HEM

Vin som present

Jag får allt som oftast frågan ”Jag tänkte ge bort ett fint vin i present, vad ska jag tänka på?”. Det finns förstås inga exakta svar och rekommendationer att ge, förutom att se till att mottagaren verkligen uppskattar en flaska vin i present. Hur ska jag tänka då?

Om vi utgår från att vinet är en födelsedagspresent så kan själva åldern på personen vara en bra utgångspunkt – med det menat att det finns vissa åldrar som markerar en ny plattform i livet, där vi som människor gör nya upptäckter och utmaningar. Till exempel är åldern 18-20 väldigt speciell för en ung person då det markerar inträde i vuxenlivet och vinintresset ännu inte hunnit utvecklas speciellt hos födelsedagsbarnet. Fokus ligger på att det ska smaka gott och oftast kännas lite ”festligt”. Därför är kanske inte de tunga och kraftfulla vinerna som kräver kunskap och finess för att avnjutas passande förstaval. Satsa då hellre på ett ungt fräscht vin där frukt och smak är markant. Prislappen behöver heller inte skena iväg utan låt hellre vinet vara en symbol för hans/hennes stil och person.

Däremot kan det vara kul att ge bort ett vin som ska långlagras till en liten yngre person, så att denne i framtiden kan plocka fram vinet och minnas tillbaka. Notera dock att jag rekommenderar eftertanke om man ger bort vin till en yngre person. Åldersmässigt är man berättigad att köpa alkohol på restaurang när man fyllt 18 och i butik när man fyllt 20 – det bör ses som ett självklart riktmärke tillsammans med sunt förnuft och eftertanke hos givaren.

Trettio år

Att fylla 30 brukar vara förenat med att de första stegen att ”lämna ungdomen” tar vid, vi börjar få mer tydlighet i våra intressen, relationer och karriärer. När det kommer till vin så har de flesta börjat utveckla sin preferensram, sitt tycke och smak. Vi reser förmodligen ganska mycket och tar intryck från olika länder och kulturer. Vin börjar bli spännande och många börjar här kanske bygga upp en egen vinsamling.

Här är det kul att ge bort ett lite finare vin med historia, något som du själv som givare kanske kan berätta något extra intressant kring? Klassiska viner från till exempel Rioja, Bordeaux, Bourgogne, Toscana, Piemonte, Kalifornien eller varför inte Champagne? Gärna med lagringspotential så att födelsedagsbarnet har något att se fram emot på resan mot framtiden. Ett annat tips kan vara att kombinera presentvinet med en upplevelsepresent. Idag erbjuder många etablerade sommelierer och stjärnkockar privata mat- och vinpaket som levereras i hemmamiljö, studios och liknande. Att sätta vinet i ett sammanhang är idag vanligare och gör det än roligare att ge bort som present.

Femtio år

Att fylla 50 är kanske den mest ärofyllda hållplatsen i livet – på många sätt – därför vill vi gärna ge bort något med stil, klass och ofta med en prislapp som inte skäms för sig. Den vinälskande femtioåringen har säkert också redan ringat in sin smakpalett och vet vad denne tycker om och framförallt inte tycker om. Min rekommendation är att satsa på ett årgångsvin, gärna med en hommage till jubilaren om man har möjlighet och prislappen tillåter. Ett bra tips kan vara att man går ihop bland familj, släkt och vänner för att på så sätt komma över de lite dyrare årgångsalternativen.

Bordeaux, Bourgogne, Napa Valley, Champagne eller varför inte en väl åldrad riesling från Alsace eller Rheingau är fina presenter. Själv fick jag en bland annat en Penfold´s Grange Bin 95 Shiraz 1990 då jag fyllde 50, den dracks upp veckan efter och jag kan än i dag känna den sammetslena historiken som flödade ner likt röda rubiner i min strupe. Även här kan en fin kombinationspresent vara på sin plats – att ge bort ett fint vin och kanske en resa till den vingård eller till det vinslott som vinet kommer ifrån. En winemakers dinner från favoritproducenten är också allt vanligare idag. Presentvinet kommer definitivt smaka “bättre” med den extra upplevelsen.

Livet efter 50

Nästa stora bemärkelsedag är väl kanske då någon fyller 75, även om jag själv tycker att varje ålder efter 50 är värd att fira med stor stil. Men då den ärovördiga åldern 75 så inträffar tycker jag att finare årgångschampagne är på sin plats. Eller ett bättre dessertvin i stil med en honungs- och saffranslen Sauternes, en fint lagrad port eller en smakfull sherry med potential att räcka en stund då man vill unna sig det ”lilla extra”.

Bemärkelsedagar är till för att firas oavsett ålder och vill du ge bort en flaska vin är det kanske ändå i slutänden så att det bästa vinet trots allt är det vin du ger bort med kärlek, omtanke och ett personligt besök – då smakar oftast alla viner gott!

iStock_32781670_XLARGE

Nedan några matiga höstviner som även passar bra som presentviner om så önskas:

Wagner Stempel Höllberg Riesling Grosses Gewächs
2014
Wagner Stempel Höllberg Riesling Grosses Gewächs
När det står höst i almanackan är det för många lika med startskottet för röda viner. För egen del så tillåter jag mig själv också att botanisera lite djupare bland de vita kvalitetsvinerna då jag tycker de ofta passar utmärkt till de lite mer rustika hösträtterna. Enklast hade varit att lyfta fram en chardonnay från Bourgogne med lite ålder och finess, men jag vill denna vecka slå ett slag för en tysk riesling med hemvist i Rheinhessen och med den högsta klassificeringen du kan få i Tyskland, Grosses Gewächs, vilket motsvarar Grand Cru i Bourgogne: Wagner Stempel Höllberg Riesling Grosses Gewächs 2014.

