HEM

Vin & Picknick

Sommartid. Smakar på ordet och känner genast hur det landar bra i såväl kropp som själ. 
Sommartid innebär också att vi flyttar ut mycket av vårt umgänge och sällskapsliv till gräsplättar, stränder, gläntor, altaner och andra ställen där stolar, filtar och andra attiraljer strös ut – för här ska det ställas till med picknick! 
Förutom alla godsaker som packas ner i korgar och kassar så planeras det förstås även i dryckesväg, och där det förr mest blev några öl och billigt vin till den grillade kycklingen och kladdiga potatissalladen så är vi idag tack och lov mer fantasifulla och vågar dessutom plocka med finviner ut till den lummiga parken för att rama in stämningen och tillfället på bästa sätt.

Jag har fått några mail från er om tips på bra viner – och även andra frågor som berör temat pickninck:

Jesper Bengtsson från Halmstad undrar om det påverkar vinet nämnvärt ifall man häller över sitt boxvin i plastflaskor för att slippa släpa med sig en hel 3-liters kartong varje gång man ska ut. Svaret är väl, njaee – det beror nog främst på vilken typ av plastflaska du menar och hur länge du vill förvara vinet där. Om du hällt upp det vin du önskar ta med i en vanlig sportdrycksflaska eller PET-flaska strax innan ni går ut och vinet förvaras i korgen eller kylväskan ska det inte vara några större problem.
Eventuell värme och solexponering kan förstås göra att vinet inte mår särskilt bra, och beroende på plastflaska så kan det även ”ta smak av” plasten. Jag förstår tanken med att inte ta med hela boxen ut, men varför inte köpa snygga glasflaskor av typ ”mjölkflaskemodell” där korken är traditionell med gummi och grimma – i dessa mår vinet fint och det ser dessutom snyggt ut på picknickbordet.

Linda Björkman från Södertälje funderar på om det går bra att lägga isbitar i all slags vin för att kyla drycken när man sitter ute i solen.
Svaret där är att isen i sig inte påverkar vintets kvalitet – visst kyls det ner och är vinet dessutom vitt eller av rosékaraktär kan en isbit pigga upp vinet när temperaturen stigit avsevärt och vinet börjar kännas jolmigt. Även lättare röda viner från till exempel Bardolino och Beaujolais kan må bra av en isbit om vinet upplevs för varmt. Det som påverkas är hur du upplever fruktigheten, syrligheten och eventuell strävhet om vinet är rött. Är vinet dessutom av torrare karaktär kan isbitar i vissa fall göra att vinet upplevs blaskigare och beskare. Antalet isbitar är förstås också viktigt – börja med en och utöka till två om du tycker det behövs. Skickar du ner halva ishinken i vinet kan du lika gärna dricka vatten för att släcka törsten …
Mousserande viner tycker jag själv inte känns bra med isbitar i, om det är inte är framställt för just detta. Det finns i dag champagner typ Moët & Chandon Ice Impérial som är avsett för att stoppa några isbitar i – då är vinet av demi-sec karaktär, det vill säga med lite mer sötma i än vanlig brutchampagne. Ett säkert råd är att ha en kylväska med sig och ställa den i skuggan. Låt vinflaskan ligga kvar där mellan serveringarna, häll inte upp fulla glas utan anpassa till hur mycket du vill dricka till din aperitif eller mat, fyll därefter på allteftersom. Det finns idag tuffa wine cooler-väskor som rymmer en vanlig 75 centiliters vinflaska – sådana håller kylan förvånansvärt länge om de får stå skuggigt.

Martin Nilsson i Uppsala undrar om det är lagligt att dricka vin varsomhelst – till exempel på rastplatser eller skogsgläntor och andra allmänna platser där en picknick kan dukas upp. Svaret är nej, det är det inte – däremot varierar det från kommun till kommun i vilka områden, och eventuellt under vilka tider, det är förbud mot alkoholförtäring på offentlig plats. Är du osäker är det bästa att kontakta den kommun där du bor eller besöker innan du drar igång kalaset. Polisen har faktiskt rätt att både beslagta dryckerna och utfälla böter om det skulle bli aktuellt. Mitt tips således är att ha koll och framförallt sunt förnuft.

Summa summarum: Njut av sommaren, semestern, solen och sällskapet. Självklart ska det planeras för olika typer av picknicks och nedan följer några bra tips på viner att ta med till läckerheterna du tänkt äta eller bjuda på – men först en chans att vinna lite biobiljetter!

Tävling

Saint-Amour-digital

I helgen som gick hade filmen Saint Amour svensk biopremiär, en film med Gérard Depardieu i en av huvudrollerna. Filmen beskrivs som en fransk Sideways – vilket innebär att vin och relationer står i centrum. Saint Amour är en charmig och vacker liten komedi om en far och hans vuxna son, och där kommunikationen dem emellan kanske inte alltid varit enkel. Frågor om livet, kärlek och lantbruk avhandlas när de båda bestämmer sig för att med taxi resa runt i Frankrike bland vingårdar för att reda ut huruvida sonen ska överta faderns livsverk, familjefarmen. En enkel och typiskt ”manligt kärv” historia där vyerna från fransk landsbygd och storstad är väldigt inspirerande. Dessutom får vi stifta bekantskap med fina viner – Saint Amour är som du kanske vet ett av Beaujolais tio Cru:n – bara en sån sak! Läs mer om filmen här

Vill du vinna 2 biljetter till filmen ska du svara på dessa frågor:

