HEM

Aktuellt

Fler litar på Systembolaget än på polisen

Nya förtroendebarometern visar att Systembolaget är det företag som vi svenskar har mest förtroende för. Undersökningen visar att vi till och med litar mer på Systembolaget än polisen.
– Svenskarna tycker att det är bra att det finns ett monopol, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Att sälja vin, öl och sprit verkar ge högt förtroende hos svenska folke, konstaterar Toivo Sjörén, som är opinionschef på Kantar Sifo. Systembolaget toppar för andra året i rad Förtroendebarometern från Medieakademin. Drygt tre fjärdedelar (76 %) av svenskarna har högt eller ganska högt förtroende för Systembolaget enligt undersökningen.

– Man tycker att det är bra att det finns ett monopol, det vet vi från andra undersökningar. Men jag tror att det är en kombination med att folk tycker att utbudet är bra också, säger Toivo Sjörén.

Förtroendebarometern har genomförts årligen sedan 1997 och Systembolaget har stadigt klättrat uppåt genom åren. I början och mitten av 2000-talet var svenskarnas förtroende betydligt lägre, runt 60 procent. Systembolaget skuggas av polisen, universitet och högskolor (69 %), Ikea (69 %) och Säpo (66 %).

I våras blossade en intensiv debatt upp om Systembolagets vara eller icke-vara, efter att en utredning föreslagit att monopolet skulle skrotas. Förslaget var att ska vin säljas överallt, men med högre skatt för att sänka konsumtionen. Den folkkäre profilen Leif GW Persson förklarade snabbt sitt förtroende för Systembolaget:

– För mig får de gärna ha kvar det som det är, de har ett fantastiskt sortiment.

Och polisprofessorn Leif GW var inte förvånad över att Systembolaget har högre förtroende än polisen:
– Det kan jag tro att de har, de har ett väldigt bra utbud och hög tillgänglighet på varor., konstaterade han.

FAKTA

Här är topp 10-listan över de institutioner/företag som svenskarna har högst förtroende för (procentandel mycket/ganska stort förtroende):

1. Systembolaget: 78 %
2. Polisen: 71 %
3. Universitet/högskolor: 70 %
4. Ikea: 69 %
5. Säpo: 68 %
6. Sveriges Radio: 65 %
7. Skatteverket: 65 %
8. Valsystemet i Sverige: 65 %
9. Domstolarna: 62 %
10. Ica: 62 %
Medieakademins förtroendebarometer har genomförts årligen sedan 1997.
Årets mätning har genomförts av Kantar Sifo.
2020 års undersökning omfattar 1200 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Ohelig allians, tysk fruktstund och vulkanvin. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment 1 mars. Här är några av pärlorna! Mousserande vin: [product] 159230 | Ett litet budgetfynd! ..

Läs mer
Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Därför vill Systembolaget sänka priset på starköl

Systembolaget vill sänka priset på öl nästa år. Målet att släppa ut två öl på burk i det fasta sortimentet med ett pris på max 6,90 kronor. – Vi kommer att sätta ett pris som är något lägre än..

Läs mer
Nyheter från Systembolaget under april

Nyheter från Systembolaget under april

Vårvindarna blåser friskt och påskölen har redan lanserats. Det är med andra ord hög tid att spana in Systembolagets lanseringar under april månad. I april kommer totalt 75 nya viner att ta plats i ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Augusti är här och så även vinnyheter på Systembolaget. Denna månad bjuder på bubbel till kräftkalaset, smakrika vita och kantarellvin från Etna. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glö..

Läs mer
Fem spännande viner på tillfälligt besök

Fem spännande viner på tillfälligt besök

En stilig fransman, en eldig spanjor och en spännande grek. Där har ni några av nyheterna i Systembolagets tillfälliga sortiment som släpps 27 mars. Vinguiden har valt ut fem viner från fem spännand..

Läs mer
Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

De lokala påskölen är räddade – Systembolaget öppnar beställningarna av ”Lokalt & Småskaligt” igen efter en dags stängning. Beskedet var på väg att slå hårt mot många mindre ölbryggerier ..

Läs mer