HEM

Decembernjutningar

Du vet en sådan där middag när allt bara är så bra som det kan vara – när mat och dryck, tillsammans med rätt sällskap, skapar kvällar du minns. Det är under dessa kvällar som cigarren plockas fram när maten plockas bort. Att avsluta en bättre middag med en riktigt bra cigarr och något gott i glaset är något alldeles extra som måste upplevas om man inte gjort det.

Cigarren som sådan är i sig en väldigt komplex njutning, där en mängd olika nyanser av smaker finns att upptäcka under den tid det tar att röka cigarren. När du dessutom har något bra i glaset förstärks både upplevelsen och njutningen ytterligare.

Det finns en mängd olika klassiska kombinationer med cigarr och sprit, där både rom och konjak är vanliga kombinationer. Men i och med att det snart är jul blir den självklara drycken till julcigarren portvin. Gärna en cigarr av de mildare slaget tillsammans men en Tawny Port. Så prova att hoppa över pepparkakorna och stiltonosten en gång för att istället njuta av en bra cigarr till ditt portvin. Eller för den delen, varför inte njuta av både och? Det är ju ändå jul. Och när du ändå håller på – ta en chokladtryffel till de sista dropparna när cigarren är färdigrökt.

Bubblor och rök klockan tolv

Dessutom är det snart nyår och då är det många som plockar fram en cigarr att puffa på när årets sista reflektioner görs. Här blir den självklara kombinationen ett glas champagne. Rent smakkombinationsmässigt är det kanske inte den bästa kombon, men för sinnesstämningen däremot är det det tveklöst den bästa. Dessutom är champagnen även uppfräschande på ett härligt sätt. Bubblorna till cigarren vid tolvslaget behöver absolut inte vara kvällens bästa champagne. Den bör man istället börja nyårsmiddagen med, för att välja en champagne av det enklare slaget till själva tolvslaget. Däremot kan man kosta på sig en bättre cigarr.

Portvinet är ett starkvin från Douro i Portugal. För att få vinet sött avbryter man jäsningen innan allt socker hunnit jäsa torrt genom att tillsätta druvsprit. Druvorna man använder sig av för att göra rött portvin är huvudsakligen dessa fem: tinta barroca, tinta cão, tinta roriz (som är samma som tempranillo) touriga francesa och touriga nacional. Med denna metod, att tillsätta druvsprit i vinet, gör man också vinet mer hållbart vilket historiskt sett var väldigt viktigt, då vinet skulle hålla under båtfärden mellan Porto och Storbritannien.

Portvinets olika sorter

Vintage Port. Den finaste porten som bara görs när förutsättningarna är optimala. Den är årgångsbetäcknad, det vill säga alla druvorna kommer från samma årgång.

Tawny Port. Vinet lagras på små fat (pipe) och är en blandning av flera årgångar. Måste lagras minst sju år och när det säljs anger man medelåldern på vinet. Exempelvis tio eller 20 år. I en Tawny Port går frukttonerna åt det torkade slaget med inslag av nötter, honung och karamell.

Colheita Port. Är en årgångsbetecknad Tawny Port där allt vin kommer från samma årgång. På flaskan står det både vilket år druvorna skördats samt vilket år vinet buteljerades.

LBV, Late Bottle Vintage. Även här är vinet från ett enda skördeår. Vinet är lagrat på stora fat (vat) mellan fyra och sex år.

Ruby port. Den enklaste sorten som oftast är fruktigare och lättare i stilen och består av viner från flera olika årgångar.

vgsomm-port

Vintips

Noval 10 Year Old Tawny

Noval 10 Year Old Tawny

Görs av producenten Quinta do Noval och är gjort på klassiskt vis med fottrampning. Görs på fyra olika druvor: touriga nacional, tinta roriz touriga francesa och tinta barroca. Doften är utvecklad, fruktig  och nötig med toner av karamelliserat socker.
Art.nr: 88299 - Pris: 269 kr

Krohn Porto Colheita

Krohn Porto Colheita 1998

Firman grundades av två norrmän, Theodor Wiese och Dankert Krohn, år 1865. Nu för tiden övervakas produktionen av två kvinnor, Iolanda Carniero och Maria José Aguiar. Doften är sötfruktig med inslag av nyrostat kaffe och torkade örter. I smaken går dofttonerna igen med inslag av choklad och kaffe.
Art.nr: 76837 - Pris: 329 kr

Charles Heidsieck Blanc des Millénaires

Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995

En ypperlig champagne att starta nyårsafton med. Ett vin som legat 15 år på jästfällningen och är en blandning av fyra vingårdslägen. Tre Grand Cru och en Premier Cru. Vinet har en mogen, komplex och ytterst elegant ton. Syran är fortfarande härligt frisk och i doft bjuder vinet på nougat, mogna citrus- och stenfrukter och nyrostad brioche.
Art.nr: 77549 - Pris: 1399 kr

André Jacquart Vertus Experiance Extra Brut  Premier Cru Blanc de Blancs

André Jacquart Vertus Experiance Extra Brut Premier Cru Blanc de Blancs

En champagne som passar ypperligt till cigarren vid tolvslaget på nyårsafton. En snygg Blanc de Blanc som till viss del lagrats på fat vilket ger en lite fylligare stil. Doft och smak går hand i hand med gula äpplen, citrus och gråpäron. I slutet hittar man en liten bitter grapeton.
Art.nr: 77348 - Pris: 349 kr