HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bättre än att tända lite ljus och avnjuta god mat och dryck i goda vänners sällskap.

Äpplets Dag

När hösten knackar på är äpple-säsongen äntligen är här. Över hela landet skördas och säljs goda, svenska äpplen som passar i allt från en frisk och enkel sallad, till en klassisk äppelpaj att avnjuta efter middagen. För att uppmärksamma denna smakfulla frukt lite extra valde Riksförbundet Svensk Trädgård att 2016 införa Äpplets dag den 25 september.

Dagen syftar till att öka intresset och sprida kunskap om svenska äpplen och frukträdsskötsel. Därför bjuder många äppelodlingar runt om i landet in till aktiviteter som är roliga för både barn och vuxna. Då kan man ofta få testsmaka flera olika äppelsorter, gå på äppelutställning och köpa lokalproducerad must.

Äppelmust – ett måste i höstrusket

Äppelmust går att avnjuta både varm och kall vilket gör det till en väldigt passande dryck att ha hemma under just september och oktober när vädret fortfarande skiftar en del. Det är också en familjevänlig dryck då must alltid är alkoholfri och består av 100% pressade äpplen. Har du inte möjligheten att ta dig ut till en äppelodling har Systembolaget flera goda svenska muster på lager.

Ingrid Marie Äppelmust, 2018

Ingrid Marie Äppelmust Svensk Hantverksmust Alkoholfri
2020
Ingrid Marie Äppelmust Svensk Hantverksmust Alkoholfri
En must med tydlig karaktär av röda äpplen som passar bra till ljust kött, fisk och kyckling. Äppelsorten Ingrid Marie har sitt ursprung i nordvästra Skåne.
250 ml - 0% - Sockerhalt 11.3 g per 100 ml
25 kr

Grönsöömust, 2021

Grönsöömust Alkoholfri
2021
Grönsöömust Alkoholfri
En nyanserad och fruktig must som är god till vegetariska rätter eller ost. Tillverkad med äpplen från odlingar i Mälardalen.
750 ml - 0% - Sockerhalt 10.1 g per 100 ml
54 kr

GodDryck

GodDryck Mousserande Äpplemust Alkoholfri
GodDryck Mousserande Äpplemust Alkoholfri
Mousserande äppelmust med inslag av honung, kanel och mandelmassa. Kallpressad dryck tillverkad av äppelsorterna Frida och Aroma.
375 ml - 0% - Sockerhalt 10.3 g per 100 ml
49 kr

 

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Få superviner – till de mest avlägsna svenska ..

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de ..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Tips på must till Äppelmustens Dag

Tips på must till Äppelmustens Dag

På söndag, den 11 oktober, har du chansen att fira en klassisk svensk dryck, äppelmusten. Det finns många sorter och fabrikat att köpa på Äppelmustens Dag. Men om du vill göra egen färskpressad must..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer