HEM

Skillnaden mellan Bordeaux och Bourgogne

De franska vinregionerna Bordeaux och Bourgogne är både stora och kända, inte minst tack vare deras traditioner att göra exempellöst bra rödviner.

I Bordeaux görs rödviner på flera olika blå druvor: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och någon till. I Bourgogne görs röda viner på en enda druva: pinot noir.

Om det i Bordeaux finns några relativt få stora vinslott med enorma egendomar, bokstavligen kring knuten, finns i Bourgogne en väldig massa små odlingslotter, som ibland kallas clos. Dessa clos och odlingslotter kan ligga så nära varandra att man kan ”kasta en liten boll mellan dem”, som kännaren och bourgogne-experten Michel Jamais sa i podden Ett bord för två

Båda regionerna har långa traditioner och är stilbildande för viner över nästan hela världen. Slarvigt uttryck skulle man kunna säga att de flesta andra rödvinsregioner sneglar på Bordeaux och Bourgogne; hur gör dom, vad gör dom, hur gjorde dom?

Det görs naturligtvis bra röda viner på många andra ställen, och eftersom det inte går att kopiera allt från mikroklimat till jordmån och hantverk som finns i Bordeaux och Bourgogne, har man sedan en längre tid insett det och gjort viner med egna stilar. Vilket är logiskt.

Jag är ju något av en bordeaux-kille

Med risk för att vara ute på något tunnare is, menar jag ändå att hela världen likt förbaskat fortfarande sneglar på de franska storheterna Bordeaux och Bourgogne. De är ledande inte endast i kvalitet, utan också prismässigt – dessa viner är oftast dyrast. Där kan ju en del av ”sneglingen” ligga.

Eftersom jag själv är något av en bordeaux-kille landar jag gärna i att dess slott och gårdar fortfarande gör världens bästa rödviner. Visst kan det finnas liknande kvaliteter även i Australien, Kalifornien samt en del regioner i Spanien och Italien – okej, även Chile och Argentina kan överraska. Men det ser jag mer som hugskott … Aj aj, tunn is igen …

Röd frukt vs blå frukt

I vinkretsar skiljs det ibland på den uppfattade fruktigheten som kan finnas i ett rött vin; röd frukt och blå frukt. Tänk blå frukt som björnbär, blåbär, plommon och svarta vinbär. Röd frukt blir då mer rönnbär, lingon, jordgubbar och hallon.

Här skulle man kunna säga att Bordeaux lutar mer mot blå frukt, medan Bourgogne kan luta mer åt röd frukt.

Då har vi inte ens nuddat vid dofterna av tobak, multnande löv, bläck, blyerts, metall och svamp.

Passar till:
Bordeauxvin passar bra till nötkött: entrecote eller varför inte oxfilé. Bourgogne med sin ljusare frukt kan därför passa till lamm, hjort, kyckling eller varför inte fisk.

Magnus Bergqvist tipsar om några bra bordeaux- och bourgogneviner att beställa genom Vinguiden.