HEM

The perfect match

Kan man säga att vin och fotboll hör ihop?
Krävs det samma precision i ett vinmakeri som i att genomföra en vältajmad frisparksvariant?
Försvar och anfallsstrategier, fungerar det på samma sätt när det gäller att hitta balansen mellan fat och frukt i ett vin? Hur publikfriande törs man vara i sin vinfilosofi utan att det sker på bekostnad av personlighet och kvalitet? Är varumärkesbyggande och den kommersiella imagen mer viktig än historia och tradition?

Frågor som tornar upp sig där jag sitter framför TV-rutan denna söndagseftermiddag och ser The one and only Zlatan Ibrahimovic med sina fyra läckra mål föra sitt Paris Saint Germain till en fjärde raka ligatitel.

Att fotbollspelare efter avslutad karriär satsar på vinbranschen blir allt vanligare, i dagsläget tjänar de stora spelarna så mycket pengar att de har råd att köpa etablerade vinslott, odlingar och egendomar där det redan produceras kvalitetsviner. Andra lånar ut sitt namn enbart i egensyfte att stärka varumärket JAG AB. Efter avslutad karriär är det idag viktigt att leva vidare via kommersiella produkter på marknaden. Parfymer, kläder, skor och klockor har alltid lockat och idag kan vi även lägga till fastigheter och vinslott på CV´t för imageprofil och private branding.

Mittfältseleganterna Andrea Pirlo (Milan & Juventus) och Andrés Iniesta (Barcelona) är i dag utbildade vinmakare med egna odlingar/bodegas parallellt med att karriärerna går mot sitt slut. Får du möjlighet så prova gärna Pirlo´s Arduro 2011 IGP Montenegro di Brescia, en fin Rosso Riserva där frukt o finess utvecklats snyggt över tid och kommer du över en Finca el Carril Paolo Andrea 2011 gjord på 100% Bobal med 12 mån lagring på franska barriquer så upptäcker du att även familjen Iniesta vet att göra bra viner.

David Beckham tillhör en av de mer skickliga då det gäller att utveckla sitt varumärke efter spelarkarriären – förutom att han investerar i allt från eget fotbollslag till pyjamasar så äger han även en vingård i Napa Valley. Än så länge väljer han att inte producera viner för kommersiellt bruk, utan låter vänner, familj och andra utvalda få smaka vinerna i väntan på att tiden, kunskapen och kvaliteten ska hålla samma status som varumärket Beckham. Världens kanske bästa spelare Lionel Messi har sedan något år lånat ut sitt namn via Leo Messi Foundation till den argentinska producenten Bodega Valentin Bianchi med fokus på Malbec och Torrontés-viner. Allt under namnet Leo och där etiketten är utformad som en matchtröja. En självklar succé i hemlandet då vinsterna från försäljningen går till olika välgörande ändamål för barn.

Vad gäller våra svenska stjärnor så är resultaten varierande, Glenn Strömberg har lyckats bra efter avslutad karriär i Atalanta genom sin profilering av matprodukter, däremot är väl hans vinsatsningar ingenting att lägga på minnet. Bättre har det då gått för till exempel Nils Liedholm och Ronnie Hellström som faktiskt på olika sätt blivit framgångsrika även inom vinbranschen.

Hur kommer det se ut i framtiden?
Det handlar förstås mycket om en kombination av tajming, PR-strategi, management, marknadspositionering, varumärkesbyggande och sunt förnuft – det gäller att investera rätt både under och efter sin karriär. Jag tror till exempel att det bara är en tidsfråga innan Cristiano Ronaldo utökar sin produktportfölj med utsökta Madeiraviner.
Vår egen Zlatan Ibrahimovic då? Ja, än så länge är det nog inte aktuellt och jag vet inte hur hans egna vinintresse ser ut, om det ens finns något, men ”The ultimate cool” vore om han i framtiden köpte loss ett av prestigeslotten i Bordeaux … bara för att han kan …

