HEM

Sommarlängtan…

Äntligen står det april i våra kalendrar, och med dess intåg öppnar även semesterbanken upp sina dammluckor på vid gavel för att kittla alla sinnliga behov och njutningstriggar. Vi vinälskare reser idag mer än någonsin med siktet inställt på upplevelser och utbudet är stort om man vet var man ska leta – det erbjuds allt från trivsamma cykelfärder bland Champagnes böljande kullar till utmanande strapatser vid de chilenska bergssluttningarna.

Hemma är vi redan i full gång med att planera sommarens olika resmål och i vårt fall är det numera så att vi alltid planerar in några dagar med besök på spännande vingårdar, pittoreska bodegor eller fashionabla vinhotell i Europa. Tack och lov delar min man samma intresse för mat och dryck som jag, vilket gör det lättare att ”sälja in” varför vi ska lägga fyra veckor på att bila från Barcelona till Bordeaux. Tillfälliga stopp i Priorat och Penedès planeras innan vi anländer Rioja för att under några dagar besöka större och lite mindre producenter i Alavesa och Alta.

Det gör det lättare att övertyga om varför vi ska bo ståndsmässigt hos Marqués de Riscal i deras futuristiska hotellbyggnad mitt bland vinrankorna, men också knacka på lite försiktigt hos de mer privata vinbönderna som vi blivit rekommenderade besök hos via kollegor – som pratat sig varmt om bemötandet och deras fantastiska viner. Att sitta hemma och surfa runt på hemsidor och planera för provningar och inköp är hur kul som helst. Rätt som det är har jag fastnat bland läckra flaskbilder, härliga fotovyer, vinodlingar, smakfulla vinbeskrivningar och svårfångade årgångsviner – vilket resulterar i att jag kan komma på mig själv bli sittandes med vidöppen mun och med saliven forsandes ut över tangentbordet som vore jag Stora Stygga Vargen när han får syn på de tre små grisarna …

Att resa i vinvärlden är idag rätt enkelt – oavsett om man beger sig ut på egen hand eller med etablerad researrangör, och att köpa med sig vin hem är en självklar souvenirhandling.
Det ÄR väldigt trevligt att kika in i sitt eget vinförråd och stöta på årgångsviner som minner om några av besöken hos Verranzano i Toscana 2006, Paul Bara och Moët & Chandon i Champagne 2013, Bodegas Ribas på Mallorca 2015, Blandy´s 20 Year Old Terrantez från det senaste Madeirabesöket.
En spännvidd av känt och mindre känt som du märker, men för mig personliga favoriter som skickar mig tillbaka till stunden då jag befann mig på vingården eller i bodegan.

 

vgsomm-sommar

 

Vintips som minner om semesterdagar:

Sancerre Les Belles Dames
2022
Sancerre Les Belles Dames
Sommaren 2012 hyrde vi hus i Roussilon, Frankrike. Vi lyckades pricka in det årets hetaste sommarveckor och hängde mest vid stränderna i Le Barcarès för att söka svalka. Det medförde en hel del begränsningar då det kom till nya spännande vinupplevelser. Eftersom värmeböljan hade oss i sitt grepp från dag ett riktade vi in oss på vita viner, vilket inte är helt enkelt då områdena kring Fitou, Tautavel och Vingrau är mest känt för sina kraftfulla, smakrika röda viner och söta dessertviner, något som inte kändes lockande då temperaturen kvällstid snittade på 30 grader plus.

Två vita viner som vi dock föll stenhårt för och som för alltid kommer påminna om de lata dagarna och den sommaren: Le Jaja de Jau från slottet Château de Jau – ett fruktigt, friskt, fräscht och sommarlent Sauvignon Blanc som räddade många kvällar på altanen. Tyvärr finns inte det vinet att beställa här hemma i dagsläget. Vårt andra favoritvin som vi upptäckte en kväll då vi var på restaurang i Collioure och åt ostron och skaldjursplateau – det vinet finns däremot här hemma: Sancerre Les Belles Dames. Underbart vin från Loire, friskt, krispigt, mineralt och med den lilla lagomtonen av citrus, päron och örter. Passar till alla sorters skaldjur, fisk och getostar från samma område – syrliga och smakrika. Förflyttar oss varje gång tillbaka till de varma Roussilon-veckorna.

