HEM

Aktuellt

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop.
För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop av Bourgogne från 1964 till 2018. Allra dyrast är Klöver två av kortlekswhiskyn Hanyu Ichiro’s Malt Card Two of Clubs: 180.000 kr är utropet.

Systembolagets dryckesauktion är ett säkert hösttecken. 1500 olika utrop säljs vid auktionen den 6-8 september. Den här månaden är det fina viner från Bourgogne som står i fokus. Närmare 350 olika viner av årgångar emellan 1964 och 2018 bjuds ut.

Bourgogne är en region med små vingårdar som producerar viner av exceptionellt hög kvalitet på sluttningarna som från början var havsbotten.

Intresset blir allt större för de små producenterna i Bourgogne och värdet på de mest åtråvärda vinerna har stigit med raketfart.
– De senaste åren har vi upplevt att stigande intresse för dessa småskaliga viner. Priserna har kraftigt gått upp och många producenter nått rockstjärnestatus, säger Johan Blanche, värderingsansvarig, Systembolagets dryckesauktion

Vinerna som säljs på auktionen kommer från stora delar av Bourgogne. Allt från krispigt mineralrika Chablis i norr till fruktiga Mâcon och Pouilly-Fuissé längst i söder i Mâconnaise.
De äldre Bourgognevinerna kan vara underbart djupa med komplexa aromer, men ändå vara full av liv och en strimma ungdomlighet.

– En äldre röd bourgogne må vara ljus i färgen men så länge där finns en ton av röd lyster i färgnyansen så finns det liv. De första tio åren präglas vinerna förstås av ungdomlighet och kanske slutenhet för att sedan långsamt öppna upp och breddas i sin smakbild när mognadstonerna sakta tar över frukten. Allt är en fråga om balans.

Den som är ute efter nostalgi och rariteter får också sitt lystmäte på dryckesauktionen. En kvarting av den svenska Skeppets whisky säljs med ett utropspris på 25.000. Den lilla flaskan är från 1968-1969 och tros vara en de allra sista flaskorna av Skeppets.

Skeppets marknadsfördes som en helsvensk maltwhisky med kraftig röksmak, lagrad på sherryfat i över tre år. Kornet hämtades från bönder i Mälardalen och Östergötland, vattnet kom från Malmsjön utanför Södertälje och torven köptes in från de torvmossarna på småländska höglandet. Recepten på Skeppets hade aldrig godkänts enligt dagens EU-deklarationer för whisky. I den första blenden användes både ek-extrakt och potatissprit, och man kryddade till och med upp spriten med sherry.

Kritiken var hård på 60-talet. Röksmaken förskräckte publiken och den lite sura unkna bismaken fick konsumenter och recensenter att slå bakut. I tidningen Expressen kunde man läsa: ”Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?”.

Allra mest på klöver på auktionen förväntas en flaska av kortlekswhiskyn Hanyu Ichiro’s Malt Card dra in. Det handlar om en flaska ”Klöver två” som köptes på Systembolaget för en tusenlapp för drygt 10 år sedan. Nu är den värd åtminstone 180.000 kronor, som är utropspriset. Säljaren kan verkligen skatta sig lycklig över att han inte tog sig en stänkare år 2010.

Serien är väldigt åtråvärd, många samlare drömmer om att få äga hela kortleken av Hanyu Ichiro’s Malt Card. Hanyu Distillery var ett av de mest kända destillerierna i Japan fram till nedläggningen år 2000. Det fanns ett litet parti whisky kvar som grundarens barnbarn Ichiro Akuto bestämde sig för att göra en samlarserie med totalt 54 spelkort. Allt från ess ner till tvåor i alla fyra kortfärger samt två jokrar.

När flaskorna släpptes för drygt tio år sedan var intresset för japansk whisky på botten. Men på senare år har den fått en renässans och överst på tronen står kortlekswhiskyn. Nyligen såldes en komplett samling med alla de 54 spelkorten för motsvarande 13 miljoner kronor på auktion. För något år sedan såldes en annan flaska av Klöver Två i Sverige för 212.000 kronor.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolagets öppettider under julen

Systembolagets öppettider under julen

Nu gäller att planera tiden rätt. Julbak, julbord, skinkan som ska griljeras. Och så ska det inhandlas dryck på det statliga monopolet. När systembutikerna nu har öppet… Visst är det bråda dagar inf..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Ohelig allians, tysk fruktstund och vulkanvin. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment 1 mars. Här är några av pärlorna! Mousserande vin: [product] 159230 | Ett litet budgetfynd! ..

Läs mer
76 läckra vin-nyheter på Systembolaget

76 läckra vin-nyheter på Systembolaget

Grattis, alla vinälskare – nu kommer en rad spännande flaskor på Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger en snabbguide till några udda rariteter. Varje månad släpper Systembolaget ett stö..

Läs mer
72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whi..

Läs mer
Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presenter ha..

Skäm bort pappa på fars dag – drickbara presenter ha..

Svårt att veta vad du ska ge din pappa på fars dag? En flaska vin eller en god whiskey är alltid ett säkert kort. Här kommer våra tips på några favoriter som passar utmärkt att ge bort i present den..

Läs mer