1. Vilken druva används till de klassiska röda vinerna från Beaujolais?
2. 1991 blev Gérard Depardieu nominerad till en Oscar för bästa manliga huvudroll, vad hette filmen?
3. Vad kallas Frankrikes nationalsång?
Maila ditt svar till Michael Anderquim senast 29 juni och glöm inte att skriva ditt namn och adress.

vgsomm-bild

KWV Chardonnay

KWV Chardonnay 2019

Det är många av er som frågar om vita viner som kan passa för enkel sval aperitif i sommarskuggan eller som bra smakbyggare till något matigare till kvällspicknicken. Det finns en uppsjö av bra kandidater och själv brukar jag försöka hålla mig till ett par tre stycken viner och sen ge dem en återkommande chans under en sommarperiod.
KWV Chardonnay 2015 från Western Cape Sydafrika är en charmig och utsökt kamrat till kycklingsallader och enklare fiskrätter som kan packas ner i en korg, då kvällssolen tillåter en liten tur ner till bryggan eller ut i en park. Friska och fräscha frukter som päron, honungsmelon, citrus och varför inte lite ananas, utmärkt syra som inte sticker iväg alltför mycket och med en läckert lätt ton av fat på näsan och i munnen. Fyllig, men inte speciellt ”fet” i känslan som en klassisk chardonnay kan vara, utan piggare och ungdomligare. Låt temperaturen landa runt 10 grader vid servering – tänk på att dofterna & smakerna ”nyper ihop sig” om tempen är för kall i kylväskan.
Art.nr: 7055 - Pris: 89 kr

Georg Breuer Spätburgunder Rosé

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2015

Roséviner är alltid populärt som picknickvin – i synnerhet nu då bredden och kvalitén på rosé blivit större och bättre. Ska det fungera som både sällskapsdryck och matvin kan det vara bra att hålla koll på vad man stoppar i korgen. Från den utmärkta vitvinsproducenten Georg Breuer i tyska Rheingau plockar jag en rosépärla väl värd att upptäcka denna sommar.
Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2015 är ett torrt, friskt och härligt sommarfruktigt rosévin med en lätt kryddig touch i slutfinishen. Spätburgunder är det tyska namnet för pinot noir, så de klassiska frukttonerna som hallon, jordgubb, smultron och även stråk av blodapelsiner och blodgrape finns där för att matcha upp smaklökarna. Ljuvlig som aperitif och läcker till skaldjurssallder, olika typer av plockmat som kan dukas upp på en picknickfilt och riktigt gott till kycklingspett rubbat med provensalska örter. Serveras 8-10 grader.
Art.nr: 90519 - Pris: 119 kr

Piemonte Barbera

Piemonte Barbera 2018

Italienska röda viner är alltid populära att plocka med sig när det vankas picknick eller utflykter. Det går knappt att hitta en filt eller uppställda stolar och bord där inte en box med italienskt vin ställs som en pansarpjäs mitt bland buffématen. Gott så, och praktiskt för många då det räcker länge och gästerna är flera. Låt mig ändå få kittla dig med ett tips i flaskformat och från ett av Italiens stora kvalitetsområden; Piemonte, främst känt för sina fantastiska Barolo- och Barbarescoviner på druvan nebbiolo. Det odlas och produceras dock andra finfina druvor och viner i regionen, barbera är en liten bortglömd ”lillebror” till nebbiolo skulle man kunna säga.

Denna Piemonte Barbera Organico 2014 från producenten San Silvestro är resultatet av handskördade druvor som jäst med den naturliga jäst som finns i druvskalen. Detta ger en härligt fruktig doft och smak där inslagen av blåbär, plommon, viol, bigarråer och skogshallon är påtagliga. Läckert rubinröd i sin färg, elegant silkig i munhålan och med dämpade tanniner som istället låter fruktigheten göra sitt i smakmatchningen. Bra syra som arbetar fint mot grillat och chark. Är det spontanpicknick som arrangeras och hämtpizzan utgör maten är detta vin alldeles förträffligt som dryckesval. Låt serveringstemperaturen landa vid 14-16 grader.

Art.nr: 72782 - Pris: 119 kr

Devaux D Millésimé

Devaux D Millésimé 2008

Jag säger det direkt: Det är klart att champagne ska finnas med i en genomtänkt picknickuppställning! Och med champagne menar jag då äkta vara … Det är påfallande ofta som valet av mousserande drycker avsedda för picknick eller utflykt landar i billigare alternativ av cavas, proseccos, cremanter etcetera och det är förstås inget fel med det, men låt mig ändå få ge dig ett riktigt ”Slam Dunk-tips” på en årgångschampagne som garanterat kommer höja stämningen och upplevelsen av det du packat ner i din korg. En champagne som inte enbart är avsedd för att skåla i, utan som även är en utmärkt nyckel till olika matkombinationer.
Devaux D Millésimé 2008 släpptes i tillfälligt parti i slutet av april och visar upp en förträfflig palett av mogna fruktiga dofter där rödgröna äpplen, apelsiner och grapefrukt tydligt märks tillsammans med toner av nougat och rostat bröd. Ett torrt och vackert komponerat syrafyrverkeri med mineralsting skickar igång saliven rejält, smaker av nougat och rostat bröd radar upp sig med grapebeskan och gör champagnen fantastiskt god till grillad fisk, grillade skaldjur, kycklingspett och varför inte till en lite fetare (läs gräddigare) potatisgratäng till det kallskurna eller grillade som ska ätas. Är det dessutom ett tillfälle då tvåsamheten och kärleken ska få stå i fokus så bör den ädlaste av drycker få sin chans tycker jag.
Art.nr: 96072 - Pris: 550 kr

Klicka för att dela på facebook