HEM

Aktuellt

Häng med på en lyssnarresa i vinets värld med podden ”Vinguiden pratar om…”

Nu är det nära! Den 11 mars släpps det första avsnittet av ”Vinguiden pratar om…” för 2023. 

Följ med på en vinresa

Under 20 avsnitt kommer du som lyssnar att få göra en djupdykning i vinets grundsmaker och lära dig allt du någonsin velat veta om provningsteknik, champagne, hemmabjudningar och druvor.  Årets ”Vinguiden pratar om…” är perfekt för dig som vill lära dig allt om vin – från grunden.

Programledaren Pontus Skagersten ger sig ut på en ivrig jakt efter att lära sig allt om vin, med poddens gäster som sina lärare. Bland andra träffar han champagneproffset Richard Juhlin, fredagskocken Mattias Larsson och sommelierprofilen Maya Samuelsson. Den sistnämnda kommer också att “examinera” Pontus i hans nyvunna kunskaper, i slutet av varje delmoment.

Värmlänningen som inte är rädd för att göra fel

Pontus säger att podden ”Vinguiden pratar om…” är något han själv hade velat lyssna på när han först började intressera sig för vin hemma i Kristinehamn. Han har redan hunnit lära sig mycket om vin under de tidigare säsongerna, men är fortfarande ödmjukt inställd. I mötet med sina gäster är han bara sig själv och menar att inget kommer att vara tillrättalagt.

– Jag ser mig själv som en del av den stora lyssnarskaran. Det är viktigt för mig att lyfta deras röst, och jag är inte ett dugg rädd för att ställa de där ”dumma” frågorna, säger Pontus.

Visst erkänner han att det känns lite nervöst — särskilt att bli examinerad av ett riktigt proffs kittlar lite extra i magen. Men framförallt ser han det som riktigt utvecklande och lärorikt.

– Skulle jag misslyckas på en examination bjuder jag mer än gärna lyssnarna på det, skrattar Pontus.

Det som började med ett lätt rödvin till korv med bröd har nu fört Pontus till centrum av alla vinexperter. Vad väntar honom nu?

Under våren släpper vi fem avsnitt varje lördag, med start den 11 mars.

Här hittar du alla avsnitt av podden ”Vinguiden pratar om…”


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinmakning – från druva till glas

Vinmakning – från druva till glas

Vinmakning är ett gammalt hantverk som har funnits i 8 000 år. Även om tekniken har förfinats genom århundradena är tillverkningsprocessen i stort sett densamma än idag. Följ med på vår resa från dr..

Läs mer
Avsnitt 3: Kombinera mat och vin – så kan du tänka

Avsnitt 3: Kombinera mat och vin – så kan du tänka

Att hitta rätt smakkombinationer mellan dryck och mat är något många tycker är svårt. Men eftersom det handlar om tycke och smak finns det heller inget rätt eller fel. Jennie Walldén har som kock s..

Läs mer
Avsnitt 4: Förvara vinflaskan på rätt sätt hemma

Avsnitt 4: Förvara vinflaskan på rätt sätt hemma

Det finns många faktorer i hemmet som kan påverka vinets kvalité. De största hoten är starkt solljus och värme. Så hur ska du förvara vinflaskorna över längre tid? Vinflaskorna mår som bäst på en p..

Läs mer
Avsnitt 5: Uråldrigt vin blev trendigt igen

Avsnitt 5: Uråldrigt vin blev trendigt igen

Orange vin är ett nygammalt inslag i vinvärlden. Men vad är ett orange vin? Processen för att göra ett orange vin påminner mycket om hur man gör rött vin. Gröna druvor pressas och sedan låter man sk..

Läs mer
Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Går det att dricka champagne till mat? Absolut, men det finns några saker att tänka på. Här tipsar sommelier Maya Samuelsson om hur du kan tänka. – Den höga syran och smaken vi får från jästfällning..

Läs mer
10 spännande vinböcker du bara måste läsa

10 spännande vinböcker du bara måste läsa

Bokrean är snart här och det är ett perfekt tillfälle att lära dig mer om vinets värld. Vi har valt ut tio vinböcker som vi tycker står ut lite extra – och som passar lika bra för nybörjaren som för..

Läs mer