HEM

Mat- och vinkombinationer

Vad ska man dricka för vin till maten? Känns frågan bekant? Det här med att kombinera mat och vin kan ibland kännas ganska komplicerat. Ju enklare och renare maten är ju lättare är det att hitta ett passande vin till, då det ofta är alla tillbehör och smaksättningar som ställer till det. Tipsar här nedan om fem olika mat- och vinkombinationer som passar hösten.

Coq au vin och röd bourgogne

Tupp i vin, denna rustika franska rätt som samtidigt är elegant i sin smak, passar perfekt tillsammans med ett vin på druvan pinot noir. Tuppen spelar den självklara huvudrollen i rätten , men tyvärr går den inte alltid att få tag på. Hittar man ingen tupp går det även bra med kyckling, men välj då en kyckling av bättre kvalitet. När det gäller vinet till grytan så förespråkar en del samma vin i grytan som i glaset. Helt galet om du frågar mig. Låt inte grytvinet göra allt för stora hål i budgeten utan öka istället på budgeten gällande vinet till maten istället. En garanterat mycket större upplevelse. Nu är det i och för sig inte jättesvårt att göra stora hål i plånboken med viner från Bourgogne. Men jag tycker ändå att du kan kosta på dig det, för hur många gånger per år gör du Coq au vin? Ett bra vin är som en bra resa, en upplevelse du aldrig glömmer.

Cornichons och chinon

Ibland behöver det inte vara så himla komplicerat det här med att kombinera vin och mat. Denna kombination är något jag ofta återkommer till. Dels för att jag verkligen gillar cabernet franc-vinerna från denna appellation i Loire. Dels för att det är så gott att sippa på ett glas chinon medan du lagar maten, tuggandes på några cornichoner. Råkar du dessutom ha lite fransk lantsalami hemma – linda en eller två skivor runt en cornichon och stoppa i munnen tillsammans med en mun av chinon-vinet. En fantastisk kombination där syran i vinet möter syran i den inlagda cornichonen på ett väldigt snyggt sätt. Utöver detta möter även dragonen i lagen upp den lilla gröna tonen som finns i cabernet franc. Prova!

Oxkind och kalifornisk syrah

Rödvinsbräserad oxkind med potatispuré, smaksatt med rostad vitlök, är en riktigt mustig hösträtt. Själva oxkinden är en styckningsdetalj som tyvärr kan vara lite knepig att få tag på, men en bra butik tar hem den åt dig om du ber dem. En sådan här kraftig och rustik hösträtt behöver såklart ett vin som bjuder på ordentligt motstånd. Annars finns det risk att vinet blir totalt överkört, vilket är oerhört trist. Det finns i och för sig många olika viner som passar till den här typen av rätter, men jag tycker att syrah från just Kalifornien gör sig väldigt bra till denna rätt. Den fruktiga, nästan lite köttiga smaken tillsammans med kryddigheten i vinet möter upp smakerna i rätten på ett väldigt fint sätt.

Tacos och beaujolais

Nu ska du tänka på att jag inte menar ”riktig taco”, utan sådan taco som käkas varje fredag i typ 50 procent av de hushåll där barnfamiljerna huserar. Köttfärs kryddad med tacomix, sallad och tärnade grönsaker i form av tomater, gurka och majs. Lite gräddfil och någon färdig salsa på burk. Ungefär så ser det ut. Till det funkar en beaujolais väldigt bra. Detta bäriga, lite mjuka vin gjort på druvan gamay – utan några tanniner att prata om men med en okej syra – handskas väldigt bra med den här varianten av en försvenskad taco.

Svamprisotto och barbaresco

En piemontesisk risotto smaksatt med karljohansvamp är när den görs bra bland det godaste man kan äta. Men då ska den ska vara så där härligt krämig med rikliga mängder parmesan av bra kvalitet. Utöver detta är det också väldigt viktigt att svampen är riktigt välstekt – då kommer rätten nästan att skrika efter en flaska nebbiolo! Gärna då en barbaresco som fått ligga på rygg i källaren och mognat några år. Denna krämiga rätt där syran i vinet skär igenom det feta samtidigt som tanninerna i vinet bäddas in på ett oerhört snyggt sätt gör upplevelsen storartad.

somm-bild

Vintips

Chambolle-Musigny Domaine Roux

Chambolle-Musigny Domaine Roux 2015

Producenten Roux är en liten familjefirma som vuxit från de fyra hektar vingårdar de började med till dagens 70 hektar. Druvorna handskördades för att sedan jäsa i rostfria tankar under 15 dagar. Därefter lagras vinet på barriques.

Komplex och kryddig doft, inslag av jordgubbar, lingon och hallon. Finns även toner av örter och lite kardemumma. Ett vin som är gott att dricka nu, men kan lagras 5-7 år för att utvecklas ytterligare.

Art.nr: 5347 - Pris: 649 kr

Les Débonnaires

Les Débonnaires 2014

Producenten Domaine Carroi Bon odlar cabernet franc på 14 hektar som ligger i naturparken Régional Loire-Anjou-Touraine. Stockarna som druvorna växer på är mellan 40 och 80 år gamla. En väldigt druvtypisk cabernet franc från Chinon. Fruktigt, örtigt och proppat med grusiga mineraler. Vindruvorna handskördas, pressas och vinifieras för att slutligen lagras på tankar innan det är dags att buteljera.
Art.nr: 71204 - Pris: 159.00 kr

Copain Tous Ensemble Syrah

Copain Tous Ensemble Syrah 2013

Firman Copains Wines startades av vinmakaren Wells Guthrie 1999. Stilen på Copains viner är kombinationen av balans och elegans. Efter några år i norra Rhône har han nu slagit sig ner i de norra, lite svalare delarna av Kalifornien, Anderson Valley och Mendocino County.

Doften är bärig och kryddig med toner av hallon, björnbär, vitpeppar och rökta charkuterier. Smaken går hand i hand med doften, där vinet har en härlig syra och en bra längd.

Art.nr: 79205 - Pris: 240.00 kr

Beaujolais-Villages Vieilles Vignes Lapalu

Beaujolais-Villages Vieilles Vignes Lapalu 2017

Från början sålde Jean Claude Lapalu all frukt till olika kooperativ innan han bestämde sig för att starta sin egen Domaine 1996.

Frisk och elegant doft, där de röda bären blandas med grusiga mineraltoner. Smaken är rödfruktig med hallon, jordgubbar och lite kärva lingon. Grusigheten kommer igen i smaken och tanninerna är små, små och otroligt välpolerade.

Art.nr: 70141 - Pris: 170 kr

Fontanafredda Barbaresco

Fontanafredda Barbaresco 2013

Vinmakaren Danilo Drocco fokuserar mycket på frukt och drickvänlighet med en tydlig ursprungstypicitet. Efter skörd och jäsning har vinet vilat på stora fat, botti, i 12 månader för att efter buteljering ligga och vila ytterligare 12 månader. Kryddig och fruktig med inslag av fat, röda bär, nypon och rosor och lite julkryddor. Låt gärna vinet luftas en timme på karaff.
Art.nr: 75182 - Pris: 249 kr