HEM

Rosé de luxe

Att rosévinerna tagit ett fast grepp om oss svenskar är numera en sanning. 2015 såldes närmare 17 000 000 liter rosévin vilket också visar att det är den vinkategori som växer snabbast i Sverige.

Där vi förr betraktade roséviner som allt från misslyckade sekundära rödvinsalternativ till ”godisblask” som enbart var till för att drickas på sommaren i en berså tillsammans med mindre nogräknade väninnor – har rosévinet de senaste åren klivit fram i rampljuset hos alla grupper. Det finns inte en förortsbalkong eller radhusaltan som i ett nafs förvandlas till en trendig lounge på rivieran tack vare att ishinkarna fylls av läckert laxrosa roséer från Provence. Nattklubbar, caféer, picknickfiltar, restauranger med mera – alla har flertalet alternativ bland rosévinerna och vi älskar det. Systembolagets hyllor dignar i dag rosa i alla nyanser som vore det ett kliv in i en Törnrosavärld bland sagorna.

Nu är högsäsongen i full blom och det är skönt att som vinsommelier slippa försvara och förklara rosévinets välförtjänta plats – jag möter inte längre lika mycket fördomsfulla kommentarer om vinerna. Tvärtom är nyfikenheten större, acceptansen bredare och kvalitén mina vänner är ofta skyhög när det kommer till innehållet. Etablerade producenter och vinmakare levererar idag toppviner och spännvidden bland roséviner är både spännande och stor.

Det finns idag viner som lätt klassas som prestigeroséer av den anledningen att växtplatserna är exklusivare, urvalet av druvor noggrannare, vinifieringen mer uträknad, volymerna mindre och efterfrågan större än själva tillgången. Lägg även till riktade målgrupper där trend, pengar och status är viktiga ingredienser så finns det en marknad för roséviner som kostar upp mot tusenlappen per flaska, och då pratar jag inte om champagner …

Ny image

Musik-, film- och idrottsstjärnor profileras idag gärna med roséviner. Fotomodeller och toppmäklare har egna märken och investerar sina intjänade miljoner i exklusiva vinslott och gårdar runt om i Provence. De amerikanska stjärnproducenterna och vinmakarna Charles & Charles, kända för sin mer maskulina rock´n roll-framtoning på sina viner myntade ett uttryck för något år sedan då de valde att satsa på roséviner: ”Yes You can drink rosé and still be a bad ass”! Snart följde andra i fotspåren med rubriker som bland annat: ”Real men drink rosé” mot en fotobakgrund som mer påminner om en högoktanig och muskeldoftande filmaffisch från ”Fast and Furious” än ett azurblått hav och en solvarm riviera i St Tropez. Välbetalda fotbolls- och tennisstjärnor semestrar gärna på luxuösa yachter, plager och resorter där rosévin har blivit en statussymbol för många … Och då pratar jag fortfarande inte bara om champagner…

charles

Är rosé fortfarande enbart ett semestervin då?

Nej, absolut inte – i Europa och framförallt USA, Australien och Nya Zeeland dricker man idag roséviner året runt. Jag tycker det är coolt och jag hoppas nu att rosévinerna även här hemma får chansen att bli mer av ett ”året runt vin” istället för som nu mest vara ett säsongsvin. Det produceras i dag utmärkta roséviner som är matorienterade, lagringsdugliga och som passar utmärkt en mörk novemberkväll då aperitifen ska sätta igång smaklökarna.

 

Tävling

Vinjournalisten och sommelieren Anders Melldén har denna vår gett ut en alldeles utomordentlig bok som heter ”Rosévin – historien, vinerna och maten därtill”. En mycket intressant, lättbegriplig och snygg bok med inspirerande bilder, matrecept och självklart tips på finfina roséer och roséchampagner.

rosebok-(2)

 

Vill du ha sommarnöjet ordnat när det gäller läsning, inspiration och ny kunskap?
Tävla och vinn ditt egna exemplar av boken här:

1. I vilket land kallas även roséviner för ”Blushwine”?
2. I vilken vinregion i Frankrike är det tillåtet att blanda röda viner med vita för att framställa rosé?
3. Hur många centiliter innehåller en magnumbutelj?

Maila ditt svar till Michael Anderquim och glöm inte att skriva ditt namn och adress.
Senast 1 juli vill jag ha ditt svar.

roseglas
Jag tänkte denna gång kittla med dyrare prestigeroséer bland vintipsen. Viner som i mitt tycke är något utöver det vanliga och som för mig ritat om kartan rejält när det kommer till kvalitet, smak- och dryckesupplevelser.

