all mat och dryck kommer fungera som ett kitt i det 14 våningar höga hotellet, en helhet som håller samman de olika delarna. Det adderar till Piteås och hela norrlandskustens utbud på ett positivt sätt.

Och namnet på restaurangen ..?
– Namnet Tage kommer från Tage Skoog, en profil i Piteå och den som startade Skoog-koncernen en gång i tiden. Tage är även pappa till nuvarande hotellägarna Christina och Roland Skoog, berättar Petter Nyberg.

Tage-gruppbild-Skoog-CG-686
Från vänster: Petter Nyberg, Roland och Christina Skoog, Pär Perry Eriksson och Henrik Gröntvedt, CG

Från världskända krogar till Piteå

Värvningen av stjärnkocken Johan Eriksson ser man som ett riktigt trumfkort. Han som jobbat på de finaste restaurangerna i både Stockholm och Köpenhamn har nu kommit hem till Piteå, staden där han vuxit upp, och har höga förväntningar och ambitioner inför framtiden.

Johan har jobbat på stjärnkrogar som Noma i Köpenhamn – flera gånger korad till ”världens bästa restaurang” – och den tvåstjärniga restaurangen Oaxen i Stockholm.

Hur kommer det sig att du lämnar denna lyx och flärd för Piteå?
– Ja du, jag sa upp mig och planen var att ha en lugn sommar med fiske. Men det är ju inte inte varje dag man får ett intressant jobberbjudande som är i sin hemstad, så jag hoppade på tåget.

Vad ser du för potential i Tage?
– Med tiden ser jag väldigt stor potential. Idag finns det inget vidare stort restaurangutbud här, men behovet av fler ställen finns så jag hoppas verkligen på en utveckling i den riktningen – och att piteborna även börjar gå ut och äta på vardagarna.

Vad ser du som den största utmaningen med det nya jobbet?
– För första gången i mitt liv ska jag ska jobba på ett hotell – på ett ställe som har många gäster på en kväll – så det ser jag verkligen som en utmaning. Och att få piteborna att gilla det vi gör.

Vad kommer du att laga för mat och är basen i huvudsak norrbottnisk, eller kommer du att blanda smaker och stilar från hela världen?
– Det kommer vara lite influenser från andra världsdelar, men i huvudsak bra svenska råvaror och en del från Norrbotten. Fokus ligger på riktigt gott kött.

Kommer man kunna jämföra maten på Tage med den som CG i Luleå serverar, eller gör du något helt eget – något annat?
– Folk kommer absolut känna igen sig från Restaurang CG, men med lite nya spännande saker på menyn.

Har du någon rätt som du vet att ni kommer att servera som du kan tipsa om?
– Om jag själv skulle välja så skulle det nog bli en hängmörad entrecôte med pommes och bea. Kanske en åkerbärdessert efter det.

Vad tar du med dig till Piteå från finkrogarna i Stockholm och Köpenhamn?
– Framför allt tror jag nog hur man ser på och tar hand om råvarorna, och en struktur i hur vi ska jobba i köket.

Hur går tankarna kring dryckerna på Tage?
– Tyvärr är jag en novis när det gäller viner, men jag älskar att dricka vin! Dryckerna på Tage kommer Petter Nyberg på CG att styra upp, med hjälp av “ölexperten” Henrik Leijon Lundqvist, så gästerna kommer att garanteras de bästa dryckesvalen.

Vilka hoppas du ska komma och äta hos er nu efter den premiären den 20 juli – och varför ska de vilja komma tillbaka?
– Vi kommer att servera mat som jag tror att alla pitebor kommer att känna igen sig i – och uppskatta. Vi vill verkligen vinna pitebornas hjärtan, då tror vi också att de gärna kommer tillbaka.

Tage-Johan-Eriksson-686
Johan Eriksson till vänster och Tomas Larsson, köksmästare på CG, till höger

9 snabba med Johan
Namn: Johan Eriksson
Ålder: 31 år
Bor: Bullerviken
Familj: Mor, far och syster med familj
Bästa maten att laga och servera: God family-style-middag
Bästa maten att bli serverad: Potatispannkaka
Godaste vinet: Matassa och gärna någon vit bourgogne
Ditt bästa matminne: En izakaya i Tokyo, där ägaren Kumasan var kung (en izakaya är en japansk gastropub; reds anm.)
Vad dricker du helst: En god bourbon på fiskeresa

Mat och dryck hos Tage

Ett axplock spännande viner på Restaurang Tages meny, signerade Petter Nyberg.

Bedrock Old Vine Zinfandel 2013
På Tages har vi ett stort fokus på amerikanska viner. Här har vi en underbar Zinfandel från gamla stockar som visar prov på härlig ryggrad och struktur. Ett välbyggt vin som gör sig gott till köttskåpet vi har på Restaurang Tage.

Barbera d’Alba, Giuseppe et Francesco Principiano 2012
Barbera är i mitt tycke en av de absolut mest underskattade blå druvor som finns som dessutom är väldigt användbar till mat. Det här är en småskaligt hantverksmässigt odlad barbera som jag gärna dricker ofta och mycket av. Den gör sig väldigt bra med de skogiga tonerna som man ofta hittar i maten här uppe i norr.

Le désir de Gerard, Angelliaume 2014
”The desire of Gerard” en hyllning till den bortgångne Gerard som ägde och drev vingården under 30 år. Chenin Blanc från Loiredalen när den är som bäst, här med en släng av fat som ger vinet härlig fetma och textur.

Och här ett axplock av maträtter från Tages meny.

JORDÄRTSKOCKA: confiterade jordärtskockor med gräslök, sikrom och jungfrusmör.
TAGES TARTE FLAMBÉE: rökt och grillat renhjärta, sikrom och Västerbottensost, örter och lök.
REN: grillad renrygg med rostad vitlökscrème, stekt svamp och purjolök, oxsvansky med oxmärg. Serveras med potatispuré.

Tage-utsikt-686

Tage om sig själv:
“Restaurang Tage är resultatet av lång erfarenhet, massor av kunskap och en stark tro på riktigt god service. Vi serverar klassiska rätter kombinerat med nya spännande gastronomiska kreationer, allt ackompanjerat med noga utvalda drycker. Vi har rekryterat den bästa personalen, letat fram det godaste köttet, och nosat upp de finaste vinerna.”

Tage-tavla-686


Vinguiden
tipsar