HEM

Aktuellt

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du tips på exakt vilka lukter som ger ökad sexuell energi.

Vi dricker vin för att ha det mysigt och för att ha ett glatt umgänge med vänner. Dessutom visar studier att några glas i veckan kan göra att vi löper mindre risk att drabbas av depression. Men att vin kan ge ökad sexlust? Jodå, det har nu italienska forskare kommit fram till.

Forskarna testade 798 kvinnor mellan 18-50 år som bodde i Toscana: de som drack rött vin måttligt, de som drack annan alkohol och de som inte drack alls. Slutsatsen blev att två glas om dagen ger kvinnor en högre sexlust och hos män verkar det röda vinet öka testosteronet i blodet på grund av ett enzym som finns i vin.

Men även rödvinets mustiga och mättade aromer lockar fram den sexiga känslan. Det har visat sig att vinet väcker lusten hos kvinnor lite mer än hos männen, eftersom kvinnor påverkas av aromer i större utsträckning än vad män gör.

Men en annan slutsats är: drick bara något glas för ökad sexuell lust. Ju fler glas, desto mer försvinner känslan. För mycket alkohol sänker testosteronhalten och minskar sexdriften.

Aromer som påverkar kvinnor:

Många kvinnor förförs av jordnära toner som trä och mysk, rostade fat i turboladdade viner med inslag av kakao, viol, kaffe, choklad, lakrits och moreller.

– Tänk på en fruktdriven Chianti, en kryddig Valpolicella eller en örtig Zinfandel. Andra aromatiska och mustiga druvor skulle kunna vara Nebbiolo, Barbera, Sangiovese och Pinot Noir.

Aromer som påverkar män:

Män fick ökad lust av aromer som till exempel lavendel, karamell, smör, apelsin, lakrits, brödiga kryddor och vanilj.

– Som kan hittas i champagne, Muscat, Sherry, Grenache och Syrah men även i rosévin.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Måns Zelmerlöw släpper nu sitt sjunde vin, ett rött boxvin som han gett namnet Mi Corazón (Mitt hjärta), som en hyllning till sin far. Målsättning denna gång var att producera det bästa boxvinet som..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vad dricker för vin till pizza egentligen? När skålarna tystnat och det nya årets ljus nalkas är det många som längtar efter en god pizza. Däremot söker inte alla efter ett bra vin till pizza just p..

Läs mer
Därför skapade vinfamiljen den udda flaskan

Därför skapade vinfamiljen den udda flaskan

Den italienska familjen Travaglini har gjort vin i nästan 100 år. Men det är ändå den udda, vackra flaskan som ger mest karaktär åt Travaglini Gattinara. – Min pappa skapade vår flaska så att den få..

Läs mer
Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver. Urvalsproces..

Läs mer
Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Många har hört talas om det fantastiska vinhuset Lafite och deras exceptionella Bordeauxviner. Dessa viner har dock endast gått att få tag på genom privatimport eller i utlandet. Längtan är nu över ..

Läs mer