HEM

Aktuellt

”Systembolaget ska ha söndagsöppet”

Moderaterna vill ha söndagsöppet på Systembolaget.
– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till Sveriges Radio Ekot.

Moderaternas ledning kommer att föreslå den nya linjen på den kommande partistämman i oktober. Går förslaget igenom blir M det första riksdagspartiet att driva frågan om söndagsöppet på Systembolaget. Moderaternas ungdomsförbund (Muf) har sedan länge drivit på för att helt slopa Systembolagets alkoholmonopol.

– För oss handlar det här om en viktig frihetsfråga, att man som familj eller som individ ska få bestämma själv om man vill köpa en flaska vin eller en burk öl till tacomyset på söndagar, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa till SR.

Det är riksdagens 349 folkvalda som beslutar om Systembolagets öppettider – i dagsläget sex dagar i veckan och på lördagar fram till klockan 15.

1981 pågick en intensiv debatt bland de folkvalda om Systembolaget skulle hålla stängt på lördagar. Frågan diskuterades i riksdagen. Facket var för en stängning, även den borgerliga regeringen med socialminister Karin Söder i spetsen. Men Systembolaget sa nej. Riksdagen beslutade om ett försök med lördagsstängt under sommarmånaderna. Systembolagets vd, Rune Hermansson, avgick i protest. Året därpå stängdes portarna på lördagar av riksdagen.

År 2001 blev det åter lördagsöppet på Systembolaget. Nu är frågan: kommer det att bli söndagsöppet inom en snar framtid?


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Topplistorna – de sålde bäst och ökade mest

Topplistorna – de sålde bäst och ökade mest

2020 blev ett år i ökningens tecken för många vin- och ölsorter. Det mest sålda rödvinet i Sverige stärkte sin position – medan det blev nytt på silverplatsen. När det gäller öl är det klassis..

Läs mer
Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

De lokala påskölen är räddade – Systembolaget öppnar beställningarna av ”Lokalt & Småskaligt” igen efter en dags stängning. Beskedet var på väg att slå hårt mot många mindre ölbryggerier ..

Läs mer
Nyheter från Systembolaget under april

Nyheter från Systembolaget under april

Vårvindarna blåser friskt och påskölen har redan lanserats. Det är med andra ord hög tid att spana in Systembolagets lanseringar under april månad. I april kommer totalt 75 nya viner att ta plats i ..

Läs mer
Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Så höjs skatten på öl, vin och sprit

Skatten på alkohol kommer att höjas – för att betala ett förstärkt svenskt försvar. Regeringen ska presentera förslag på höjningar som börjar gälla från 2023. Det är första gången sedan 2017 skatter..

Läs mer
Systembolaget: ”Rosé, öl och bubbel slutsålda”

Systembolaget: ”Rosé, öl och bubbel slutsålda”

Systembolaget har sålt slut – vissa hyllor är tomma på vin och öl. Leverantörerna hinner inte med – främst är det rosévin, mousserande och öl som saknas i butikerna. – Det är säsongsbetonat. Vi har ..

Läs mer
Försäljningen av vin, öl och sprit steg kraftigt 202..

Försäljningen av vin, öl och sprit steg kraftigt 202..

Försäljningen på Systembolaget ökade kraftigt under 2020 på grund av coronapandemin. När svenskarna inte kunnat resa och gå på restaurang steg försäljningen med 14 procent, vin ökade med 11 procent...

Läs mer