HEM

Aktuellt

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bättre än att tända lite ljus och avnjuta god mat och dryck i goda vänners sällskap.

Äpplets Dag

När hösten knackar på är äpple-säsongen äntligen är här. Över hela landet skördas och säljs goda, svenska äpplen som passar i allt från en frisk och enkel sallad, till en klassisk äppelpaj att avnjuta efter middagen. För att uppmärksamma denna smakfulla frukt lite extra valde Riksförbundet Svensk Trädgård att 2016 införa Äpplets dag den 25 september.

Dagen syftar till att öka intresset och sprida kunskap om svenska äpplen och frukträdsskötsel. Därför bjuder många äppelodlingar runt om i landet in till aktiviteter som är roliga för både barn och vuxna. Då kan man ofta få testsmaka flera olika äppelsorter, gå på äppelutställning och köpa lokalproducerad must.

Äppelmust – ett måste i höstrusket

Äppelmust går att avnjuta både varm och kall vilket gör det till en väldigt passande dryck att ha hemma under just september och oktober när vädret fortfarande skiftar en del. Det är också en familjevänlig dryck då must alltid är alkoholfri och består av 100% pressade äpplen. Har du inte möjligheten att ta dig ut till en äppelodling har Systembolaget flera goda svenska muster på lager.

Ingrid Marie Äppelmust, 2018

Ingrid Marie Äppelmust Svensk Hantverksmust Alkoholfri
2020
Ingrid Marie Äppelmust Svensk Hantverksmust Alkoholfri
En must med tydlig karaktär av röda äpplen som passar bra till ljust kött, fisk och kyckling. Äppelsorten Ingrid Marie har sitt ursprung i nordvästra Skåne.
250 ml - 0% - Sockerhalt 11.3 g per 100 ml
25 kr

Grönsöömust, 2021

Grönsöömust
2023
Grönsöömust
En nyanserad och fruktig must som är god till vegetariska rätter eller ost. Tillverkad med äpplen från odlingar i Mälardalen.
750 ml - 0% - Sockerhalt 9.0 g per 100 ml
64 kr

GodDryck

GodDryck Mousserande Äpplemust Alkoholfri
GodDryck Mousserande Äpplemust Alkoholfri
Mousserande äppelmust med inslag av honung, kanel och mandelmassa. Kallpressad dryck tillverkad av äppelsorterna Frida och Aroma.
375 ml - 0% - Sockerhalt 10.3 g per 100 ml
53 kr

 

 

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm. – Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ..

Läs mer
Tips på must till Äppelmustens Dag

Tips på must till Äppelmustens Dag

På söndag, den 11 oktober, har du chansen att fira en klassisk svensk dryck, äppelmusten. Det finns många sorter och fabrikat att köpa på Äppelmustens Dag. Men om du vill göra egen färskpressad must..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Skåla in nationaldagen med ett blågult vin

Den 6 juni är det ännu en gång dags att hissa den svenska flaggan och beundra våra blågula färger. Vad kan då vara mer passande och spännande än att fira med ett svenskt vin! För över tjugo år seda..

Läs mer
Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl..

Därför vill svenskarna dricka hyperlokalt vin och öl..

Svenskarnas intresse för lokalproducerat vin och öl fortsätter att öka. Och helst ska det vara hyperlokalt. – Vi märker ett mycket större intresse för svenskt vin, säger Eva Bergqvist på Skepparps v..

Läs mer
Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer