HEM

Låt oss tala om mod


Mod för mig är att utmana det jag kanske innerst inne inte vågar. Mod kan också vara att gå mot strömmen eller plötsligt välja ett helt annat spår än det jag tidigare skapat som vana och rutin. Mod kan också vara att göra upp med min egen ”valda sanning” …

I vinvärlden handlar väldigt mycket om just mod. Det börjar redan ute hos vinbonden som ska våga satsa på det han/hon tror på. Att göra kloka val efter tradition och historia, men också att våga bryta ny mark och gå tvärtemot för att utvecklingen ska få ta plats. Frågeställningarna är många och återkommande: ”När ska det skördas? Hur blir årets druvkvalitet? Vilka viner ska vi satsa på? Hur blir återförsäljningen? Ska vi satsa på nya stilar eller hålla på tradition?” och så vidare. Många viktiga val som ska göras.

Handen på hjärtat, hur är det med ditt eget mod? Hur ser dina invanda mönster ut när du gör dina val av vin? Är du en nyfiken entusiast som fritt slänger dig mellan vinstilar, druvsorter, årgångar, spännande länder och producenter? En stilren traditionalist som hittat det du tycker om och håller fast vid det? Eller är du rent av kanske en lite ängslig person som gärna låter andra få visa vägen genom tips och utlåtanden om olika viner som kan passa för stunden?

Idag är det inte så himla lätt att alltid följa sin egen inre röst då alltfler krönikörer, kolumnister, vinkännare och andra skribenter har tillgång till en plattform där han/hon slår olika slag för viner, årgångar, stilar och annat som kan anses vara intressant och rätt i tiden. ”Vem ska jag tro på?” som Thomas Di Leva sjunger i sin stora hit från 1987: Experten och sommelieren som varje fredag tipsar om drycker i TV­-rutan? Den erfarne vinprovaren och krönikören som skriver lättbegripligt varje vecka i någon av de stora dagstidningarna? Eller är det vinjournalisterna som varje månad bjuder på tips och finfina reportage i snygga, väldesignade coffetable­-magasin som har den ultimata vägvisaren till vad som är de rätta och bästa vinerna att införskaffa? Publikt eller smalt? Vardag eller finewine? Stora erkända producenter eller småskaligt obskyra innovatörer? Frågorna är många och vem har egentligen det rätta facit?

Vi människor är ofta rädda för att inte passa in, göra fel eller inte följa den röst som skriker högst ­ så det är fullt naturligt att ambivalens ibland råder när alternativen plötsligt ter sig många och ankdammen skapat sitt svall av vågor åt samma håll.
Kanske är det dags att utveckla den egna vinprofilen en smula?

Jag tänkte fresta dig med en liten utmaning: Våga upptäcka något nytt nästa gång du väljer att köpa ett vin. Styr inte stegen mot favorithyllan på Systembolaget för att plocka på dig samma flaska, box, druvsort eller märke som alltid. Vad händer om du istället faktiskt skulle välja något annat som du alltid varit nyfiken på? Törs du köpa ett vin du aldrig har smakat? Vågar du välja ett vin från ett mindre känt vinland som till exemplet Grekland, Slovenien eller Tunisien nästa gång? Vad händer om du inte låter prislappen få styra? Om du nu till exempel är beredd att betala 400-­500 kr för en flaska av ”Husets vin” på en restaurang, varför drar du då öronen åt dig för att lägga samma summa, ­400­-500 kr, ­på ett kanonvin i Systembolagshyllan eller beställningssortimentet? Smakupplevelsen är garanterat större!

För egen del har jag behandlat vita viner från Spanien samt viner från Kroatien och Nya Zeeland lite styvmoderligt, därför har jag lovat mig själv att dessa ska få ta mer plats i mitt vinfokus i år.
Till sist: Det vore riktigt kul om Systembolaget med dess inköpare tog sitt mod till fånga och vågade bredda utbudet på hyllorna, vågade visa att vinvärlden idag handlar om så mycket mer än det vi ser överrepresenterade exempel på idag.

