HEM

Aktuellt

Förläng sommaren – med uppfriskande aperitif

Sommar, sol och en Lillet. Njut av den franska aperitif-klassikern med hjälp av prisbelönte bartendern Björn Kjellberg. Här är hans fyra unika recept som passar perfekt till picknicken eller kvällshänget på terrassen.

Lillet är en torr och elegant aperitif som skapades redan 1872 av franska bröderna Paul och Raymond Lillet. Deras dryck blev snabbt så populär att den fick deras namn – och har fortsatt vara en favorit i
nästan 130 år!

Namnet aperitif då? Jo, det kan härledas till latinets aperire, som betyder ”att öppna”. Numera är ordet synonymt med ”aptitretande dryck” eller ”drink före måltid”. Ofta erbjuder man aperitif endast vid lite finare tillfällen eller speciella middagar, men vilken torsdagsmiddag som helst kan lyftas något oerhört med en liten fördrink. Det enda som är säkert här är att aperitif alltid är ett säkert knep för att förhöja stämningen, oavsett om det är hemmakväll med sambon, finmiddag eller feststämning.

Lillet tillverkas genom att blanda utvalda bordeauxdruvor med hantverksmässigt tillverkad fruktlikör. Lillet Blanc får sedan mogna på ekfat i sex-tolv månader, medan Lillet Rosé tappas direkt för att behålla sin fräschör.

Precis som vid champagnetillverkning blandas äldre och yngre årgångar för att få en perfekt balans. Resultatet blir en sofistikerad aperitif med tydliga noter av kanderade apelsiner, honung och exotiska frukter, vars subtila sötma passar perfekt med en rad olika smakkombinationer. Den prisbelönte bartendern Björn Kjellberg har skapat fyra unika recept baserat på den torra vinbaserade aperitifen Lillet.

– Tillsammans med rikligt med is blir det ett läskande alternativ för varma sensommarkvällar, säger han.

Så här enkelt kan du blanda din egen Lillet hemma:

Lillet Vive

5 cl Lillet Blanc
10 cl tonic
Is
Gurkskivor, jordgubbar och mynta

Gör så här:
1. Fyll ett glas rikligt med is. Häll över Lillet Blanc, och toppa med tonic, jordgubbar, gurka och mynta.

 

Lillet Hugo

5 cl Lillet Blanc
10 cl fläderlemonad/läsk eller flädertonic
Is
Lime, mynta

Gör så här:
1. Fyll ett glas rikligt med is. Häll över Lillet Blanc, och toppa med fläderlemonad/läsk eller flädertonic, lime och mynta. (Saknar du fläderdryck så häll i 2-3 cl outspädd flädersaft och fyll upp med sodavatten eller tonic.)

Lillet Berry

5 cl Lillet Blanc
10 cl Russchian
Is
Hallon, blåbär

Gör så här:
1. Lägg några hallon och blåbär i glaset. Fyll glaset rikligt med is.
2. Häll över Lillet Blanc, och toppa med Russchian.

Lillet Jolie

5 cl Lillet Rosé
10 cl Grapefruktlemonad/läsk eller grapefrukts tonic
Is
Lime

Gör så här:
1. Fyll ett glas rikligt med is. Häll över Lillet Rosé, och toppa med grapefruktlemonad/läsk eller grapefrukts tonic, limeskiva och en liten nypa flingsalt alt. Glöm inte saltkant på halva glaset!


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Hur matchar man egentligen ost och vin på bästa sätt? Här har vi valt ut sex goda viner och letat fram ostar som passar utmärkt till dessa. Breda smakpaletter försvårar matchningen Både ostar och v..

Läs mer
Succéaperitifen som fyller 100 år i dagarna

Succéaperitifen som fyller 100 år i dagarna

Aperol firar 100-årsjubileum i år. Och den italienska drinken är mer populär än någonsin i Sverige. – Vi växte med 74 procent senaste året, säger Hugo Simberg, produktchef för Aperol. Aperol Spritz ..

Läs mer