HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tips på must till Äppelmustens Dag

På söndag, den 11 oktober, har du chansen att fira en klassisk svensk dryck, äppelmusten. Det finns många sorter och fabrikat att köpa på Äppelmustens Dag. Men om du vill göra egen färskpressad must har vi några snabba tips.
– Must är ett hantverk, säger Mikael Adolfsson på Kiviks Musteri.

Äppelträden har dignat av frukt under hösten, äpplena har fallit till marken och stressen ökat över allt det goda som riskerar att gå till spillo. Förr i tiden kunde folk ta hand om sin frukt. Men så är det inte längre – kunskapen om hur man tar hand om skörden har tyvärr gått förlorad och de flesta äpplen hamnar numera på tippen eller i komposten. Ett sånt slöseri på en så god frukt.

Men det finns duktiga svenska musterier som håller fanan högt. Varje år koras Sveriges godaste muster på must-SM. I fjol vann Kiviks Musteri med dryck gjord på äppelsorten Gravenstein.

– Must är ett hantverk och man kan inte gå efter ett recept. Naturen påverkar smakerna och det är en konst att odla för smak, berättade Mikael Adolfsson produktchef och sommelier på Kiviks Musteri. Vår Gravensteinmust tillhör en av våra finaste sorter. Gravenstein är en klassisk gammal äppelsort som fortfarande står sig stark i smakkonkurrensen och är kungen av äpplen.

Äppelmust är enbart saften från pressade äpplen utan extra socker eller andra tillsatser. Smaken avgörs bland annat av vilka äppelsorter som används och när de skördas. Men även jordmån, trädens ålder, mognad och pressmetod påverkar smaken. Den färskpressade musten kan filtreras för att bli genomskinlig, annars är den grumlig. Den blir dålig inom tre dagar, men om man vill att den ska hålla längre finns ett enkelt knep: värm upp musten till 79 grader och ta död på jästsvamparna, en så kallad pastörisering.

Mycket frisk och fruktig smak med toner av vinteräpplen, julkryddor och en liten lätt nötighet.
375 ml - 0% -
30 kr

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av äpplen, marsipan, färska örter , äppelblommor, citrus och nötter.
750 ml - 11.5% -
195 kr

Fruktig smak med sötma och tydlig karaktär av äpplen, inslag av apelsinskal.
750 ml - 8% - Sockerhalt 4.1 g per 100 ml
99 kr

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, torkade äpplen, ceder, aprikos, kryddor, nötter och apelsin.
750 ml - 5.5% -
119.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa