HEM

Aktuellt

Tips på must till Äppelmustens Dag

På söndag, den 11 oktober, har du chansen att fira en klassisk svensk dryck, äppelmusten. Det finns många sorter och fabrikat att köpa på Äppelmustens Dag. Men om du vill göra egen färskpressad must har vi några snabba tips.
– Must är ett hantverk, säger Mikael Adolfsson på Kiviks Musteri.

Äppelträden har dignat av frukt under hösten, äpplena har fallit till marken och stressen ökat över allt det goda som riskerar att gå till spillo. Förr i tiden kunde folk ta hand om sin frukt. Men så är det inte längre – kunskapen om hur man tar hand om skörden har tyvärr gått förlorad och de flesta äpplen hamnar numera på tippen eller i komposten. Ett sånt slöseri på en så god frukt.

Men det finns duktiga svenska musterier som håller fanan högt. Varje år koras Sveriges godaste muster på must-SM. I fjol vann Kiviks Musteri med dryck gjord på äppelsorten Gravenstein.

– Must är ett hantverk och man kan inte gå efter ett recept. Naturen påverkar smakerna och det är en konst att odla för smak, berättade Mikael Adolfsson produktchef och sommelier på Kiviks Musteri. Vår Gravensteinmust tillhör en av våra finaste sorter. Gravenstein är en klassisk gammal äppelsort som fortfarande står sig stark i smakkonkurrensen och är kungen av äpplen.

Äppelmust är enbart saften från pressade äpplen utan extra socker eller andra tillsatser. Smaken avgörs bland annat av vilka äppelsorter som används och när de skördas. Men även jordmån, trädens ålder, mognad och pressmetod påverkar smaken. Den färskpressade musten kan filtreras för att bli genomskinlig, annars är den grumlig. Den blir dålig inom tre dagar, men om man vill att den ska hålla längre finns ett enkelt knep: värm upp musten till 79 grader och ta död på jästsvamparna, en så kallad pastörisering.

GodDryck No 3 Mousserande äppelmust
GodDryck No 3 Mousserande äppelmust
Mycket frisk och fruktig smak med toner av vinteräpplen, julkryddor och en liten lätt nötighet.
375 ml - 0% -
30 kr

Bedstekilde 1000 Extra Brut
Bedstekilde 1000 Extra Brut
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av äpplen, marsipan, färska örter , äppelblommor, citrus och nötter.
750 ml - 11.5% -
195 kr

Pernilla Perle
Pernilla Perle
Fruktig smak med sötma och tydlig karaktär av äpplen, inslag av apelsinskal.
750 ml - 8% - Sockerhalt 4.1 g per 100 ml
99 kr

Sten Småland
Sten Småland
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, torkade äpplen, ceder, aprikos, kryddor, nötter och apelsin.
750 ml - 5.5% -
119.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer
5 tips på vad du kan göra med höstens äpplen

5 tips på vad du kan göra med höstens äpplen

Äppelsäsongen är här och det finns mycket som du kan göra med ditt överflöd av äpplen – allt från att baka härliga kakor till att göra mos och äppelsaft. Här är våra tips på hur du tar hand om höste..

Läs mer
Nu faller det äpplen över hela Sverige

Nu faller det äpplen över hela Sverige

Äpplets dag är kommen. Efter ännu en härlig svensk sommar är det dags att välkomna hösten. När vädret blir kallare och dagarna kortare får vi hitta nya sätt att omfamna vardagen. Och vad passar bätt..

Läs mer