750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
225 kr

Finca el Puig
2021
Finca el Puig
Försommaren 2008 var det Katalonien och Barcelona som stod som resmål. Vi hade riktat in oss på en storstadsvecka med en mix av sol, bad, storstad och ledighet. Då vädret bestämde sig för att inte vilja visa sig från sin bästa sida blev det diverse besök på tapasbarer, restauranger och shopping istället för stranddagar. Förutom utmärkta urval av cavas blev jag för första gången introducerad för Priorat. En envis sommelier på vårt hotell pratade sig varm kväll efter kväll för området och vinerna därifrån  – men vi beställde oftast in fisk de gånger vi åt på hotellets förstklassiga restaurang, så valet föll på andra viner. Sista kvällen gav jag med mig och han trollade fram en Finca el Puig Gran Clos från 2000. En praktträff som vore det en perfekt volley från Lionel Messi i gomseglet! Intensiv och aromatisk, massor av röda och mörka bär och med en mineralton som letade sig in i näsan på ett väldigt läckert sätt. Silkiga tanniner och på tungan landade det en explosiv men väldresserad elegans av samma mogna fruktkombinationer, fattoner från både fransk och amerikansk fatlagring och läcker svans av örter, kakao, lakrits och mineral.

Det gav ett bestående intryck – jag köpte med mig fem flaskor hem som avnjutits med noggrann utvaldhet sedan dess. Nu är förrådet tömt – och jag är glad över att nu finna årgång 2010 av Finca el Puig från Priorat på Systembolagets hyllor –  även om det inte är just Gran Clos-labeln så skvallrar rapporterna om en fin årgång och en utlovad stor smakupplevelse.

750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
269 kr

Grande Recolte
2019
Grande Recolte
Ingen sommarsemester utan ett rosévinsminne. Från 2014 hämtar jag upptäckten av Grande Recolte från Provence – i mitt tycke ett av de allra bästa rosévinerna som finns att tillgå. Château Berne heter producenten och har sin vingård och sina odlingar i Lorgues, dessutom driver man ett förstklassigt hotell med stjärnbeströdd restaurang. De producerar röda, vita och roséviner.
Deras Grande Recolte Rosé plockades fram en kväll då solen sänkte sig som en blodröd apelsin ner i Medelhavet där vi hyrt in oss i ett rum i Nice för några nätter. Grillade havskräftor rubbade med de ljuvligaste av provensalska örtblandningar, Bouillabasse och Moules Frites bjöd på förförelser utöver det vanliga till det väl kylda vinet som sommelieren sålde in oss på. Elegant och stiltypiskt, läckert laxrosa i sin färg, silkigt len i munhålan och med en frisk örtig citrusmineral i doften som minner om grapefrukt och blodapelsin. Härlig syra och fräsch i smakerna, syrliga röda bär där en lång och behaglig beska lyfter med grapefrukten och friska röda vinbär tillsammans med de välkända provensalska örterna.

Sedan dess finns alltid ett par av säsongens årgång i vår vinkyl – utmärkt ”året-runt-vin”, och eftersom det till och med kan ha vinvärldens läckraste flaskdesign så är det en utmärkt och alltid uppskattad ”gå-bort-present”. På ett middagsbord tornar den upp sig som om Empire State Building sträckte sig mot skyn.
Årgång 2014 finns just nu på Systembolagets hyllor, och det är fortfarande ett utmärkt vin – däremot kan jag rekommendera att vänta in årgång 2015 som släpps vilken dag som helst – för fräschören och fruktighetens skull.
Eller varför inte köpa bägge årgångarna och jämföra, jag lovar att du inte blir besviken!

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
135 kr