HEM

Mallorca och Vin

Sol, bad och god mat. Tre självklara ingredienser när ett semesterbesök på Mallorca står i kalendern. Hur är det då med vinet? Jodå – det produceras idag utmärkta viner på den baleariska pärlan.

Efter en lång och kall vinter är vi många som nu styr kosan mot Mallorca för några dagars ledigt och där vi förr alltid såg till att semestern innefattade strandhäng, lata dagar vid poolen, soldyrkan shopping och mat –  är nu även vinupplevelserna högt upp på min upptäcktslista.

Mallorca med sina två DO´n i Binissalem och Pla i Llevant är klassisk som vinregion och den inhemska produktionen mår i dag riktigt bra. Mycket av vinerna stannar på ön, men fler och fler hittar i dag adresser utanför Balearerna – och tur är väl det. Det vore kul om fler fick upp ögonen för de mallorquinska vinerna istället för att slentriandricka andra spanska viner som serveras på hotellen eller vinbarerna när man väl besöker ön.

Min väska är nu packad och här nedan finner du några fina tips på både utflyktsmål och röda mallorcaviner som finns att inhandla här hemma i Sverige, för det är alltid trevligt att återuppliva semesterkänslan när man kommer hem igen, eller hur?!

mallorca

Macià Batle Crianza

Macià Batle Crianza 2012

I den lilla byn Santa María del Camí återfinns en av Mallorcas toppmoderna bodegor och vinerier – Macià Batle. Ett enkelt ställe att ta sig till om man vill vara vinturist för en dag. Ta tåget från Palma till Santa María del Calmi och en kort promenad senare tornar vinrankor och bodegor upp sig intill stationen. Storskaligt och med fokus på lokala druvor som Manto Negro och Prensal Blanc har Macià Batles viner blivit belönade i Spanien och övriga vinvärlden.

Macià Batle Crianza 2012 är resultatet av noggrant utvalda handskördade druvor. 12 månaders fatlagring och 12 månader i flaska innebär mogen frukt, peppar och toner av klöver på näsan. Körsbär, choklad, tobak och lite balsamisk i smaken. Lena fina tanniner och fatlagringen lämnar en vackert rostad känsla i munhålan tillsammans med pepprighet och frukt i slutfinishen. Utmärkt till grillat kött och smakrika ostar. Bra vin till bra pris helt enkelt!
www.maciabatle.com

Art.nr: 2704 - Pris: 119 kr

Pedra de Binissalem Negre

Pedra de Binissalem Negre 2016

Mallorcas största vinproducent sett till volymen är utan tvekan Jose.L.Ferrer. Årligen producerar man cirka 900.000 flaskor och har en portfölj av viner som täcker spannet mellan vitt och rött med råge. Mousserande, rosé, dessert och årgångscuvéer och allt är ekologiskt odlat/framställt. Storskaligt som sig bör där deras bodega som ligger i staden Binissalem också innefattar ett fint museum som minner om forna tider, då häst och vagn skötte transporter mellan byarna på ön. Ferrer var även de första att introducera vin på glasflaska på Mallorca och även att satsa på fatlagrade viner.

Vill du göra en dagsutflykt där ett vingårdsbesök står på schemat är verkligen Jose.L.Ferrer att rekommendera – de arrangerar dagliga guidade turer med utgångspunkt från bodegan i Binissalem. Rundvandring i muséet och vinshoppen ingår förstås, och som grädde på moset erbjuds även en tur i ett litet ”ringtåg” som under 2-3 timmar tar dig ut bland vingårdarna, rankorna och bodegorna för historievandring, provsmakning av viner samt möjligheter att smaka på lokala matbitar som matchar. Surfa in på www.mallorcawinetours.com och läs mer.

Hur är vinet Pedra de Binissalem Negre 2013 då? Frågar du mig är det ett utmärkt exempel på ett inhemskt vin med ursprungstypisk karaktär. Fylligt, fruktigt och ”solvarmt” såsom klimatet på Mallorca erbjuder. Mycket frukt och med en kryddighet både i doft och smak som matchar fint med toner av svarta vinbär, choklad och fat. Fruktigheten kan för övrigt ge en lite ”blommig känsla” och med det menas på ett väldigt angenämt sätt.