”Endast döda fiskar flyter med strömmen” …

Bild för VGSOMM

Vintips och tre bevis på att mod lönar sig

Schubert Pinot Noir Block B
2012
Schubert Pinot Noir Block B
Som ett led i min ambition att vidga mitt mod så ingår det som sagt att ge Nya Zeeland en rejäl chans. Det fina är att jag blivit belönad omgående! Schubert Wines grundades av Kai Schubert och Marion Deimling som efter avslutad vinmakarexamen och åratal av erfarenhet från vingårdar i Europa, Sydamerika och Oregon fångade sitt mod och vågade satsa på sin dröm om en egen vingård och favoritdruvan Pinot Noir. Valet föll 1998 på Wairapa Valley på Nya Zeelands nordö och i dagsläget har man tio olika viner i sin portfölj. Min nyfunna favorit är 2012 Schubert Block B Pinot Noir som nästan knockade mig då jag provade den på New Zealand Wine Day för två veckor sedan. Stor och magnifik i doften med läckra aromer av mörka bär, snyggt balanserade fat och kryddighet. Silkigt len i smaken där mörka körsbär, plommon samt en ton av tobak och kryddnejlikor gömmer sig för att mynna ut i en behaglig pepprighet på tungan. Mattips då? Ugnsstekt kyckling späckad med 18 månaders lagrad prästost ramade in vinet på ett utmärkt sätt. Jag är dessutom barnsligt förtjust i ostbågar ­så combon med cheddarfrasiga bågar är makalös!
750 ml - 14.00% -
359.00 kr

Godeval Cepas Vellas
2014
Godeval Cepas Vellas
När jag gick min sommelierutbildning så pratade min lärare Johan Franco Cereceda, numera vinjournalist och chefredaktör för det i mitt tycke utmärkta magasinet Världens Viner, alltid om vikten av att våga titta utanför gängse ramar när det kommer till intressanta vinmakare, vinregioner och inte minst druvsorter. Två saker jag kommer ihåg att han bad oss hålla ett vakande öga på var DO Valdeorras i nordvästra Spanien och vitvinsdruvan Godello. Bodegas Godeval är ett ”ungt” vineri som grundades 1986 i ett gammalt medeltidskloster och som enbart satsar på viner gjorda av just druvan Godello. Deras så kallade finvin går under benämningen Cepas Vellas och är enligt mina smaklökar ett mycket spännande vin med härlig frukt där alltifrån mogna persikor, citrus och örtighet samsas med en fin ton av mineral och päron. Frisk och fräsch syra plus en lite ”fet” känsla i munnen gör att den passar utmärkt till grillad fisk och lättare ljust kött.
750 ml - 13% -
119 kr

Charles Heidsieck Brut Réserve
Charles Heidsieck Brut Réserve
Charles Heidsieck är mannen som grundande sitt vinhus redan som 29­-åring och som tog modet till sig i ett tidigt skede då han i mitten av 1800-talet begav sig till Amerika för att lansera sin champagne, det gick riktigt bra och snart kom han att bli ”Champagne Charlie” med amerikanarna. 1861 reste han sedan under inbördeskriget ner till de södra delarna av Amerika för att få betalt för alla sina sålda flaskor, och det bar sig inte bättre än att han hamnade i fängelse anklagad för spioneri. Tack och lov lyckades Napoleon III övertyga Abraham Lincoln om Charles oskuld och frisläpptes. Så när vi dricker den fantastiska Brut Réserve Champagnen från Charles Heidsieck så dricker vi inte bara ett mousserande vin med elegant syra, ljuvliga toner av brioche, nougat och ungsrostade nötter i smaken, vi dricker även ett komplext konstverk ur historien, från en man som verkligen tog modet till sig för det han trodde på. Som bonus får man dessutom en av de stiligaste flaskdesignerna jag vet. Utformningen, linjerna och etiketten är makalöst vacker och bidrar till den sensuella smakupplevelsen.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
559 kr