HEM

Aktuellt

Vinguidens ölskola – allt om olika alkoholhalter

I den andra delen av vår ölskola djupdyker vi i olika alkoholstyrkor och hur de påverkar vår konsumtion. Alkoholhalten har alltid varit en hjärtefråga för oss nordbor när det kommer till vad vi dricker. Eller som när Sven Melander och Jon Skolmen diskuterade betydelsen av alkohol med den berömda frasen ”tänk på procenten, Helge!

Vad är det som påverkar alkoholhalten?

Hur mycket alkohol en öl innehåller beror på mängden malt. Ju mer malt och ju mindre vatten ölen innehåller, desto starkare alkoholstyrka får bryggerierna fram.

Alkoholfri öl – något för alla

Alkoholfri öl har blivit allt mer populärt senaste åren, och idag finns ett stort utbud i butikerna. En öl som ingår i den alkoholfria klassen får ha högst 0,5 procent alkohol.

För att bevara smaken av öl men producera inom den tillåtna alkoholgränsen använder bryggerierna olika metoder. En av dessa är att kontrollera jäsningen så att sockerarterna inte utvecklas till alkohol. En annan metod är vakuumdestillation. Det innebär att ölen försiktigt värms upp så att man kan fånga in alkoholångor och avlägsna dem. Osmos är en annan process där ölen får passera genom ett specialfilter som separerar alkoholen så att den därefter kan tas bort.

En spännande utveckling är att fler bryggerier satsar på att tillsätta olika smaker som citron och jordgubb för att nå en bredare målgrupp.

Ölkoll: När du springer Berlin Maraton får du en alkoholfri veteöl i handen när du tar dig över mållinjen.

Lättöl – daglig dryck som släcker törsten

Att dricka lättöl är något som vi i Sverige omfamnat och gjort till en tradition. För att en öl ska klassas som lättöl får den innehålla max 2,25 procent alkohol. Lättölen är mångas val till lunchen, middagen eller när man bara vill njuta av smaken men inte vill ha effekterna från alkoholen.

Ölkoll: Lättöl är inte belagd med någon åldersgräns eller alkoholskatt, men många butiker väljer ändå att tillämpa en åldersgräns.

Folköl – en ersättare i matbutikerna

För att en öl ska klassas som folköl får alkoholhalten inte överstiga 3,5 procent. I och med att den går under gränsen för starköl är det tillåtet att sälja folköl i vanliga matbutiker till personer som fyllt 18 år.

I vårt ölkära land står folkölen för fem procent av den totala konsumtionen av alkohol.

Ölkoll: Folköl lanserades i Sverige år 1977 när det blev förbjudet att sälja mellanöl i matbutikerna.

Starköl – djupare och mer komplexa smaker

Starkölen, som myntades år 1955, är vår mest folkkära ölsort. Den står för hela en tredjedel av all alkoholförsäljning. För att klassas som en starköl ska ölen ha högre alkoholhalt än 3,5 procent.

Starköl är känt för sina komplexa smaker. Allt från Guinness till Norrlands Guld inhandlas från Systembolaget till både middagar och fester. Det är nog den här bredden av smakprofiler som lockar oss. Kryddigt, fruktigt eller nötigt som matchar med spännande rätter på bordet eller chipspåsen i soffan.

Ölkoll: Det skotska bryggeriet Brewmeister producerar en öl som innehåller hela 67,5 procent alkohol.

Trappistöl – urgamla recept med höga alkoholhalter

Trappistölen är mest känd för sin rika och sina ganska komplexa smaker, vilket även speglas i alkoholhalten. Enkel trappistöl har en alkoholhalt på 4–6 procent. En dubbel har en alkoholhalt på 6–8 procent och en trippel 8–10 procent. Trappistölen med mest alkohol går under namnet Quadrupel (eller Quad) och innehåller 10–12 procent alkohol. Men det är det specifika receptet, bryggtekniken och jäststammarna som slutligen bidrar till den färdiga ölen och dess styrka.

Ölkoll: Trappistöl är ett skyddat varumärke som ägs och kontrolleras av International Trappist Association som i sin tur drivs av munkar tillhörande trappistorden.

Alkoholen har stor betydelse när det kommer till ölens smak och karaktär. Vissa gillar den milda alkoholfria varianten medan andra föredrar starkölen. Utforska och testa dig fram till vilken öltyp du föredrar, och ta med alkoholhalten som betydande faktor på din upptäcktsresa.

Källor: systembolaget.se, carlsberg.com, trappist.be


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Tallink lanserar nya skeppsviner, champagne och öl

Vinguiden blev inbjudna att närvara på Tallink Grupp lansering av Tallink & Silja Line Ship’s Wines and Beers 2022 – en exklusiv samling av fem egna märkesviner och två hantverksöl f..

Läs mer
Topp-3 ölnyheter i mars

Topp-3 ölnyheter i mars

Äkta suröl, Uppsalalager från Västerås och en dimmig IPA. Här är Anders Melldéns topp-3 bland ölnyheterna i Systembolagets fasta sortiment den 1 mars. 1. 3 Fonteinen Oude Kriek [product]199792|Alla ..

Läs mer
Fira mörka ölen på stoutdagen

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout! Nu firas det inte stoutdagen..

Läs mer
Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Den irländska stouten Guinness ger sig in i julfirandet. Tillsammans med den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg har Guinness tagit fram två moderna tolkningar av den klassiska glöggen – i cocktail..

Läs mer
Hårdrocksölet – med skivomslag som kapsyler

Hårdrocksölet – med skivomslag som kapsyler

Älskar du både öl och hårdrock? Grattis, nu kommer alla Iron Maidens album som ölkapsyler. Ölet Trooper säljs sedan flera år tillbaka på Systembolaget. För att fira vart och ett av Iron Maidens ikon..

Läs mer
Obolon – gyllene öl från Ukraina

Obolon – gyllene öl från Ukraina

”Flera gånger i veckan går flyglarm och då måste alla anställda, runt 2 000 personer, ner i skyddsrummet.”  Hur går det att brygga öl under brinnande krig? Kyrylo Dobrokhlop vet. Han är exportchef p..

Läs mer