HEM

Biologisk mångfald i vingården

Boira´ är ett för många svenskar ett välkänt och omtyckt rött vin. Vinproducenten Cantine Volpi har fokuserat på att tillverka vin som är rent och utan tillsatser, odlat under så naturliga förutsättningar som möjligt. En process de själva sammanfattar som naturlig renhet. Nu finns Boira´ även på box.

I centrala Italien är Sangiovese – “Jupiters blod” – den mest odlade blå druvsorten och finns i många varianter. Regionen Marche ligger mitt i Italien, vid Adriatiska havet. Den är minst lika vacker som Toscana, men inte lika exploaterad. På medeltiden var regionen det tyskromerska rikets södra gräns och det gav även regionen dess namn, Marche, med betydelsen gränsområde. Nu förknippar man ju Sangiovese framför allt med Toscana, eller intilliggande Emilia-Romagna, men Boira´ är gjort av 100 procent Sangiovese. Och kommer från Marche.

Boira´ är ett fruktigt och ungdomligt vin med toner av körsbär, lakrits, fat och vanilj. Smaken är aromatisk och bärig med mörka körsbär, örter och fat, lätt nötig. Det röda vinet är tillverkat av ekologiskt odlade druvor från Marche. Efter jäsning har vinet lagrats på franska ekfat, även kallade barriquer. Slutprodukten passar ypperligt till kött, som lamm, nöt och fläsk, eller pastarätter med mycket smak.

Viktigt hållbarhetsarbete

Vinproducenten Cantine Volpi grundades 1914 och har en ledande roll som vinmakare i regionen, utvecklad genom flera generationer Volpi. Cantine Volpi ligger i Tortona utanför Asti i Piemonte, under ledning av Carlo Volpi. Man producerar vin på lokalt odlade druvor, framför allt Cortese och Barbera, men man har även specialiserat sig på ekologiska viner där druvorna kan härstamma från hela Italien.

Sverige är ett viktigt land för Cantine Volpi. Boira´ är varumärket som hela tiden växer på marknaden och vi svenskar har lärt oss att uppskatta hållbarhetsarbetet och det ekologiska tänk som företaget har. De har stor respekt för miljön och vill arbeta för att överlämna en värld till framtida generationer som tillåts göra saker som vi har gjort och gör idag – utan att orsaka skador för miljön och planeten. Respektera vår planet, är några av Cantine Volpi´s ledord.

Gällande jordbruket månar man om biologisk mångfald i sina vingårdar. Färska studier visar hur denna mångfald av växter, djur och svampar hjälper vinstockarna att växa sig mer motståndskraftiga mot sjukdomar och infektioner, vilket resulterar i friskare skördar. I Cantine Volpi´s fall är därför vingårdarna omgivna av skog, och mellan rankorna odlas olika sorters gräs. Gräset producerar mikroorganismer som är viktiga för vinstockarnas liv.

Högre kvalitet och bättre

Cantine Volpi började tro på ekologiskt odlat vin redan 1999. När de bestämde sig för att ställa om till ekologisk odling ville man bibehålla kvaliteten på vinerna. Målet var inte att odla fram en sämre produkt för försäljning med motiveringen att den var ekologisk. Istället satsade man på en hög kvalitet som dessutom var ekologisk. Resultatet av dessa ansträngningar är en bibehållen kvalitet – som till och med har förbättrats. Ett exempel på det är resterna av bekämpningsmedel som nu har försvunnit. Dessutom har halten av svaveldioxid sjunkit.

Nu finns ju Boira’ Sangiovese även på flaska (art nr 32431) och då kan man fråga sig – är det någon större skillnad på innehållet i flaskan och boxen? Svaret på den frågan är att druvorna kommer från samma vingårdar och vinet är detsamma i båda behållarna. Så drick och njut – ur flaska och box!

Boira-686

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar