HEM

Rosé & Romantik

Försommaren har tagit oss i ett stadigt grepp nu och äntligen börjar värmen ”göra gott med oss människor”. Det här är också tiden då kärleken slår ut i blom på samma sätt som det knoppas bland buskar, snår och träd. Det anordnas möhippor och svensexor, det klingas i glas och bröllopsklockor och för alla singlar så är just den här tiden på året kanske den mest spännande perioden, då möjligheternas dörrar ställs upp på vid gavel.

I vinvärlden är det precis på samma sätt skulle man kunna säga. Efter en lång vinter där mestadels fina fylliga röda viner värmt oss är det nu äntligen säsong för de mer uppfriskande rosévinerna, och vi svenskar har de senaste åren verkligen omfamnat vinernas olika roséstilar. En titt på årets utbud visar att den trenden inte på något sätt skulle ha avstannat. De sköra och vackert laxrosa vinerna från Provence med sin eleganta och romantiska känsla dominerar och har blivit ett perfekt inslag på dejtingkvällar, bröllopsfester och ”tvåsamhetstillfällen” där kärleken får stå i centrum. Andra väljer mer klarröda fruktbomber som vore de sprängfyllda hjärtan direkt skjutna från Amors välspända båge.

Rosé och romantik hör liksom ihop på något sätt, de matchar helt enkelt. Så förutom att ge tips på utmärkta roséviner här nedan, som kommer passa till alla former av sällskap i sommar, så tänkte jag även ge några tips på härliga resmål dit man gärna styr kosan tillsammans med den nyfunna kärleken eller den man redan delar sitt liv med.

Romantiska utflyktsmål

Château de Berne är ett vackert beläget vinslott cirka 1 timmes bilfärd från Cannes, Provence . Här är det verkligen temat rosé och romantik som råder då egendomen förutom de förföriska vinodlingarna och historiska byggnaderna innefattar ett 5-stjärnigt hotell, ett lyxigt spa och en förstklassig restaurang. Ordet lyx är förknippat med Château de Berne, och hit reser man mer än gärna med sin partner för att sätta kärleken i fokus. Även kärleken till vin och mat förstås då bägge är av yttersta kvalitet här. www.chateauberne.com

Stannar vi kvar i Provence är en tur till Château Vignelaure, nordöst om Aix-en-Provence, att rekommendera. Även här bjuds det på fantastiska miljöer, dofter, smaker och förstås finfina viner. Slottet ägs idag av familjen Sundström så det är skandinavisk prägel på såväl mottagandet som elegansen i vinerna och slottet. De bjuder in till provningar och guidade visningar varje dag i veckan. Dessutom har de ett eget konstgalleri där de visar upp praktfulla konstverk för besökarna.
Boka din plats på www.vignelaure.com

Vill man nu inte resa i Frankrike på sin semestertripp så varför inte besöka det klassiska Rioja i Spanien. Här görs också utmärkta roséviner förutom de redan världsberömda röda vinerna.
Boka gärna in en övernattning hos Marqués de Riscal i deras futuristiska och superdesignade hotell som ligger i direkt anslutning till vinodlingarna och bodegan. Makalös arkitektur och en restaurang som serverar förstklassig mat baserad på enbart lokala råvaror. Vinerna står förstås i centrum, vad är annars att vänta när man är i Rioja! www.marquesderiscal.com

Vill man förtjusas av Italien är Venetien och Valpolicella ett utmärkt resmål. Här finns alla ingredienser för en lyckad semester: historia, kultur, undersköna landskap, romantik och inte minst maten och vinerna. Ägna några dagar åt besök hos lite mindre vinbönder, men boka också in en visit hos de mer namnkunniga och storskaliga producenterna för att upptäcka alla nyanser.
Massor av mysiga hotell finns i direkta anslutningar runtomkring Valpolicella och turer till Venedig och Gardasjön står förstås högt upp på den amoröses ”to do-lista”.
Olika restips hittar du hos www.clubamarone.se och givetvis hos www.masi.it

Sist men inte minst kan en långväga tripp kanske stärka kärleksbanden, och varför då inte välja USA och Kalifornien. Sol och värme är nästan garanterat sällskap oavsett årstid, och förutom den amerikanska kulturen är även stoltheten och gästfriheten påtaglig när man reser runt bland vingårdarna. Mitt tips är att styra kosan mot Sonoma County, Napa Valley och Scribe Winery.
Här har bröderna Andrew och Adam Mariani skapat en liten, modern och cool atmosfär i sitt gamla vineri. Man arbetar ekologiskt och nära både människan och naturen. Bröderna är själva väldigt öppna, familjära och tillgängliga sina gäster och bjuder in till privata sittningar ute i vingården. Deras viner har idag nått stora framgångar nationellt och börjar nu också få ett erkännande utanför USA´s gränser. Ett besök här stärker inte bara sinnena, utan även tvåsamheten då den kaliforniska solen sänker sig gyllenröd över landskapet samtidigt som någon av Marianibröderna plockar fram en gitarr för att rama in den romantiska stämningen som dukats upp bland rankorna, vinglasen, kvällsmålet och kärleken till livet … www.scribewinery.com

vgsommrose
Klicka på Spotifylänken här intill

Sex roséfavoriter i sommar

Marqués de Cáceres Rosado

Marqués de Cáceres Rosado 2015

Nytt för denna säsong är att färgen blivit mer laxrosa i stil med vinerna från Provence. Inte mig emot. Däremot känns dofterna och smakerna igen – välkomponerade kamrater när det kommer till fräschör, frukt och finess. Jordgubb och vattenmelon som kittlar näsan medan hallon, jordgubbar och den lilla beska som hänger kvar i finishen bjuder på citrus i form av blodapelsin. Perfekt picnickvin eller bara som ren och skär (!) aperitif när sommarflirten påbörjas …
Art.nr: 2755 - Pris: 79 kr

