HEM

Aktuellt

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop.
För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop av Bourgogne från 1964 till 2018. Allra dyrast är Klöver två av kortlekswhiskyn Hanyu Ichiro’s Malt Card Two of Clubs: 180.000 kr är utropet.

Systembolagets dryckesauktion är ett säkert hösttecken. 1500 olika utrop säljs vid auktionen den 6-8 september. Den här månaden är det fina viner från Bourgogne som står i fokus. Närmare 350 olika viner av årgångar emellan 1964 och 2018 bjuds ut.

Bourgogne är en region med små vingårdar som producerar viner av exceptionellt hög kvalitet på sluttningarna som från början var havsbotten.

Intresset blir allt större för de små producenterna i Bourgogne och värdet på de mest åtråvärda vinerna har stigit med raketfart.
– De senaste åren har vi upplevt att stigande intresse för dessa småskaliga viner. Priserna har kraftigt gått upp och många producenter nått rockstjärnestatus, säger Johan Blanche, värderingsansvarig, Systembolagets dryckesauktion

Vinerna som säljs på auktionen kommer från stora delar av Bourgogne. Allt från krispigt mineralrika Chablis i norr till fruktiga Mâcon och Pouilly-Fuissé längst i söder i Mâconnaise.
De äldre Bourgognevinerna kan vara underbart djupa med komplexa aromer, men ändå vara full av liv och en strimma ungdomlighet.

– En äldre röd bourgogne må vara ljus i färgen men så länge där finns en ton av röd lyster i färgnyansen så finns det liv. De första tio åren präglas vinerna förstås av ungdomlighet och kanske slutenhet för att sedan långsamt öppna upp och breddas i sin smakbild när mognadstonerna sakta tar över frukten. Allt är en fråga om balans.

Den som är ute efter nostalgi och rariteter får också sitt lystmäte på dryckesauktionen. En kvarting av den svenska Skeppets whisky säljs med ett utropspris på 25.000. Den lilla flaskan är från 1968-1969 och tros vara en de allra sista flaskorna av Skeppets.

Skeppets marknadsfördes som en helsvensk maltwhisky med kraftig röksmak, lagrad på sherryfat i över tre år. Kornet hämtades från bönder i Mälardalen och Östergötland, vattnet kom från Malmsjön utanför Södertälje och torven köptes in från de torvmossarna på småländska höglandet. Recepten på Skeppets hade aldrig godkänts enligt dagens EU-deklarationer för whisky. I den första blenden användes både ek-extrakt och potatissprit, och man kryddade till och med upp spriten med sherry.

Kritiken var hård på 60-talet. Röksmaken förskräckte publiken och den lite sura unkna bismaken fick konsumenter och recensenter att slå bakut. I tidningen Expressen kunde man läsa: ”Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?”.

Allra mest på klöver på auktionen förväntas en flaska av kortlekswhiskyn Hanyu Ichiro’s Malt Card dra in. Det handlar om en flaska ”Klöver två” som köptes på Systembolaget för en tusenlapp för drygt 10 år sedan. Nu är den värd åtminstone 180.000 kronor, som är utropspriset. Säljaren kan verkligen skatta sig lycklig över att han inte tog sig en stänkare år 2010.

Serien är väldigt åtråvärd, många samlare drömmer om att få äga hela kortleken av Hanyu Ichiro’s Malt Card. Hanyu Distillery var ett av de mest kända destillerierna i Japan fram till nedläggningen år 2000. Det fanns ett litet parti whisky kvar som grundarens barnbarn Ichiro Akuto bestämde sig för att göra en samlarserie med totalt 54 spelkort. Allt från ess ner till tvåor i alla fyra kortfärger samt två jokrar.

När flaskorna släpptes för drygt tio år sedan var intresset för japansk whisky på botten. Men på senare år har den fått en renässans och överst på tronen står kortlekswhiskyn. Nyligen såldes en komplett samling med alla de 54 spelkorten för motsvarande 13 miljoner kronor på auktion. För något år sedan såldes en annan flaska av Klöver Två i Sverige för 212.000 kronor.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Passa på: nu säljs världens bästa rödvin

Passa på: nu säljs världens bästa rödvin

Hallå, vinälskare – nu har du chansen att skaffa några av världens mest omtalade och mytomspunna flaskor. Systembolagets dryckesauktion har startat och bjuder på några riktiga höjdare. Eller v..

Läs mer
Nu kan du ropa hem Skogsrå, Troll och Vätte

Nu kan du ropa hem Skogsrå, Troll och Vätte

Nu går årets första dryckesauktion på Bukowskis och Systembolaget av stapeln. Bland 1637 utrop finns flera fantasieggande whiskyflaskor med svenskt ursprung. Vad sägs om Troll, Näcken, Älva, skogsrå..

Läs mer
Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

Svensk köpte whiskyn för 240.000 kr

En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor. Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, o..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

PSI – nu släpps vinguruns senaste vin

Kultvinet PSI kommer med en ny årgång i Systembolagets tillfälliga släpp. Vingurun Peter Sisseck ligger bakom PSI som är döpt efter den 23:e bokstaven i grekiska alfabetet. Dansken Peter Sisseck är..

Läs mer