HEM

Aktuellt

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernard Farges, ny president för Bordeaux-rådet CIVB.

På ett år har Bordeaux-vinerna tappat från 5,2 miljoner hektoliter till 4,2 miljoner hektoliter i försäljning. Det motsvarar 133 miljoner vinflaskor. Delvis kan tappet förklaras med en dålig skörd 2017, men sanningen är att många konsumenter i stället börjat välja andra vinsorter, bland annat italienska som ständigt skördar nya framgångar.

– Vi har problem med bilden av våra viner i konsumenternas ögon. Bordeaux-viner uppfattas som dyra, det stämmer endast för några av sorterna. Men en del instegsviner håller inte nivån som förväntas av kunderna, säger Bernard Farges.

Även exporten av vinerna går sämre, på ett år är tappet 13 procent. Bland annat säljer de sämre i Kina.

– Konsumenttrenderna förändras. Fransmän föredrar rosé, vitt och crémant, och det går även utanför gränserna.

Några lösningar som Bordeaux ska försöka är rabattkuponger i stormarknader och bättre reklam för att nå den yngre generationen.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Är du intresserad av att lagra vin, men osäker på hur du går tillväga och vilka viner som passar att lagra? I denna guide får du snabbt koll på grunderna i vinlagring. Svalka och mörker De två vikti..

Läs mer
Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna? Låt Frank..

Läs mer
Bordeaux – Vad är det egentligen?

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Slott och koja Bordeaux är ett av världens mest kända vinområden. Här hittar man ofta ordet “Chateau” på vinernas etiketter som hänvisar till en egendom, ett så kallat vinslott (som i ärlighetens na..

Läs mer
Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer
Spännande nyheter i Systembolagets fasta sortiment

Spännande nyheter i Systembolagets fasta sortiment

Hösten är här – och Systembolaget har laddat upp rejält med nyheter i sitt fasta sortiment. Vinguiden har tittat närmare på några nykomlingar i rödvinshyllorna. Vi kan konstatera att det finns..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer