HEM

Fotbolls-EM = Fest & Yra

En av sommarens absoluta höjdpunkter sätter igång denna vecka – fotbolls-EM i Frankrike.
Ett mästerskap som varar en hel månad och ger oss skäl att flytta fokus från arbetsbördor, familjemåsten och annat som kräver avsatt tid. Fotbollen är i dagsläget vår största nationalsport, och när vårt eget landslag är kvalificerat för slutspelet så sluter vi upp och klär oss i gult och blått, överallt och i alla möjliga sällskap. Det ger också en stor anledning att skapa fest och bjuda in vänner, familj, grannar och andra intresserade. Olika teman vad gäller mat och dryck skapas beroende på vilka länder som står mot varandra när det blåses igång till match.

Jag gillar det, jag tycker det är skönt att vi alla kan sluta samman kring en match som vore det där och då det viktigaste som sker på jorden. Det roligaste med just Europamästerskapet i fotboll är att det brukar bjuda på överraskningar, och präktiga ”baksmällor” – både sportsligt och personligt …

Mina första minnen från ett fotbolls-EM är från 1976 och finalen mellan världsmästarna Västtyskland och överraskningen Tjeckoslovakien. Som 13-åring spelade jag då själv fotboll i Strängnäsklubben IK Viljan, och vi befann oss på ett vänortsutbyte i finska Kisko. Vi var inackorderade hos familjer och eftersom mina finska språkkunskaper både var och är totalt obefintliga var det inte lätt att kommunicera med vår värdfamilj. Det som däremot förenade var fotbollens språk, så när finalen visades på finsk tv satt vi alla bänkade i deras finrum. Det är också första gången som jag blir serverad öl som om det var den mest självklara sak i världen.

Koff langades fram redan från avspark och vår finske värd tyckte det var ett utmärkt tillfälle att bjuda friskt. Att jag och mina lagkamrater bara var 12-13 år utgjorde bevisligen inga som helst problem. Att vi dessutom skulle spela uppvisningsmatch dagen efter togs det heller ingen notis om. Ingen av oss vågade tacka nej och efter ett tag så hade två av mina kamrater däckat i soffan, en tredje kräkts ner ryamattan och jag somnat i ett hörn. Tjeckoslovakien överraskade hela Europa och gick segrande ur finalen med 5-3 via straffläggning efter att Antonin Panenka iskallt lobbat sin straff över Sepp Maier. Så med mitt första fotbolls-EM kom den första ölerfarenheten och vår match mot Kisko slutade 1-1, jag var värdelös och rapade humle, jäst och malt hela matchen … Det tog nästan 5 år innan jag drack öl igen …

Dansk Dynamit

Ett annat EM-minne där överraskningarna stod som spö i backen är från 1992. Sverige arrangerade mästerskapet och för första gången fick jag möjlighet att se några av matcherna live. Förutom att följa våra egna fotbollskillar hejade vi förstås på Danmark som hade halkat in till slutspelet på ett bananskal efter att Jugoslavien blivit uteslutet på grund av inbördeskrig i hemlandet.
Själv är jag på plats på Råsunda när Tomas Brolin gör sitt klassiska 2-1 mål mot England, fortfarande ett av de mest magiska ögonblick jag upplevt från en fotbollsläktare. Tyvärr försvann vi sedan i semifinalen medan Danmark överraskande tog sig till final. Jag och några kamrater packade ihop oss i en liten bil och styrde kosan ner mot Göteborg, matchbiljetter ordnades av svarta börsen-hajar. Väl inne på Nya Ullevis läktare såg vi sen Danmark lekfullt spela ut Tyskland redan från matchstart. Den stämning som rådde var elektrisk där vi satt mitt i den danska supporterklacken på cirka 25 000 personer, total festyra innebar även att intagandet av öl uppgick till icke proportionella mängder. Våra nyfunna danska kamrater omkring oss introducerade mig i något som kallades ”den danske mördaren” – det vill säga öl spetsat med akvavit och bananlikör … Hur de lyckades få in nästan ett helt barskåp av flaskor och tillbehör på läktarna är för mig obegripligt, men dessa busgroggar blandades hejvilt, serverades i strida strömmar och tömdes snabbt i takt med att spelet gick de rödvitas väg.
Jag kan faktiskt fortfarande må fysiskt illa när jag framkallar minnet av den sötsliskiga brygden. När slutsignalen ljöd stod de röd/vita som segrare med 2-0 och hela Göteborg förvandlades till ”den danske byen”. Än i dag dricker jag inte bananlikör i någon form.

Så, vad vill jag säga med denna krönika då – tja, inget mer egentligen än att påminna om att fotbolls-EM nu tar sin början. Fram till 10 juli har vi möjlighet att duka upp till fest lite varstans i landet. Så passa på att bjuda in vännerna, fixa med picknick och storbildsskärmar, boka bord på uteställen där matcher visas, skapa teman och klä dig i supportertröjor.
Grilla, stek och skiva upp diverse godsaker, planera dina dryckesval, finputsa hejaramsorna och tillåt dig att ryckas med i den stämning som kommer att skölja över SommarSverige, oavsett hur långt vi går – jag har på känn att våra fotbollskillar faktiskt kommer att överraska rejält.

Klicka på den specialdesignade Spotifylänken fylld med ”Fotboll-anthems” nedan och låt festen börja!

vgsomm-em
Klicka på Spotifylänken här intill

Här några oväntade dryckestips från de länder som Sverige ställs mot i gruppspelet. En kanske lite oväntad uppställning, men ibland måste man våga tänka annorlunda för att upptäcka något nytt.

Magners Irish Cider
Magners Irish Cider
Cider är med största sannolikhet inte det första man tänker på när det kommer till drycker från Irland. Otaliga är de pints med Guiness. Kilkenny´s, Murphy´s och annat gott i ölväg som runnit ner i min och andras strupar vid besök på sportbarer. Stouts, porter och irish ale har alla sin givna plats på maltkartan. När det kommer till whisky är Jameson och Tullamore Dew de mest namnkunniga. Om nu temat för dryckestipsen denna gång är att låta sig överraskas så tänkte jag fresta med Magners Original Irish Cider. En halvtorr äppelcider tillverkad av 100% färskpressad juice från 17 olika äppelsorter! Efter alkolhojäsning lagras cidern på ekfat i några månader.  Jag har själv druckit denna som måltidsdryck flertalet gånger när jag reste runt på Irland i slutet av 90-talet, då gärna i rustik pubmiljö i de södra delarna av ön där det serverades grillat fläsk och stekt potatis. Finns även med päronsmak och ”berry”, det vill säga en blandning av fruktsmaker som hallon, jordgubbar och svarta vinbär. Utmärkt som aperitif serverad i en klassisk pint fylld av is.
330 ml - 4.5% - Sockerhalt 3.0 g per 100 ml
21.90 kr

Mandarine Napoléon
Mandarine Napoléon
Belgien och öl är synonymt med varandra och kvalitén är försvinnande god när det till exempel kommer till Trappistölet. För att fortsätta i överraskningsspåret föreslår jag här en smakrik likör istället. Efter avslutad fotbollsmåltid ska dessert och kaffe in. Som trevlig avec till fruktigare bakverk kan en Mandarine Napoléon passa fint. Som framgår av namnet är likören tillverkad av mandariner som odlas på Sicilien och som efter solvarm skörd hämtas till Belgien för macerering tillsammans med botanicals som till exempel muskot och kanel innan destillering. Spriten blandas med nytt socker och vatten innan den blandas ihop med 10-årig cognac och sedan lagras på ekfat. Denna Grande Liqueur Cuvée är förstås en hyllning till ingen mindre än Napoléon Bonaparte som hade drycken som en av sina absoluta favoriter. Den är också utmärkt som bas i cocktails och drinkar.
500 ml - 38% - Sockerhalt 26.2 g per 100 ml
289 kr

Zecci Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Organic
2021
Zecci Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Organic
Italien och fotboll, en klassisk kombination som inger respekt och samtidigt skrämselhicka för de flesta av oss. Sverige har dock en fin förmåga att kunna överraska i tävlingssammanhang mot just italienarna, minns fotbolls-EM 2004 då Zlatan klackade in kvitteringsbollen med en osannolik konstspark strax innan slutsignalen! Låt oss hoppas på något liknande även denna sommar! Om vi ska ta till överraskningstermer i dryckesvalet från Italien är det kanske inte lika lätt – de flesta av oss har i princip låtit oss förföras av allt från rött till vitt, sött och torrt, mousserande stilar och även goda ölsorter. Jag tänkte ändå slå ett slag för ett vitt vin från Marche och Verdicchio dei Castelli di Jesi. Vinets namn låter som en målfarlig center i förstauppställningen: Zecci.

Zecci Classico 2014 är torrt och smakrikt med mycket frukt i tropiska nyanser blandat med gula äpplen. Citrusen går kanske mer åt apelsinhållet än citron. Frisk och fin syra plus en rostad fatton gör vinet fylligt och utmärkt som matvin till rätter av fläsk, kyckling och kalv.

750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Ego
Ego
Vin från Sverige…finns det? Går det att dricka? På allvar?
Svaret är JA på samtliga frågor. Strax söder om Malmö hittar vi vingården Klagshamn som sedan starten 2001 successivt och målinriktat arbetat med odling av druvor och vinframställning i syftet att på allvar sätta Sverige på vinkartan. Resultaten har varierat men de senaste åren har man lyckats hitta nycklarna till bra viner och som nu också belönas internationellt. Huvuddruvan som odlas är den gröna solaris och vinet Ego 2 NV (Non Vintage) finns numera att både köpa och beställa på Systembolaget.

Non Vintage är resultatet av ett eget solerasystem, det vill säga att man blandar olika årgångar och fat (franska och kaukasiska) vid buteljering för att säkerställa den bästa blenden av mognad och årgångar. Torrt, fruktigt och friskt med en smörig karaktär i både doft och smak. Inslag av gula plommon, citron och en nötighet som möter upp fattonerna på ett fint sätt. Gott till grillat fläsk, kyckling och fisk i folie.
Om du nu hoppas på att Sverige överraskar i årets fotbolls-EM kan du börja med dig själv i valet av vin – våga välja svenskt i glaset – jag blev väldigt positivt överraskad!

750 ml - 15.00% -
299.00 kr