HEM

Cava till nyår – en prestigesak

Det närmar sig höjdpunkten för mousserande drycker, eller ”bubbel” som det lite slarvigt kallas i folkmun: Nyårsfestligheterna! De flesta förknippar nyårsfesten med champagne, även om glasen påfallande ofta inte innehåller just champagne …

För egen del är jag ett stort fan av ”The three big C´s”: Champagne, Crémant och Cava. Eftersom jag när en framtida spanjor inom mig, då familjen Anderquim numera gärna reser till Spanien och dessutom är husspekulanter i Alicanteområdet, tänkte jag fokusera på Spaniens stolthet från D.O Cava.

Cava betyder källargrotta på katalanska och är idag att betrakta som Spaniens nationaldryck, där nästan 95% av all cavaproduktion sker i Katalonien och Penedés och omfattas av egna tillverkningslagar och lagringskrav.

Champagnen blev till cava

Mousserande vin har tillverkats länge i Spanien med mer eller mindre lyckade resultat och cavans historia kan man datera till mitten av 1800-talet. Men det är runt 1872 som señor Jose Raventós från vinhuset Codorníu reser till Frankrike och låter sig inspireras av de mousserande vinerna från Champagne. När han så vänder hem till Spanien igen är han den förste att utveckla mousserande på vin på samma framställningsmetod som i just Champagne – det vill säga att den andra jäsningen sker i flaskan innan degorgering tar vid.
Denna mousserande dryck kallades i Spanien fram till 1970 för champaña, då fransmännen till slut fick nog och satte stopp för detta då det ansågs vara vilseledande och utgjorde varumärkesintrång – och med stöd i nystiftade Europalagar om ursprungsskydd, att inget annat mousserande vin i världen som tillverkas utanför Champagne får kallas för champagne, så valde spanjorerna att satsa på en egen benämning – Cava. Något de idag inte behöver ångra.

Nu är det dock så att trots att vi svenskar mer än gärna dricker cava då vi semestrar längs solkuster och i spanska storstäder så är inte utbudet av cava i våra Systembutiker speciellt stort. De som finns hamnar oftast i det mer publika prissegmentet under hundralappen, och är i mitt tycke varierande goda representanter för drycken. Men när vi väl befinner oss i Spanien upptäcker vi ofta ett fantastiskt utbud av stilar, årgångar, variationer och inte minst spännande mindre producenter då det kommer till cava, precis som hos föregångarna i Champagne.

Ur beställningssortimentets gömmor

Det ”gömmer” sig en mängd godsaker i vårt beställningssortiment, så jag tänkte lyfta fram några fina exempel på cava här nedan som kostar lite mer, som skänker en betydligt större smak- och dryckesupplevelse och som även är utmärkta spelpartners till de maträtter som skickas in när till exempel nyårsmaten ska serveras.
Prestigecava mina vänner, varför inte prova detta som gyllene dryck i glaset när det ska skålas till nyår eller vid andra festligheter! Våga lägga till en hundralapp eller så och upptäck vilket fint alternativ till välsmakande champagner de kan vara – för jämföra dem ska vi inte göra, det är som du säkert förstår helt skilda viner även om kolsyrefyrverkeriet får oss att känna samma välbehag.

cava

Reserva de la Familia Juvé y Camps
2016
Reserva de la Familia Juvé y Camps
Sedan en tid tillbaka är vinhuset Juvé y Camps kungliga hovleverantörer av cava. Det är väl en fingervisning så god som någon om att här har vi ett mousserande vin av yttersta kvalitet. Reserva de la Familia Brut Nature 2012 tillverkas på den klassiska cavablenden, det vill säga druvorna Parellada, Macabeo, Xarel-Lo och en skvätt Chardonnay och vilar 36 månader på jästbädden innan degorgering.

Torr, frisk, fruktig och med en härlig brödighet som ger toner av hasselnöt och mandel, en mouss som fyller hela munhålan med läckra små bubblor och en fin eftersmak där både mogen frukt och rostat bröd samsas riktigt bra. Just nu finns även en magnumbutelj tillgänglig i utvalda butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö – ett utmärkt tillfälle att för en billig peng uppleva en stor ”cava” i genuin prestigekostym.

Har du dessutom möjligheten att köpa deras exklusiva prestigecava Gran Juvé 2010, som är snäppet än bättre och än mer exklusiv i sin stil och kvalitet, så har du ett riktmärke på HUR bra en cava faktiskt kan bli när den får extra omsorg och tillgång till de allra bästa kvalitetsdruvorna. Ett praktverk på många sätt.