50% Manto Negro och 50% Cabernet Sauvignon som legat 6 månader på nya franska och amerikanska ekfat ger en fin fatton i munhålan och som tillsammans med den övriga smakpaletten matchar kött, chark, ostar och krämiga såser på ett fint sätt – bra grillvin till sommaren således!
www.vinosferrer.com

Art.nr: 73273 - Pris: 179 kr

Ribas Negre

Ribas Negre 2013

I den lilla byn Consell, som också tillhör DO Binissalem, hittar vi det familjeägda Bodegues Ribas med anor från 1700-talet. Bröderna Xavier och Araceli har vigt sitt liv åt att sätta det lilla vineriet på dryckeskartan och lyckas i mitt tycke mycket bra. Bägge är framstående oenologer så de vet vad gör. Ett besök hos Ribas innebär förutom vänligt bemötande oftast att man får en trevlig stund på deras bakgård där en spontan provning trollas fram tillsammans med diverse chark och ost.

Deras viner Sió och Ribas de Cabrera är populära på Balearerna och här hemma finns Ribas Negre 2013 att beställa. Ett kraftfullt vin där alkoholen landar högt på 14.5 % utan att kännas ”spritig”, tvärtom är frukten i form av mörka körsbär och plommon framträdande tillsammans med fint integrerade tanniner och fat. Huvuddruvan är den lokala Manto Negro tillsammans med ”De tre musketörerna” Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot. 8 månader på franska och amerikanska fat – gott till tapas och pintxos.
www.bodegaribas.com

Art.nr: 74797 - Pris: 159 kr

Toni Gelabert Fangos Negre

Toni Gelabert Fangos Negre 2014

Om du styr kosan mot östra delarna av Mallorca kommer du till den lilla staden Manacor i regionen Pla i Llevant som också har ett eget DO. Där återfinns en liten familjeägd bodega vid namn Toni Gelabert som satsat på ekologiskt brukande sedan starten 1982. Sedan 15 år tillbaka är även den biodynamiska satsningen framgångsrik när det kommer till vinproduktion, resultat och bemötande från konsumenterna.

”Småskalig verksamhet med hjärta” är ett av omdömena som omger Toni Gelabert och eftersom hans viner oftast stannar kvar på ön så är det extra roligt att det nu finns möjlighet att här i Sverige avnjuta viner som Ses Hereves 2009, Blanc Seleccio 2014 och inte minst Fangos Negre 2012.

Druvblenden är där 50% av den mallorqinska druvan Callet, en 20/20-mix av Cabernet Sauvignon och Merlot samt 10% Syrah. Röda bär, örter och lakritstoner i doften och i smakpaletten återfinns klassiker som läder, tobak, mogna körsbär och en kryddighet som tonar ut på ett angenämt vis. 12 månader på fransk ek innan vinet buteljeras utan klarning och filtrering. Medelfylligt vin som gifter sig fint med tapas, ostar, grillad fågel, fläsk och varför inte även när det ligger ”köttigare” fisk på grillen.
www.vinstonigelabert.com

Art.nr: 74291 - Pris: 224 kr

Golós Pla i Llevant

Golós Pla i Llevant 2010

Producenten Miquel Gelabert tillhör också en av de mer spännande vinmakarna på Mallorca med odlingar/Bodegas i Manacor, Petra och Felantix. Vinerna som produceras är välrenommerade i vinvärlden och har blivit flerfaldigt belönade med guldmedaljer på mässor och i etablerade vinmagasin. Miquels filosofi är att tillverka viner som bygger på historisk tradition kombinerat med dagens teknologi och kunskap. Han anses vara lite av en pionjär på ön då det gäller att ligga i framkant av vinutvecklingen på Balearerna.

Golós Negre Pla i Llevant 2010 är ett resultat av enbart inhemska ursprungsdruvor som Callet, Manto Negro och Fogoneu. Klassad som en Crianza då den legat 12 månader på nya franska ekfat innan buteljeringen. Massor av förförisk frukt på näsan, där körsbär, eukalyptus, violer och örtighet är de mest framträdande.

Fin ton av rostade fat, fruktighet och lakritsfinish som gör att tanninerna integreras stämningsfullt och skapar en fyllig, silkig och elegant känsla i munhålan. Ett mycket bra vin som passar finfint tillsammans med ostar, chark och grillat kött. Själv provade jag det med en vällagad rostbiff, ugnsrostad potatis och rödvinssås.
www.vinsmiquelgelabert.com

Art.nr: 76442 - Pris: 233 kr

Klicka för att dela på facebook