Garrus
2014
Garrus
Det har kallats världens dyraste och mest exklusiva rosévin – och kanske är det så. Prislappen indikerar i vart fall att här har vi något speciellt i rosévinsväg.
När Sacha Lichine 2006 bestämde sig för att köpa Château D`Esclans utanför Frejus, Provence var det med sikte på att skapa roséviner som skulle bli något utöver det vanliga. Viner som med rätt framställan, noggrannhet och kunskap lockar rätt målgrupp och samtidigt ger vinet dess riktiga profil – stil, lyx, elegans och ett skimmer av ”prestige utöver det vanliga”.
Garrus är juvelen i Château D`Esclans vinportfölj och är ett vin på 70% grenache och 30% rolle från nästan 90 år gamla vinstockar. Noggrant utvalda druvor läggs sedan att pressas på naturlig väg – hela 90% av vinet är sk ”Free run juice”. Alkoholjäsningen sker sedan på 1 år gamla franska ekfat (600 Liter) och lagras sedan i 10 månader. Endast 6 fat/skörd framställs och battonage görs under tiden 2 ggr/vecka.

Allt detta ger ett stort vin, nästan genomskinligt orangerosa i färgen. Man möts omgående av fattoner som rostad nötighet, tydlig frukt i form av röda äpplen, grape och apelsinblom. Fylligt och silkigt len i smaken, munhålan kläs in i en förförisk slöja där fatet och grapebeskan dröjer sig kvar på ett otroligt läckert sätt. Frisk och bra spänst i syran.
När temperaturen sänker sig mot 12 grader påminner vinet angenämt mycket om en vit bourgogne, en chardonnay i de bättre prisklasserna. Utmärkt till aperitif men kanske ändå bäst som matrosé. Prova gärna grillad fisk och skaldjur eller fågel nu i sommar. Jag sällar mig gärna till dem som tycker att detta kan vara ”världens bästa rosévin”. Makalöst i mitt tycke och som dessutom håller för lagring några år!
(Se mer om Garrus i Veckans Klonk)

750 ml - 14.00% -
902.00 kr

Les Clans
2015
Les Clans
Om Garrus är Château D`Esclans kronjuvel så är Les Clans dess syskon med näst intill samma karat i skimret. Den högsta av de två ”undercuvéerna” intill Garrustronen där druvblenden är 75% grenache och 25% rolle. Samma noggranna skördekontroll och uttag samt vinifiering med lagring på 600 liters franska ekfat och battonage 2 gånger i veckan. På många sätt i stilen lik Garrus i sin blekrosa, nästan lite gyllene ton, men med mer fruktkaraktär i doft och smak, där citrustonerna går mot blodgrape och mandarin, det rostade fatet för med sig en touch av bröd och honung. Smörig och lite ”fet” känsla i munhålan och minner även här om ett vitt bourgognevin i såväl smak som doft.
Otroligt len och balanserad syra som passar utmärkt till grillad fisk och skaldjur, till moules och varför inte en ugnsbakad fläskfilé med rotfrukter och en sås på provensalska örter.

Ett stort och otroligt välgjort rosévin – och jag förstår att både Les Clans och Garrus är självklara kuttersmycken på lyxyachterna och de trendiga rosévinsbarerna längs den franska rivieran. Ibland är det värt att ”unna sig det lilla extra” – betänk att du kanske utan att tveka betalar runt 500-lappen för ”husets rosévin av billigare karaktär” på många uteställen i sommar – då är mitt råd att lägga 502 kr på en flaska Les Clans 2014 så får du en betydligt mer spännande och större vinupplevelse! Serveras vid 8-10 grader.

750 ml - 14.00% -
519.00 kr

Château de Selle Coeur de Grain Rosé
2015
Château de Selle Coeur de Grain Rosé
När det kommer till prestigeroséer går det inte att undvika Château de Selle Couer de Grain Rosé 2015 från Domaine Ott. Du kanske känner igen den karakteristiska flaskutformningen eftersom den onekligen sticker ut ur mängden. Vinet odlas i den kalkrika jorden i bergen runt Le Luc i Côtes de Provence. Grenache 45%, cinsault 35%, syrah 10% och cabernet sauvignon 10% som pressas försiktigt och jäses på ståltank för att sedan lagras 6-9 månader på ekfat. Vackert blekrosa i sin färg, nyanser av gyllene skimmer som matchar flaskans design på ett luxuöst sätt. Friskt och fruktigt på nosen där toner av persika, solvarm blodapelsin och vanilj är mest framträdande.
Lång fin svans med lite knäckig rödäpplighet och där blodapelsinen övergår i grapebeska. Torr, fyllig och silkeslen i munhålan. Fin struktur på hela vinupplevelsen och passar finfint till matkombinationer där kyckling och annat ljust kött får spela huvudrollen. Grillad fisk och skaldjur förstås – och förstås självklar som sval aperitif! Bäst i glaset runt 8-10 grader.
750 ml - 13.50% -
249.00 kr

