HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop.
För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop av Bourgogne från 1964 till 2018. Allra dyrast är Klöver två av kortlekswhiskyn Hanyu Ichiro’s Malt Card Two of Clubs: 180.000 kr är utropet.

Systembolagets dryckesauktion är ett säkert hösttecken. 1500 olika utrop säljs vid auktionen den 6-8 september. Den här månaden är det fina viner från Bourgogne som står i fokus. Närmare 350 olika viner av årgångar emellan 1964 och 2018 bjuds ut.

Bourgogne är en region med små vingårdar som producerar viner av exceptionellt hög kvalitet på sluttningarna som från början var havsbotten.

Intresset blir allt större för de små producenterna i Bourgogne och värdet på de mest åtråvärda vinerna har stigit med raketfart.
– De senaste åren har vi upplevt att stigande intresse för dessa småskaliga viner. Priserna har kraftigt gått upp och många producenter nått rockstjärnestatus, säger Johan Blanche, värderingsansvarig, Systembolagets dryckesauktion

Vinerna som säljs på auktionen kommer från stora delar av Bourgogne. Allt från krispigt mineralrika Chablis i norr till fruktiga Mâcon och Pouilly-Fuissé längst i söder i Mâconnaise.
De äldre Bourgognevinerna kan vara underbart djupa med komplexa aromer, men ändå vara full av liv och en strimma ungdomlighet.

– En äldre röd bourgogne må vara ljus i färgen men så länge där finns en ton av röd lyster i färgnyansen så finns det liv. De första tio åren präglas vinerna förstås av ungdomlighet och kanske slutenhet för att sedan långsamt öppna upp och breddas i sin smakbild när mognadstonerna sakta tar över frukten. Allt är en fråga om balans.

Den som är ute efter nostalgi och rariteter får också sitt lystmäte på dryckesauktionen. En kvarting av den svenska Skeppets whisky säljs med ett utropspris på 25.000. Den lilla flaskan är från 1968-1969 och tros vara en de allra sista flaskorna av Skeppets.

Skeppets marknadsfördes som en helsvensk maltwhisky med kraftig röksmak, lagrad på sherryfat i över tre år. Kornet hämtades från bönder i Mälardalen och Östergötland, vattnet kom från Malmsjön utanför Södertälje och torven köptes in från de torvmossarna på småländska höglandet. Recepten på Skeppets hade aldrig godkänts enligt dagens EU-deklarationer för whisky. I den första blenden användes både ek-extrakt och potatissprit, och man kryddade till och med upp spriten med sherry.

Kritiken var hård på 60-talet. Röksmaken förskräckte publiken och den lite sura unkna bismaken fick konsumenter och recensenter att slå bakut. I tidningen Expressen kunde man läsa: ”Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?”.

Allra mest på klöver på auktionen förväntas en flaska av kortlekswhiskyn Hanyu Ichiro’s Malt Card dra in. Det handlar om en flaska ”Klöver två” som köptes på Systembolaget för en tusenlapp för drygt 10 år sedan. Nu är den värd åtminstone 180.000 kronor, som är utropspriset. Säljaren kan verkligen skatta sig lycklig över att han inte tog sig en stänkare år 2010.

Serien är väldigt åtråvärd, många samlare drömmer om att få äga hela kortleken av Hanyu Ichiro’s Malt Card. Hanyu Distillery var ett av de mest kända destillerierna i Japan fram till nedläggningen år 2000. Det fanns ett litet parti whisky kvar som grundarens barnbarn Ichiro Akuto bestämde sig för att göra en samlarserie med totalt 54 spelkort. Allt från ess ner till tvåor i alla fyra kortfärger samt två jokrar.

När flaskorna släpptes för drygt tio år sedan var intresset för japansk whisky på botten. Men på senare år har den fått en renässans och överst på tronen står kortlekswhiskyn. Nyligen såldes en komplett samling med alla de 54 spelkorten för motsvarande 13 miljoner kronor på auktion. För något år sedan såldes en annan flaska av Klöver Två i Sverige för 212.000 kronor.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Systembolaget vill sänka priset på öl nästa år. Målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. – Vi kommer att sätta ett pris som är något lägre än..

Läs mer
Ändrade öppettider för Systembolaget

Ändrade öppettider för Systembolaget

Nu får coronaviruset påverkan på Systembolagets öppettider och sortiment. Alla butiker i Stockholm och Gotland öppnar först klockan 12 och många butiker kan stänga en timme senare. Anledningen är pe..

Läs mer
Spännande viner i beställningssortimentet

Spännande viner i beställningssortimentet

Vinguiden slår denna vecka åter ett slag för vinerna i Systembolagets beställningssortiment. Det finns många, men vi har vaskat fram guldkornen: fem vita, fem röda, alla riktigt prisvärda. Och mycke..

Läs mer
Mackmyras nya whisky – skapad av AI

Mackmyras nya whisky – skapad av AI

En whisky skapad med artificiell intelligens? Ja, faktiskt – och nu har den världsunika whiskyn släppts på Systembolaget. Mackmyras nya whisky Intelligens har gyllene gul färg med smak av vanilj, ek..

Läs mer
5 saker du ska ha koll på – om whisky

5 saker du ska ha koll på – om whisky

Whisky, eller på Irland och i USA whiskey, är en spritdryck gjord på spannmål. Men visste du detta om det bärnstensfärgade guldet? 1. Whisky betyder – livets vatten. 2. Det stavas whisky på Sk..

Läs mer
Nya vinlanseringar i februari 2022

Nya vinlanseringar i februari 2022

Under februari lanseras inte mindre än 98 nya viner. Av dessa finner vi 65 stycken i det tillfälliga sortimentet, 29 på internet och 4 i sortimentet “lokalt och småskaligt”. Av dessa har vi valt ut ..

Läs mer