HEM

VÅGA FRÅGA

”Om man inte vågar fråga får man heller inga svar”…

Som vinsommelier får jag ofta olika typer av frågor där vinet hamnar i centrum:
Vilket vin passar bäst till sommarbuffé? Vilket vin ska jag välja som husvin? Har du ett bra tips på ett allroundvin, det vill säga något som nästan passar till allt?
Vad kan jag ge bort för vin till någon som fyller 50 … ja, listan kan göras lång, och många gånger kan svaren också variera i oändlighet.

Frågorna handlar idag allt oftare om vinets innehåll, tillsatser, odlingsförhållanden, tillverkningsmetoder, lagringspotential och den eviga stötestenen huruvida det är rent socker eller ej i vinet. Andra gånger handlar frågorna mer om upplevelser – såsom tips på resmål, vingårdar, matförslag, researrangemang, vinproducenter eller ren vinhistorik.

Jag tycker det är kul, att vin engagerar. Det råder en tydlig trend att vi frågar och utforskar för att vi vill lära oss mer – inte enbart i syfte att förnumstigt ifrågasätta, utan för att höja den egna kunskapsnivån en smula. Resultatet av detta brukar då bli att hela vinupplevelsen stiger avsevärt och vi vågar göra nya modiga val, dela med oss av tips och annat – kort sagt, vi blir nya budbärare.

Kan man fråga om vad som helst?
Ingen fråga är egentligen “för korkad” för att våga ställa, glöm för guds skull inte det – jag bjuder gärna på två tillfällen där jag idag med min påfyllda kunskapsbank kan le rått och brett åt mig själv där just den lite naiva och idag kanske korkade frågan faktiskt ledde till ökad kunskap. Hör här bara: Jag reste hösten 1998 runt på Irland och besökte bland annat Tullamore whiskydestilleri. Styrkt av de gyllene dropparna fick jag för mig att verka än mer lokal och inställsam med den trevlige mannen som var chefsproducent för destilleriet och frågade “Do you have any local wines from here”? Gubben tittade förvånat på mig och sa: “Do you see any grapes growing around here”? … Ridå, liksom!
En annan gång på 90-talet reste jag i södra Frankrike – där frågade jag en lokal bybo efter vägen till Chardonnay – då jag var övertygad om att det var namnet på ett vinslott och inte en druva … rätt fet ridå även där!

Så mina vänner, fortsätt att fundera, formulera och fråga.
Jag öppnar nu upp möjligheten att skicka in frågor här via formuläret nedan i slutet av VGSOMM-artikeln. Använd gärna den så lovar jag att svara efter både tid och kunskapsförmåga.
Är det tillräckligt många som berör samma ämnesområden kan det till och med mynna ut i en egen krönika – vilket bara är kul.

flaska

Nedan följer vintips som ett resultat av frågor som mailats in under påskhelgen:

Cono Sur Single Vineyard Chardonnay
2021
Cono Sur Single Vineyard Chardonnay
Det ställdes om till sommartid i helgen som gick och då brukar även vinfokuset skifta hos många. Sommartid innebär ljusare kvällar, ljummare luft och välkommet fågelkvitter utanför fönstren, vilket i sin tur medför att vitt vin och rosé får en mer framskjuten placering i dryckesplanerandet. En fråga som återkommit då och då är vad jag tycker om vita viner från Chile och om det finns något gott att rekommendera till våra klassiska fiskrätter och/eller som rent sällskapsvin.

Eftersom vårsolen var generös i mina trakter på påskafton så njöt vi av en kyld Cono Sur Single Vineyard Chardonnay 2014 från Aconcagua Casablanca både som aperitif och till den ugnsbakade laxen på tallriken. Chardonnaydräkten är mer tropisk här med toner av kiwi, vanilj, citrus och honungsmelon i både doft och smak. 50 % av vinet har jäst 3 månader på franska ekfat och övriga 50 % på temperaturkontrollerade ståltankar vilket ger en lätt fatton som också minner om rostade nötter. Frisk och härlig syra, medelfylligt och väldigt elegant i munhålan. Silkigt len och i mitt tycke ett av de bästa Chardonnay-vinerna från nya världen.
Svaret på frågan OM det finns gott vitt vin från Chile blir således ett rungande JA!

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Bründlmayer Zweigelt Reserve
2011
Bründlmayer Zweigelt Reserve
Det skramlade även in flertalet frågor i mailkorgen under påskhelgen gällande röda viner från Österrike. Jag vet inte om det berodde på att jag själv provade en utmärkt DAC Eisenberg Blaufränkisch 2011 från Thom Wachter på långfredagen och la ut text och bild på Vinguidens Instagramkonto eller om det plötsligt uppstått ett intresse kring just österrikiska blå druvor, jag låter det vara osagt. Eftersom nämnda Thom Wachter inte finns att beställa/köpa här i Sverige för tillfället tänkte jag tipsa om ett annat spännande vin: Weingut Bründlemayer Zweigelt Reserve 2011 från Niederösterreich, Kamptal.

Finstämd kryddighet, nästan lite rökig doft, tillsammans med plommon, kakao och mörka körsbär. Smakmässigt återkommer såväl de mörka körsbären, kryddigheten och fatet. Len och nyanserad i munhålan, fina tanniner som gifter sig fint med smakpaletten och jag är själv förtjust i den eftersmak som låter en lätt blåbärs- och lakritssvans följa med mot slutet. Grilla gärna fisk eller kyckling tillsammans med några grönsaker så kommer Zweigeltdruvan till sin rätt på ett fint sätt.

750 ml - 13.50% -
199.00 kr

Elyssia Pinot Noir Brut
Elyssia Pinot Noir Brut
”Vi vill servera ett gott mousserande rosévin som välkomstaperitif på vårt kommande pingstbröllop och har inte råd med champagne – har du ett bra tips under 200 kr”?
Ibland blir jag själaglad över den typen av frågor – att vilja hitta ett litet billigare alternativ till ett festtillfälle, och ändå inte låta priset sjunka som en gråsten mot marken. Jag brukar lyfta fram Elyssia Pinot Noir Brut Cuvée De Prestige från Cavaproducenten Freixenet vid sådana tillfällen. En väldigt fin rosécava som tillverkas på champagnemetoden och vilar 12 månader på sin jästfällning innan degorgering.

Romantiskt rödrosa i sin färg, torr, läcker och frisk syra och med ljuvliga toner i doft och smak av röda vinbär, hallon, blodgrape och rostat bröd. Lång eftersmak med en beska som passar utmärkt in i paletten ifall man vill bjuda på något bra tilltugg till vinet. Vinet blev 2010 framröstat som världens bästa cava vilket ger en signal om att det är kvalitet rakt igenom.
Sedan är flaskans design och utformning rasande vacker och passar som piece de resistance på vilket bröllop som helst.

750 ml - 11.5% -
189 kr