Grande Recolte

Grande Recolte 2018

Jag har sagt det förr, och det tål att upprepas … det här är ett av mina absoluta favoritviner då det kommer till rosé! Rasande vacker i både utseende, doft och smak. Alla sinnen ska med liksom. Provensalskt örtig på näsan tillsammans med svala toner av smultron och röda vinbär. Torr, frisk och lyxig i munhålan där även blodgrape gör vinbären och smultronen sällskap. Utmärkt till sommarens grillkvällar då fisk- och skaldjur hamnar i centrum. Sedan tåls det återigen att upprepas att flaskdesignen skapar känslan av flärd, påkostad uppmärksamhet och elegans – nog så viktiga ingredienser som behövs på en bra dejt. 
Art.nr: 75286 - Pris: 135 kr

Château Vignelaure

Château Vignelaure 2016

Ett stiltypiskt rosévin från Provence så som vi den senaste tiden lärt oss att uppskatta dem – det vill säga svagt laxrosa i nyansen, friska och fräscha i doft och smak samt med en fullträff av örtighet, subtila sommarbär där smultron, hallon, röda vinbär och i viss mån bigaråer framträder med tydlig finess. Hos Château Vignelaure låter man även vinet vila 3 månader sur-lie vilket innebär en extra skjuts i kraft och syra. Finfin upplevelse av fyllighet där gommen draperas sammetslent tillsammans med bärigheten.
Snyggt avslut som gör vinet passande till skaldjur, fisk och mina provencefavoriter Bouillabaisse samt Moules Marinéer.
Art.nr: 74825 - Pris: 149 kr

Domaene Gobelsburg Rosé

Domaene Gobelsburg Rosé 2015

Här är kanske det rosévin som överraskat mig mest, i positiv bemärkelse och som definitivt kvalat in på min topplista över de viner som kommer avnjutas i sommar.
En frisk fläkt från Österrikiska Domaene Gobelsburg där den inhemska druvan Zweigelt får visa upp sig i sin solnedgångsröda dräkt. Massor av röda bär i doften där hallon och smultron är mest framträdande tillsammans med en viss kryddighet. Smakmässigt dukas det upp en symfoni av sommar i munhålan. Smultron, röda vinbär, hallon och solmogna blodapelsiner. Härligt frisk och fräsch upplevelse och kommer vara det perfekta rosévinsällskapet till lättare fisk- och kyckingrätter eller sallader. Givetvis är det finfint även som ren aperitifdryck, därför kan en magnumbutelj vara att föredra om kvällen blir lång …
Art.nr: 99454 - Pris: 189 kr

Elyssia Pinot Noir Brut

Elyssia Pinot Noir Brut

Jag fick en fråga för en liten tid sedan om tips på bra rosébubbel som inte är champagne och som ändå känns ”dyrt och exklusivt” som välkomstdryck till ett stundande sommarbröllop. Passande då att återigen lyfta fram Elyssia Pinot Noir Brut Cuvée De Prestige från Cava-producenten Freixenet. En väldigt fin rosécava som tillverkats på champagnemetoden och vilat 12 månader på sin jästfällning för att skapa extra fyllighet och kraft. Romantiskt rödrosa i sin färg, torr, läcker och frisk syra och med ljuvliga toner i doft och smak av röda vinbär, hallon, blodgrape och rostat bröd. Lång eftersmak med en beska som passar utmärkt in i paletten ifall man vill bjuda på något bra tilltugg till vinet. Vinet blev 2010 framröstat som världens bästa cava vilket ger en signal om att det är kvalitet rakt igenom.
Art.nr: 77151 - Pris: 179 kr

Gosset Grand Rosé Brut

Gosset Grand Rosé Brut

När romantiken ska stå i centrum sommartid så är förstås en roséchampagne alltid rätt. Sedan spelar det ingen roll om det är den nyfunna kärleken som ska fångas in eller om det är partnern, familjen, vännerna eller stunden med dig själv som får stå för det kärleksfulla.
Gosset Grand Rosé Brut är resulatet av en tvåsamhet som visar upp sig från sin bästa sida: Chardonnay och Pinot Noir i en samstämmig cuvée där frukten och syran spelar på strängar som vore de tagna ur vilken Wagneropera som helst … nja, nu är jag ju ingen operälskare det ska erkännas, men du förstår säkert vad jag menar … (en klyscha är alltid en klyscha om än i sammetsrött fodral, skulle man också kunna säga.) Röda äpplen, blodapelsin och hallon som samsas med läckert rostat bröd känns omgående på nosen och i munnen växer en elegant mouss upp vid första sippen och lämnar tydliga spår av fruktiga röda äpplen, hallon, röda vinbär och nygräddad brioche. Torr, frisk citrussyra som övergår i behaglig beska där blodgrape är mest framträdande.
Den är förstås fantastisk som den är, men också riktigt bra till grillad fisk i foliepaket där örter och andra smaker får träda fram.
Art.nr: 7405 - Pris: 499 kr

Klicka för att dela på facebook