HEM

Är dyrt vin alltid bättre än billigt?

Jag minns en middag där en vän påstridigt menade att hen minsann varit på en vinprovning och tyckt att det billigaste vinet som kostade en bit under 100 kronor var bättre än det dyrare för över 200. Därmed var hen nöjd med att ha kunnat slå hål på all mystik kring dyra droppars förträfflighet.

När samme vän bjöds på middag hos mig och min fru blev hen alldeles störtförtjust i den flaska rött vi hade till höstgrytan.

– Vad är det för vin? Det smakar ju helt fantastiskt! ropades över kristallglas och karaff.

Eftersom jag hade trott mig ha en aning om åt vilket håll preferenserna lutade åt för gästen hade det hällts upp en amarone, som för övrigt kan vara ett utmärkt val till just höstgryta – eller Bœuf Bourguignon, som det kanske korrekt ska utskrivas.

När namnet på finvinet nämndes var gästen fortfarande relativt nollställd i blicken, men när priset deklarerades och landade en bit över 300 kronor stelnade gästen till; den nyfrälstes blänkande blick randades, en kalkylering tycktes ta sin början i hjässloben, en ny privatekonomisk årsbudget formades, sedan kom ett leende över gästens ansiktet.

– Kan vin smaka så gott!?

Det var inte min mening att styra om någons privatekonomiska kalkyler eller skjuta upp något husköp på obestämd framtid – för nu ska här köpas viner för hela slanten. Min ambition var att på ett (som jag själv tyckte) kognitivt sätt kanske påvisa att priset på vinet kan uppskattas, även av den som inte nosat på något vin över säg 100 kronor.

Vad kan vi uppfatta med näsa och mun?

Hur är det med det där egentligen; var går gränsen för vad vi kan uppfatta med näsa och mun? Är det alltid så att ett dyrare vin är ”bättre” än ett billigare?

Frågar vi en sommelier vill jag fräckt påstå att de flesta skulle mena att det finns ett samband mellan vinets pris och kvalitet på doft och smak. De finns naturligtvis fler dimensioner i vinet än så: skördeuttag, tradition, tillverkningsmetod, användningen av bekämpningsmedel eller ej, vingårdsarbetarnas löner etc. Den listan av faktorer som kan göra ett vin dyrare kan även göras lång.

Men om vi håller oss till sensoriken, smak och doft, hur förhåller sig de kvaliteterna till priset? Kan det vara så att efter säg 200 kronor är det betydligt färre av oss som faktiskt, likt min gäst som varit på vinprovning, spontant uppfattar kvalitetshöjningen för de där extra slantarna, jämfört med ett vin för säg under 100 kronor?

Är det så att vi som gått sommelierutbildning lärt oss plocka fram toner och nyanser som utan den träningen faktiskt går rätt många förbi? Finns det en risk att en påläst connoisseur i de dyrare vinerna räknar in komponenter som tradition, lågt skördeuttag, vingårdens rykte som kvalitetsbärare, den namnkunnige vinmakarens obefläckade rykte?

Fråga utan facit

Det finns sannolikt inget ”rätt” svar på den frågan – utan den kan vara individuell, som så ofta annars. Vilket är en del av charmen med vin, och en hel del dylikt som har med annat att göra.

Jag kan i alla fall konstatera att gästen på min middag blev både paff och kanske i viss mån upplyst, om att ett par hundringar extra faktiskt kan ge en ökad upplevelse. Sedan kanske den ökningen klingar av något över säg 300 kronor, och därmed inte är linjär – att ett vin för 1000 kronor näppeligen är tio gånger bättre ur ett smak- och doftperspektiv än ett vin för 100 – men det är ju kul att få befinna sig bland Storheter, kanske speciellt när man tycker sig förstå vad som är stort …

magnus-somm

Bourgogne Les Ursulines Chardonnay

Bourgogne Les Ursulines Chardonnay 2018

För några extra kronor ges ett i mitt tycke extra värde. Côte de Beaune är ett intressant område i Bourgogne, där vinerna ofta kan kosta tiofallt vad detta vin betingar. Då kan det vara gårdsappellationer med mera. Men här har vi alltså ett vin från ”området” som således i stora stycken har liknande växtmöjligheter, biotoper. Men för ett pris som överraskar neråt.
Art.nr: 70131 - Pris: 139 kr

Château le Puy

Château le Puy 2013

I Bordeaux i sydvästra Frankrike kan vinerna nå priser på många tusenlappar. Då är det vin från dyra slott med traditioner och en fantastisk ackumulerad kunskap. Jag har själv provat några av dessa storheter, och visst – även jag har fallit pladask. Men det är inte alltid man kan hålla på att lägga ut så stora pengar för i och för sig stora upplevelser. Då kan detta vin vara ett väldigt bra alternativ. Eller som Vinguidens sommelier, Johan Franco Cereceda skriver, Det här är riktigt bra vin för en (i bordeaux-sammanhang) relativt modest pris. Jord, blåbär, lagerblad och mörk (mycket mörk) frukt.
Art.nr: 74689 - Pris: 319 kr

Alvarinho João Portugal Ramos

Alvarinho João Portugal Ramos 2017

Albarinho-viner finns oftast i nordvästra Spanien (Galicien) eller i norra Portugal. Detta vin är från Portugal – där vinerna på albarinho-druvan ibland kan krypa ner i pris. Men detta vin är något dyrare – men jag vill mena det är värt alla de extra tiorna.
Art.nr: 79909 - Pris: 159 kr

Reserva de la Familia Juvé y Camps

Reserva de la Familia Juvé y Camps 2015

I Sverige har vi vant oss att man inte ska betala för mycket för bubbel, om det inte står Champagne på etiketten, då många fler av oss gärna brakar på med några extra hundringar – och inte mig emot. Smakar det så funkar det. Men Cava är tillverkad på samma metod som champagne, fast på andra oftast spanska druvor – som ger ett annat och inte alls ”sämre” vin är det dyrare från Frankrike. Det här vinet är ett utmärkt exempel på en cava som lirar i samma klass som i de Franska ligorna.
Art.nr: 77600 - Pris: 169 kr

Crozes-Hermitage E.Guigal

Crozes-Hermitage E.Guigal 2016

Sedan jag var i Lyon som ligger vid Rhone-floden hösten 2016 föll det sig så olyckligt att jag började dricka Hermitage-viner från norra Rhone. Fantastiska viner på 100% syrah! Olyckligt eftersom viner från Hermitage (speciellt mogna sådana – 8-10 år) sällan finns att finna på det svenska Systembolaget – men det finns att beställa, eller om man flyger ner med Lufthansa eller SAS. Som tur är finns ett alternativ alldeles i närheten, nämligen Crozes Hermitage – inte alltid lika dyrt som storebröderna från Hermitage.
Art.nr: 78977 - Pris: 189 kr