Ett elegant och intensivt vin där dofterna omgående presenterar sig i form av aprikoser, äpplen och viss örtighet. Smaken är torr, kraftfull och direkt – med det menar jag att frukten, mineralen och den spänstiga syran omgående tar plats i gommen. Härliga toner av citrus, persika, äpplen fyller smakpaletten på ett vackert och väl balanserat sätt. Jag gillar verkligen hur den liksom hänger kvar i eftersmaken och bildar fin brygga till den inte alltför kryddstarka kycklingbaserade thaiwok vi åt till. citrongräset och limetonerna speglade vinet på ett fint sätt. Vinet är även utmärkt sällskap till ostar – till exempel lagrad Gruyere, Appenzeller eller varför inte en lagrad Herrgårdsost. Vill man langa fram en klassisk vitmögelost a´la Brie så är den finfin med en liten klick aprikosmarmelad eller en skiva torkad persika till.

750 ml - 13.00% -
299.00 kr

Barbaresco San Stunet Piero Busso
2016
Barbaresco San Stunet Piero Busso
Hur jag än vrider och vänder det hamnar jag i Italien då jag för en stund lämnar mina riojor- och bordeauxviner. Jag försöker blicka bort från Europa för att riktigt bottna i kalifornisk cabernet sauvignon eller nya zeeländsk pilot noir, men det slutar ändå med att jag kommer på mig själv att stå med näsan bland förföriska italienare. Denna höst är det Piemonte och Toscana som hamnar i glasen och då främst genom detta makalöst goda vin: Piero Busso Barbaresco San Stunet 2012.

Kan uppfattas som väldigt stramt, knutet och ungt fortfarande i doften, varför en stund i karaff är att rekommendera för att öppna upp hela fyrverkeriet av elegans och charm. Massor av mogen röd frukt som hallon, smultron och varför inte röda vinbär. Jag hittar även fjät av rosor och kryddighet tillsammans med klassiska toner av chark och tjära. Rikligt med doft således, vilket leder till att näsan omgående skickar signaler till smaklökarna att göra sig redo. Är man rädd för tanniner ska man närma sig vinet med försiktighet, för här stramar det till ordentligt i tandköttet, men de är vältämjda och blandar omgående upp sig med den mogna frukten och fattonerna samt lyfter fram ett elegant avslut i munnen där viol och salvia gärna hänger kvar för min del.

Medelfylligt och riktigt gott, passade faktiskt riktigt fin till höstgrytan, men också till en gräddig biff stroganoff tillsammans med ett krämigt potatismos.

750 ml - 15% -
479 kr

Rosso di Montalcino Tenuta il Poggione
2014
Rosso di Montalcino Tenuta il Poggione
Vi passade på att frosta av frysen för några dagar sedan och bland godsakerna som gömde sig där bland isbildningen låg ett paket med kalvkotletter som svärmor skickat med för en tid sedan. Resultatet av detta blev en tur till italienska delikatessbutiken och sedan in i vinskåpet för att styra kosan mot Toscana och Montalcino. Jag köpte detta vin med tanken att låta den ligga en stund då den ännu är rätt ung i sin stil, körsbärstonerna är friska och syrliga redan i doften men inte så påträngande som de kan vara med lite längre tid i flaskan. Mörk choklad, lite anis och balsamiska örter kommer till på ett fint sätt.

Smakmässigt landar vinet i en finstämd mix av klassisk körsbär, kryddighet och återigen de balsamiska örterna som basilika och varför inte lagerblad och rosmarin i finishen. Bra tanniner som hänger kvar och verkligen matchar upp vårt matval av kalvkotlett, där även lite salvia åkte ner i pannan för att smörstekas. Vi hade blivit tipsade om att fänkålssalami skulle matcha bra – jag vill säga att det var ett utmärkt tips! Så, kontentan är att det var värt att plocka ut vinet ur vinskåpet – denna Rosso di Montalcino 2014 var en angenäm bekantskap väl värd att rekommendera.

750 ml - 14.00% -
140.00 kr

Gérard Bertrand Crémant de Limoux Brut
2021
Gérard Bertrand Crémant de Limoux Brut
Veckans mousserande rekommendation hämtar jag från det ibland lite bortglömda området Côteaux du Languedoc och Limoux. Där återfinns stjärnproducenten Gérard Bertrand som sedan en tid tillbaka producerar prisbelönta ekologiska viner. Denna Crémant de Limoux Brut 2013 är ståltanksjäst på låg temperatur innan den får sin andra jäsning i flaskan i sann champagnemetodstil. Druvblenden består av chardonnay, chenin blanc och pinot noir. Doften är härligt citrus- och äppelfruktig, lite vitblommig och man känner hur de rostade brödtonerna lyfter fint tillsammans med en krispig mineralton. Smakmässigt tornar en virvelvind av citrus, äpplen och nybakad brioche upp sig i en fin mousse som klär munhålan på ett elegant sätt.

Enkel och samtidigt väldigt personlig i sin stil – och ett utmärkt alternativ till dyrare aperitifchampagner denna höst.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
189 kr