vgsomm-fotboll

Vintips i stil med en 4-4-2 uppställning

Villa Tabernus Cuvée White Number 1

Villa Tabernus Cuvée White Number 1 2015

Ronnie Hellström: Svensk målvaktslegend, tvåfaldig Guldbollen-vinnare och med tio framgångsrika proffsår i tyska Kaiserslautern (1974-1984) på meritlistan. Förutom att han gjorde sig odödlig bland lagets supportrar så anammade han den tyska livsstilen på många sätt, inte minst då det kommer till landets viner. Sedan många år tillbaka samarbetar Ronnie Hellström tillsammans med fyra framgångsrika vinmakare från tyska Pfalz som går under namnet MEJS – Die Weinspezialisten. Villa Tabernus Cuvée White Number 1 är förstås en hommage till Ronnie Hellström själv. Blend på klassiska tyska druvor som Riesling, Rivaler, Kerner och Silvaner – namn som vore de hämtade ur en stabil tysk försvarsuppställning från Fotbolls-VM 1974. Frisk, fruktig på näsan där tropiska inslag gör sig angenämt påminda. Torr och frisk i smaken där de fruktiga tonerna återkommer i form av honungsmelon, citrus, gröna äpplen och stänk av mango/ananas. Bra som aperitif och till skaldjur, fisk och vitt kött som tex en citron- och örtmarinerad kyckling med stekt tärnad potatis, strödd med riven västerbottensost. Och på tal om ost, prova gärna en Brie-de-Meaux med lite kiwi/päronmarmelad till. En mycket god kombo.
Art.nr: 75287 - Pris: 109 kr

Liedholm Barbera d'Asti

Liedholm Barbera d'Asti 2013

Nils Liedholm: Svensk fotbollslegend och för alltid ihågkommen för sitt 1-0 mål i VM-finalen mot Brasilien 1958. Olympisk guldmedaljör 1948 och dessutom ingick han i den lika legendariska Gre-No-Li-uppställningen tillsammans med Gunnar Gren och Gunnar Nordahl i italienska AC Milan under 50-talet. Efter avslutad proffskarriär som spelare blev han Italien trogen. Han bosatte sig till slut i Villa Boemia i Piemonte där han tillsammans med sonen Carlo kom att satsa på eget vinodlande under namnet Azienda Agricola Liedholm. Hans viner fick snabbt stort erkännande och i Sverige har vi länge kunnat köpa Liedholms viner – idag är det främst Liedholm Barbera d´Asti som minner om hans storhetsdagar. En stiltypisk Barbera där 50% lagrats på ekfat och 50% på ståltank i 18 månader. En fräsch balans mellan frukt och fat, röda körsbär och vinbär. Lika elegant som Il Maestro´s spelstil under hans glansdagar. Gott till klassisk antipasto och smakrika ostar eller en varför inte en stenugnsbakad pizza med mozzarella, basilika och parmaskinka på toppen.
Art.nr: 71220 - Pris: 125.00 kr

Sven Red

Sven Red 2013

När det kommer till svenska fotbollslegendarer så räknar vi förstås in Sven-Göran Eriksson – Svennis med en hel forbollsvärld. Sedan några år har han lanserat ett rött och ett vitt vin från Sicilien i en egen Wine Collection. Han säger själv att hans intresse för viner ökade avsevärt under sina år som framgångsrik tränare i Italien. Det är heller ingen hemlighet att Svennis och demontränaren Alex Ferguson alltid uppvaktade varandra efter avslutad säsong med svindyra prestigeviner.
Hans egna viner kommer förstås inte upp i de kvalitet- och prisklasserna utan är mer publika och trivsamma, precis som Svennis själv kan tyckas. Detta vin går under etiketten Sven Red och lyfter fram lokala sicilianska druvor som Nero D’Avola och Frappato.
Fruktigt och fylligt, len och robust i karaktären och med en friskhet som gör vinet lättdrucket och lättmatchat till det italienska köket.
Art.nr: 70216 - Pris: 101.00 kr