HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Hallå blått vin, vad hände?

För ett år sedan slog vinet ner som en bomb. Många var förfärade, andra välkomnade en förändring i den konservativa vinvärlden. Kontroversiellt var bara förnamnet. Men vad hände sedan?

Blått vin, bara begreppet väcker nyfikenhet. Vinfundamentalisterna var däremot rekordsnabba ut ur vinkällaren för att kräva dess destruerande. Bort skulle detta misstag till vin, bara färgen var ju avskräckande. Men hur många var det som hade provat det, innan de öppnade sin gom för att såga vinet längs med vinrankans rotsystem? Inga! Det blev comme il faut att plötsligen uttala sig om ett vin utan att ha avsmakat det. Inget gott betyg åt industrin.

Men så fanns andra, som tyckte det var lite kul, ansåg att det faktiskt var spännande och gärna kunde tänka sig att köpa en eller två flaskor. Det skrevs om vinet på sociala medier, många var uppriktigt intresserade, ville veta mer och i takt med detta var det flera märken som armbågade sig in på Systembolagets sommarsortiment.

Hur tillverkas blått vin? lär dig mer här.

På monopolet, var man mer än lovligt fundersam. Det fanns inga offertförfrågningar på denna typ av vin, och ändå hamnade det på vinbutikens hyllor. Folkets systembolag? Nej, bara när det passar monopolet. Men sedan tog man ställning och menade att detta inte kunde kategoriseras som vin. För det var blått. Och det fanns ingen kategori som var blå när det kom till vin: utan bara rosa, vitt och rött.

Moment 22, sa vi andra när vi stod i kön med en flaska blått i handen.

Det var sommaren 2017, ett år, tolv månader, 52 veckor sedan. Vad hände efter det? Ja, inte mycket. Till hösten hade hajpen fullkomligt ebbat ut, det blåa vinet var inte kontroversiellt länge och – tyvärr! – var det heller inte gott. Mer kul. Men det räcker inte. För att vi ska köpa en andra flaska, måste vinet smaka åtminstone ok. Det gjorde inte riktigt de blåa vinerna. De smakade allt från diskmedel, pepparmint till flux och tvål. Och det är inte bra. Visst kunde vi rädda det med krossad is och en citronskiva. Det såg i alla fall läckert ut. Några var däremot ok. Och de finns fortfarande att prova.

På Vinguiden skrev vi att vinet blir upproriskt först när det är välsmakande. Men vi är ännu inte riktigt där. Och frågan är om vi kommer dit. Det vore synd annars. Det skulle vara så spännande. Men blir det inte bättre, kan vi vara utan det. Det finns ju så mycket annat vin.

Orange vin till exempel.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Blått vin

Blått vin

Blått vin tillverkas som ett vitt vin men som sedan färgsätts med färg från blå druvsorter. Det finns olika metoder för att få den blå färgen. För att vinet ska landa under definitionen vin, alltså ..

Läs mer
Bästa fruktbubblet

Bästa fruktbubblet

Sugen på ett glas lättsamt, pärlande vin? Då är sommarens trendvin något för dig: fruktbubbel, lagom lättsinnigt med markerad fruktighet och mjuka bubblor som ger vinet en fin fräschör. Det behöver ..

Läs mer
Mer öl och vin och mindre sprit

Mer öl och vin och mindre sprit

Så handlade svenskarna på Systembolaget inför påsken. Populäraste påskölet blev Mariestads Påskbrygd. Svenska folket dricker mindre sprit och mer öl och vin. Den trenden . har pågått under flera år ..

Läs mer
I väntan på det blå vinets upproriskhet

I väntan på det blå vinets upproriskhet

Blått vin må uppröra vinsnobbarna. Men så länge vinet har flexibel kvalitet kommer det aldrig att rubba vinfundamentalisten på riktigt. Först när det blir bra, riktigt bra, är det upproriskt. Blått..

Läs mer
Blått vin

Blått vin

Rött, vitt eller rosé? Eller kanske blått? Jo, du läste rätt, det finns numera blått vin och det kommer från Spanien. Flera producenter i landet har lanserat ett blått vin. Reaktionerna världen över..

Läs mer
Blått vin – så smakar det

Blått vin – så smakar det

Provat blått vin, det senaste i vinvärlden? Det har Vinguiden. Resultatet är i sanningens namn en smula otillfredsställande. Men det finns några toppar. Blått vin är på gång, intressent stort, somm..

Läs mer