HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bättre än att tända lite ljus och avnjuta god mat och dryck i goda vänners sällskap.

Äpplets Dag

När hösten knackar på är äpple-säsongen äntligen är här. Över hela landet skördas och säljs goda, svenska äpplen som passar i allt från en frisk och enkel sallad, till en klassisk äppelpaj att avnjuta efter middagen. För att uppmärksamma denna smakfulla frukt lite extra valde Riksförbundet Svensk Trädgård att 2016 införa Äpplets dag den 25 september.

Dagen syftar till att öka intresset och sprida kunskap om svenska äpplen och frukträdsskötsel. Därför bjuder många äppelodlingar runt om i landet in till aktiviteter som är roliga för både barn och vuxna. Då kan man ofta få testsmaka flera olika äppelsorter, gå på äppelutställning och köpa lokalproducerad must.

Äppelmust – ett måste i höstrusket

Äppelmust går att avnjuta både varm och kall vilket gör det till en väldigt passande dryck att ha hemma under just september och oktober när vädret fortfarande skiftar en del. Det är också en familjevänlig dryck då must alltid är alkoholfri och består av 100% pressade äpplen. Har du inte möjligheten att ta dig ut till en äppelodling har Systembolaget flera goda svenska muster på lager.

Ingrid Marie Äppelmust, 2018

Ingrid Marie Äppelmust Svensk Hantverksmust Alkoholfri
2020
Ingrid Marie Äppelmust Svensk Hantverksmust Alkoholfri
En must med tydlig karaktär av röda äpplen som passar bra till ljust kött, fisk och kyckling. Äppelsorten Ingrid Marie har sitt ursprung i nordvästra Skåne.
250 ml - 0% - Sockerhalt 11.3 g per 100 ml
25 kr

Grönsöömust, 2021

Grönsöömust Alkoholfri
2022
Grönsöömust Alkoholfri
En nyanserad och fruktig must som är god till vegetariska rätter eller ost. Tillverkad med äpplen från odlingar i Mälardalen.
750 ml - 0% - Sockerhalt 9.8 g per 100 ml
59 kr

GodDryck

GodDryck Mousserande Äpplemust Alkoholfri
GodDryck Mousserande Äpplemust Alkoholfri
Mousserande äppelmust med inslag av honung, kanel och mandelmassa. Kallpressad dryck tillverkad av äppelsorterna Frida och Aroma.
375 ml - 0% - Sockerhalt 10.3 g per 100 ml
53 kr

 

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

En gastronomisk resa till Åbo och Nådendal

Två år av pandemi, pass-strul och nu oändliga köer på Arlanda har fått många att utforska alternativa vägar för att få njuta av lugn, vackra vyer, gott vin och god mat. Viking Lines nya stolthet Glo..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

Härlig sommarcider – gjort på svenska råvaror

De blir allt fler och skapar allt populärare cider. Småskaliga svenska producenter visar att svenska äpplen passar alldeles utmärkt till att tillverka cider. Här har du tre tips på en härlig svensk ..

Läs mer
Tips på must till Äppelmustens Dag

Tips på must till Äppelmustens Dag

På söndag, den 11 oktober, har du chansen att fira en klassisk svensk dryck, äppelmusten. Det finns många sorter och fabrikat att köpa på Äppelmustens Dag. Men om du vill göra egen färskpressad must..

Läs mer