750 ml - 12% -
169 kr

Freixenet Reserva Real Brut
Freixenet Reserva Real Brut
Storproducenten Freixenet erbjuder ett antal stilar på cava i sin portfölj. Jag slår gärna ett slag för att man ska våga sig bortom det billigare prissegmentet för att upptäcka att prestigecava kan ge en rejäl upplevelse i såväl smak som matkombination. Freixenet Reserva Real Brut på druvorna Parellada, Macabeo, Xarel-Lo får också sällskap av 20% reservvin som legat på ekfat för att skapa än större komplexitet och smakintensitet. Torr med elegant syrafyrverkeri. Citrustoner som mer går mot lime än citron på näsan, men i smaken gör citronen sällskap av mineral och gröna äpplen. Fatet ger en fin balans mellan brödighet och rostad ton. Härligt lång eftersmak. Riktigt fint till fisk- och skaldjursrätter eller den ugnsstekta kycklingrätten.
750 ml - 11.5% -
229 kr

Elyssia Pinot Noir Brut
Elyssia Pinot Noir Brut
Det produceras förstås utmärkt prestigecava i roséstil också, och i mitt tycke är Elyssia Pinot Noir Brut Cuvée De Prestige från cavaproducenten Freixenet i en klass för sig. En väldigt fin rosécava som tillverkats enligt champagnemetoden och som vilat 12 månader på sin jästfällning för att skapa extra fyllighet och kraft.

Romantiskt rödrosa i sin färg, torr, läcker och frisk syra och med ljuvliga toner i doft och smak av röda vinbär, hallon, blodgrape och rostat bröd. Lång eftersmak med en beska som passar utmärkt in i paletten ifall man vill bjuda på något bra tilltugg till vinet. Vinet blev 2010 framröstat som världens bästa cava, vilket ger en signal om att det är kvalitet rakt igenom.

750 ml - 11.5% -
189 kr

Freixenet Malvasia
2011
Freixenet Malvasia
Vad sägs om lite cava till desserten? Gärna om den är av det sötare slaget och till och med har de klassiska julsmakerna som fikon, dadlar, torkad aprikos, nötter och choklad i smakpaletten. Du kanske rynkar lite på näsan och tänker ”aldrig, en klassisk cava som är syrlig, kruttorr och med citrustoner kommer kraschlanda ihop med dessert- och julgotterna”. Låt mig då presentera Freixenet Malvasia 2009 som checkar in i det sötare stilsegmentet med en dosage om 52 gr socker/liter.

Vinet lagras mellan 66 och 76 månader i solerasystem och doftar ljuvligt av torkad frukt, sherry och rostade nötter. Egenskaper som kommer tillbaka i smaken och tillsammans med den finstämda moussen presenterar sig även citrus och en lätt touch av söta mogna päron i paletten. Läcker till sötare bakverk och julgodis som sagt, till exempel en klassisk Crema Catalan. Själv dricker jag den gärna till lagrad västerbottenost med en klick av egengjord ”röra” på flytande honung, hackade russin och hasselnötter, hackad apelsinchoklad och limejuice.

750 ml - 11.5% -
169 kr

Codorníu Reina Maria Cristina
2015
Codorníu Reina Maria Cristina
Redan 1897 belönades Codorníu med titeln Kunglig Hovleverantör, och som en hyllning till drottning Maria Cristina har man skapat en riktigt fin prestigecava enbart gjord på Pinot Noir. Noggrant utvalda druvor av högsta kvalitet från Codorníus egna odlingar i Conca de Barberá. Vinet går under beteckningen Reserva vilket innebär att den vilar minst 15 månader på jästen efter ståltanksjäsningen. Frisk och fruktig på nosen där röda bär träder fram i form av hallon, jordgubbar och röda vinbär.

Smaken är torr, frisk och fruktig – samma bärkombinationer samsas tillsammans med en fin ton av citrus och mineral. Läcker mousse som nästan blir lite gräddig i sin struktur och som sedan övergår i en lång elegant slutfinish. Utmärkt som aperitif och fin till den gratinerade hummern.

750 ml - 12% -
159 kr

De La Finca Raventós i Blanc
2012
De La Finca Raventós i Blanc
Den här cavan kan vara lite svår att få tag i, den finns i några utvalda butiker men går att beställa via beställningssortimentet. Jag vill ändå slå ett slag för De La Finca Raventós i Blanc då den är ett fint exempel på en årgångscava där varje årgång verkligen har sin egen profil. Lejonparten av druvblenden utgörs av Xarel-Lo med fint stöd av Macabeo och Parellada.

Tre år på jästfällningen innan degorgeringen ger en fint utvecklad doft där citrus och persika framträder. Den idag lite klassiska ”gummi”-karaktären återfinns tillsammans med en nougatton som jag gillar. Smakmässigt är den kruttorr och frisk. Citrus och äpplen som beroende på årgång kan övergå i fina mognadstoner. Läckert brödig och med en lång eftersmak där nougaten återkommer fint

750 ml - 12.00% -
189.00 kr