HEM

Vin och Sommarfest

Sommaren har oss i sitt absoluta grepp just nu och förutom lediga lata dagar ställer vi gärna till med olika typer av festligheter. Semester och sena sommarkvällar innebär gärna att vi bjuder in vänner, bekanta, grannar, familj och andra personer vi tycker om att umgås med. Det dukas upp, det fixas till, det skapas teman för att sedan avnjutas på allra bästa sätt.

Jag är en planerare när det kommer till sommarfest, det ska sägas direkt. Jag tycker om att gå ”all-in” på allt från tema, inbjudan, mat och dryck och framför allt kompositionen och mixen av de människor som för stunden förgyller festen. Jag vill absolut inte kalla mig för en festfixare eller liknande, det vore förmätet och inte sant. Däremot har jag hittat några säkra kort som alltid fungerar. Med åldern är det ju så, att man inte behöver uppfinna hjulet varje gång – det går utmärkt att kopiera en lyckad fest även framöver. Sedan har jag även lärt mig att det inte behöver vara så storslaget, utan även den mest spontana ”rafsa-ihop-det-du-har-och-kom-över-på-en-bit-mat-och-ett-glas-vin”-kvällen kan bli superlyckad när man minst anar det.

Jag tycker verkligen man ska unna sig att umgås under sommaren – det här är trots allt den bästa tiden då ljuset, smaken, dofterna, miljöerna, temperaturerna och annat var och en för sig eller tillsammans faktiskt förhöjer en fin mat- och vinkväll. Dessa lever vi länge på när sedan höst och vinter oumbärligt sätter in om någon månad.

Här nedan får du fina vintips från min Vinguiden-kollega och sommelierkamrat Niklas Nordlander – specialdesignat för olika festteman där ett eller flera viner bidrar till stämningen och definitivt förhöjer smakupplevelsen, jag lovar!

Väl bekomme!

vgsomm-sommar

Grillfesten

Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2016

Ett perfekt allroundvin till sommarens grillfester där köttet står i fokus. Ett kryddigt och fruktigt vin där tonerna är av det bäriga slaget, hallon, körsbär med inslag av lagerblad, timjan. Passar lika bra till de örtgrillade lammkotletterna som till den grillade entrecôten. 
Art.nr: 2151 - Pris: 109 kr

Trädgårdsfesten

Louis Bouillot Cremant de Bourgogne Millésimé Brut

Louis Bouillot Cremant de Bourgogne Millésimé Brut 2015

I en mingelfest i trädgården är det trevligt med ett mousserande vin. En torr, frisk, årgångsbetäcknad crémant. Gjort på champagnemetoden med alla fyra bourgognedruvorna: pinot noir, chardonnay, gamay och aligoté och har legat 24 månader på jästfällningen. Äpple och citrus i form av rödgrape, toner av nougat och lite rostat bröd.
Art.nr: 77865 - Pris: 155 kr

Skaldjurspartyt

Chablis Clotilde Davenne

Chablis Clotilde Davenne 2018

Ett vin från Chablis är alltid ett säkert kort när det vankas skaldjur. Den friska härliga syran i vinet blir ett perfekt möte med naturella skaldjur. Här har jag valt en chablis på villagenivå. Fruktig och frisk med mycket citrus och gröna krispiga äpplen tillsammans med den typiska chablis-mineraliteten.
Art.nr: 6307 - Pris: 175 kr

Bufféfesten

Cuvée Madame Sélection de Mademoiselle

Cuvée Madame Sélection de Mademoiselle 2018

Ett bärigt och lite örtigt vin från Provence, med en lite bitter ton i avslutet i form av blodgrape. Gjort på fyra druvor – där grenache, cinsault dominerar, sedan finns det även lite carignan och syrah i vinet. Ett vin som passar ypperligt till bufféns olika rätter så som den kallskurna rostbiffen med en fransk potatissallad. Eller varför inte kycklingsalladen med citron och kapris.
Art.nr: 2203 - Pris: 125 kr

Pouilly-Fumé

Pouilly-Fumé 2018

Består buffén mer av fisk och skaldjur med olika sallader, tycker jag att man kan ta ett vin från Loire. Då gärna från appellationen Pouilly Fumé. Druvan sauvignon blanc är den druva man jobbar med där, en aromatisk druva med citrus, nässlor, krusbär och svartvinbärsblad i doft. När druvan odlas  från Pouilly Fumé så får vinet även en lite rökig mineralkänsla. vilket funkar bra med skaldjuren och den lite gröna örtiga smaken går bra ihop med salladen.
Art.nr: 5284 - Pris: 164 kr

Klicka för att dela på facebook