HEM

Viner i världsklass från Piemonte

Barolo, barbaresco, tryffel och risotto. Jag erkänner direkt, jag är oerhört svag för Piemonte. Det är något där som gör att jag vill tillbaka dit så fort jag åkt därifrån. Foten vid berget, det betyder så ”Piemonte”, ligger i den nordvästra delen av Italien.

Det är inte bara vinerna som lockar mig hit, inte heller är det bara den fantastiska maten. Eller de helt otroliga vyerna med alla böljande kullar fyllda av vinrankor som man kan låta blicken vandra på. Det är lite samma känsla som att titta ut över havet, jag tröttnar aldrig på det. Kombinationen av allt detta gör denna region i Italien till ett av mina absoluta favoritresmål.

Några av världens bästa viner

I grund och botten är jag en ganska enkel människa. Ge mig ett bra vin och lite rustikt käk tillsammans med ett sällskap jag gillar så är jag väldigt nöjd. Skulle det läggas till någon hektar med vinrankor i just Piemonte som jag kan pyssla med på dagarna, så skulle jag var i himlen. Har mer och mer börjat förstå att denna del av Italien har precis det som jag någonstans långt där bak söker efter. När jag drömmer mig bort slutar drömmarna ofta i just Piemonte.

Denna del av Italien producerar några av världens absolut bästa viner, barolo och barbaresco. Dessa transparenta röda viner gjorda på druva nebbiolo, med dofter av rosor, körsbär, nypon och tjära. Vinerna har en frisk syra och kraftiga tanniner, vilket gör att dessa viner även tillhör några av de lagringsdugligaste vinerna i världen. För att citera en av mina studiekamrater från Vinkällan; ”det blir en riktig tanninfest i munnen”. Men som på många andra ställen i vinvärlden görs vinerna i två stilar. Traditionell stil och modern stil. Vinerna i modern stil är mer lättillgängliga och drickvänliga, medan den traditionella stilen generellt behöver längre flasklagring för att mjukna upp. För inte allt för länge sedan var det inte ovanligt att behöva vänta 15 – 20 år på ett barolovin för att det skulle bli drickbart. Ibland även ännu längre.

Tryffelshow och pasta

Men jag gillar inte bara dyra barolo- och barbarescoviner. I Piemonte gör man även vin på druvorna barbera och dolcetto. Får jag ett vin gjort på någon av dessa druvor från en bra producent blir jag överlycklig! Eller varför inte ett vin från byn Verduno på druvan pelaverga. Druvsorten pelaverga ger peppriga, lätta och lite josiga viner. Blint känns vinerna ungefär som en beaujolais som toppats med tio varv på svartpepparkvarnen. Serveras ganska svalt, runt 14-15 grader, och gärna till en charkbricka. Eller varför inte till en kalvtartar med parmesankräm och sotad purjolök. Fantastiskt gott!

En rätt som jag alltid måste äta när jag besöker regionen är nykokt tajarinpasta som blandas med parmesan och en klick smör. Sedan tillsätts det rikliga mängder vit tryffel som rivs i tunna skivor med ett speciellt tryffeljärn. Denna process sker nästan alltid inför gästen i själva matsalen. Och ofta är det krögaren själv som sköter showen. När det är färdigrivet är det bara att blanda några varv med gaffeln, hugga in och njuta. Till denna rätt dricker jag gärna en bättre flaska barolo eller barbaresco.

piemonte

Vintips från Piemonte

Barolo Serralunga d'Alba Fontanafredda

Barolo Serralunga d'Alba Fontanafredda 2015

En stabil barolo i det lägre prissegmentet av en av giganterna som producerar barolo, Fontanafredda. Italiens allra första kung Vittorio Emanuele II köpte en gång i tiden denna egendom till sin älskarinna som sedermera blev grevinnan Mirafiore. Druvorna skördas fullmogna och växer på de egna vingårdarna som ligger på kullarna runt staden Alba. Vinet har en bra syra med de typiska kraftiga tanninerna som nebbiolo ger. Frukten drar åt det mogna slaget, med körsbär och nypon i primäraromer. Faten är välintegrerade och i undertonerna finns det torkade örter och viol som ger en ökad komplexitet.
Art.nr: 2305 - Pris: 289 kr

Barolo Bric dël Fiasc Paolo Scavino

Barolo Bric dël Fiasc Paolo Scavino 2012

Paolo Scavino gjorde sitt första vin 1921. Numera är det sonen Enrico och hans två döttrar Enrica och Elisa som sköter arbetet i vineriet och ute i vingårdarna. Det är en producent som anser att själva vinet görs ute i vingården. De gör inte viner som anpassas av vad modet säger utan gör det som de anser är bäst för själva vinet. Frukten känns väldigt rödfruktig, till det läggs tobakstoner och en liten örtighet. Smaken är komplex och kraftig samtidigt som den är elegant. De röda frukterna går igen i smaken med toner av tranbär, körsbär och lite omogna lingon. Det finns även en liten bitterhet som man kan hitta i mörk choklad. Detta är ett vin för källaren, där det säkerligen kan ligga och utvecklas upp mot 25 år.
Art.nr: 92312 - Pris: 649.00 kr

Langhe Nebbiolo Ochetti

Langhe Nebbiolo Ochetti 2018

Vinet gjordes första gången 1969 då Renato Ratti gjorde ett vingårdsbetecknat vin likt de banbrytande barolovinerna. Numera är det sonen Pietro som gör vinerna. Skillnaden mot barolovinerna är att macerationstiden är lite kortare samt att även fatpåverkan är mindre. Stramt och elegant med en pigg syra. Bra balans i vinet med smak av mogna körsbär, nypon och lite syrliga tranbär. Fathantering följer samma eleganta linje och fattonerna är välintegrerade.
Art.nr: 78842 - Pris: 199 kr