HEM

Aktuellt

Göra eget vin i höst? Här är två enkla recept för vinmakning

Hösten är här och med det vinmakning! Förhoppningsvis har du hunnit plocka en del frukt och bär som du kan använda till att göra eget vin. Sverige har en lång tradition av att göra egna fruktviner och många har säkert sett den klassiska gula boken med den självförklarande titeln “Vinboken” från tidigt 80-tal. Här tipsar vi om två riktigt bra viner som du enkelt kan göra själv hemma.

Lättare än man tror

Processen för att göra eget vin är i grunden mycket enkel. Blanda saft av frukt eller bär med socker och jäst. Låt det stå och jäsa. Enligt gamla recept bör vin jäsa länge, gärna 2-6 månader, medan modernare recept menar att det räcker med ett par dagar upp till en veckas jäsning. Detta beror sannolikt på jästens kvalitet, vilken blivit bättre genom åren.

Det finns sedan massor av extra tillsatser såsom jästnärsalt, vinsyra, jässtopp och klarningsmedel som gör processen mer tillförlitlig. Liksom för vanligt vin varierar ofta slutresultatet med kvaliteten på de råvaror du använder. Viktigast är dock att du ser till att allt som kommer i kontakt med vinet är väl rengjort.

Björnbärsvin

Många Syrahviner bjuder på toner av Björnbär, så varför inte göra ditt helt egna björnbärsvin?

Ingredienser för ca 10 L vin
7 kg björnbär
2,8 kg socker
3,5 L vatten
1 paket portvinsjäst
2 g jästnärsalt
5-10 g vinsyra

Så här gör du
1. Mosa 1 kg bär med 400 g socker till en jämn massa och tillsätt 2,5 dl varmt vatten. Fyll smeten i ett kärl som rymmer minst 12 L. Repetera i omgångar tills alla bär är mosade.
2. Blanda i jäst och jästnärsalt och låt stå täckt i 2-3 dygn. Pressa ur vätskan och häll på ett jäskärl. Den kvarvarande massan blandas med 1,75 L vatten och får stå ytterligare ett dygn innan även den pressas och hälls på jäskärlet.
3. Sätt på lock och jäsrör och låt stå i 6-8 dagar.
4. När jäsningen börjar avstanna är det dags att smaka av vinet och se om vinsyra eller mer socker behöver tillsättas. När jäsningen sedan helt avstannat kan man med fördel tillsätta 2 g vinsvavla för att garantera att jästen dött innan vinet omtappas. Använd en hävert så att bottensatsen skiljs från vinet, diska ur jäskärlet och häll sedan tillbaka vinet.
5. Ställ jäskärlet svalt och låt eventuella kvarvarande partiklar sjunka till botten.

Efter ca en månad är vinet ofta klart och kan tappas på flaska. Bästa resultat nås sedan efter ett par år, då vinet verkligen fått mogna. Men även innan dess går det att njuta av ditt eget hemmagjorda björnbärsvin.

Äppelvin

I vårt avlånga land finns många äppelsorter, och det går därför utmärkt att experimentera med viner gjorda på olika sorters äpplen, samt kombinationer av äpplen. Här är ett enkelt recept för att göra eget vin på äpplen.

Ingredienser för ca 10 L vin
6 kg mogna äpplen
2 kg socker
6 – 7 L vatten (beroende på äppelsort)
1 paket vinjäst
2 g jästnärsalt

Så här gör du:
1. Rensa och skär äpplena i skivor och lägg i en kruka eller kastrull som rymmer minst 12 L. Häll över 5-6 L hett vatten, blanda runt och låt svalna.
2. Tillsätt jästen, rör om och täck med papper eller en handduk. Låt stå i 2-3 dygn och rör om dagligen.
3. Sila därefter av saften och häll på ett jäskärl tillsammans med jästnärsalt och en sockerlag gjord på 2 kg socker och 1 L vatten. Sätt på lock och jäsrör och låt stå att jäsa i 5-7 dagar.
4. När jäsningen börjar avstanna är det dags att smaka av vinet och se om vinsyra eller mer socker behöver tillsättas. När jäsningen sedan helt avstannat kan du med fördel tillsätta 2 g vinsvavla för att garantera att jästen dött innan vinet omtappas. Använd en hävert så att bottensatsen skiljs från vinet, diska ur jäskärlet och häll sedan tillbaka vinet.
5. Ställ jäskärlet svalt och låt eventuella kvarvarande partiklar sjunka till botten. Efter ca en månad är vinet ofta klart och kan tappas på flaska.

Efter ett par år har du ett riktigt fint äppelvin som i mångas tycke kan tävla med krispiga vita viner från exempelvis Tyskland.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 tips på vad du kan göra med höstens äpplen

5 tips på vad du kan göra med höstens äpplen

Äppelsäsongen är här och det finns mycket som du kan göra med ditt överflöd av äpplen – allt från att baka härliga kakor till att göra mos och äppelsaft. Här är våra tips på hur du tar hand om höste..

Läs mer
Så här gör du egna drycker av ätbara blommor och väx..

Så här gör du egna drycker av ätbara blommor och väx..

I vår svenska natur finns ett veritabelt smörgåsbord av ätbara blommor, örter och växter. Många av dessa går att använda för att göra unika drycker såsom spännande snapskryddningar och en uppsjö av ..

Läs mer
Möt Arianna Occhipinti – Siciliens vinmakande supers..

Möt Arianna Occhipinti – Siciliens vinmakande supers..

Få personer har betytt lika mycket för den nya generationens vinälskare som Arianna Occhipinti. Hon visade att det som ung kvinna gick att skapa ett vineri från grunden, utan generationer av vinhist..

Läs mer
De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
5 spännande fakta om begreppet terroir

5 spännande fakta om begreppet terroir

Det är långt ifrån bara druvor som påverkar vinets smak. Ett trendigt men samtidigt historiskt begrepp förklarar så mycket mer – terroir. De första att klassificera ett vin utifrån sitt ursprung var..

Läs mer
Vinmakning – från druva till glas

Vinmakning – från druva till glas

Vinmakning är ett gammalt hantverk som har funnits i 8 000 år. Även om tekniken har förfinats genom århundradena är tillverkningsprocessen i stort sett densamma än idag. Följ med på vår resa från dr..

Läs mer