Château Henri Bonnaud Palette Rosé
2015
Château Henri Bonnaud Palette Rosé
Provence minsta appellation som producerar roséviner heter Palette, totalt omfattar den ”bara” 43 hektar. Här odlas mestadels grenache och mourvedre vilket också är majoriteten druvor i Château Henri Bonnaud Palette Rosé 2015. Blekt orangerosa i färgen med en ung, frisk bärighet i doften där smultron, hallon, viss örtighet och citrus är mest framträdande. I smaken tillkommer även stråk av fläder, persika och mandarin. Finstämd syra som känns lite pärlande på tungan.
Känns lite förmätet att kalla det för ett utmärkt sällskapsvin, men då tillfället påbjuder lite finare sällskap eller man själv vill kosta på sig en ”större smakupplevelse” så passar detta vin utmärkt. Matmässigt står det sig fint mot fiskrätter och kycklingsallader som är lite matigare. Bästa serveringstemperaturen landar runt 7-8 grader. Klassat som eko-vin.
750 ml - 14.00% -
139.00 kr

André Vatan Maulin Bèle
2018
André Vatan Maulin Bèle
Vi lämnar rosévinsparadiset i Provence och beger oss till Loire – och till Sancerre. André Vatan Maulin Bèle 2015 på 100% pinot noir är ett elegant och bäraromatiskt rosévin där de rödfruktiga tonerna är typiska och fräscha. Hallon, jordgubb, blodapelsin och en frisk mineralitet återfinns både i doft och smak. Ståltanksjäst under temperaturkontroll vilket förstärker fräschören. Återigen en elegant och finstämd upplevelse i munnen och ett utmärkt aperitifvin, gärna tillsammans med skaldjur och varför inte små tilltugg av vattenmelon, fetaost och mynta för att förstärka upplevelsen av frukt och lite sälta då syran i vinet är markant och fin. Till och med ostronen med lite citrusstänk passade riktigt bra!
Faktiskt ett av mina favoritviner i sommar – läckert vin som smakar ”lite mer” och som återigen visar att Sancerre även tillverkar utmärkta roséviner.
750 ml - 13% -
199 kr

Korlat Rosé
2014
Korlat Rosé
Nu tillverkas det förstås roséviner av finare sort och karaktär även utanför de franska gränserna och i vanliga fall hade jag lyft fram något från italienska Piemonte eller Toscana här, eller kanske något av de nymoderna roséerna från spanska Navarra eller Rioja. Men eftersom jag nu under våren upptäckt en rad spännande viner från Kroatien så slår jag ett slag för Korlat Rosé 2014. I norra Dalmatien återfinns vinproducenten Vinarija Benkovac som gjort sig ett namn då det gäller sina röda viner, där framförallt cabernet sauvignon har rönt framgångar internationellt. Deras rosévin är en blend av 75% cabernet sauvignon och 25% syrah. Läckert ljusröd i färgen med en lite orange nyans som minner om mogna blodapelsiner i färgen. Frisk och fräsch syra som lyfter fruktsmakerna på ett fint sätt. Röda vinbär, citrus, solmogna plommon och jordgubbar. Fylligt och elegant, utmärkt till gratinerad hummer med lite örtigt smör eller till grillad fisk och rotfrukter med lite fetare touch i såsen. Serveras vid 8-10 grader.
750 ml - 13% -
199 kr

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosato
2014
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosato
Viner från Etna, Sicilien, är på tapeten och kan väl betraktas som ”inne” just nu. Deras finfina röda viner på nerello mascalese har vi bland annat avhandlat i Veckans Klonk under våren. På rosévinsidan är det kanske främst vinet Tenuta delle Terre Nere Etna Rosato som satt Etna på kartan. Ekologiskt odlat vin på de lokala druvorna nerello mascalese och nerello capuccio. Örtig och mineral i doften, nästan lite rökig karaktär som spår av den jordmån som druvorna odlats i. Blodgrape och ”syrliga rönnbär” i karaktären som också återkommer smakmässigt tillsammans med röda vinbär. Mycket frisk i stilen och makalöst god som sällskapsdryck när temperaturen ligger runt 8 grader i glaset. Ska det serveras något i matväg så varför inte en fräsch skaldjurssallad eller grillade havskräftor.
750 ml - 12.50% -
139.00 kr