HEM

Vinnarna White Guide Gala 2017

Vinguiden har varit på gala. Platsen var Svenska Mässan i Göteborg och ändamålet för dagen var att kora årets bästa restauranger och hylla landets största restaurangupplevelser. Arrangören av galan var White Guide, som listat 600 restauranger i den trettonde upplagan av guiden med samma namn. Esperanto i Stockholm kammade hem den tyngsta titeln – Årets Bästa Restaurang.

Vi var inte ensamma på Svenska Mässan i Göteborg. Drygt 700 personer hade tagit sig till Kongresshallen och utställarområdet runt denna, där det bjöds på goda drycker och vällagade munsbitar. Befinner man sig på västkusten känns det helt naturligt att man lockar med ostron, musslor – och alger. Bland mycket annat smått och gott.


Galan presenterades av komikern och skådespelaren Klara Zimmergren, som på en utmärkt “lagomnivå” lockade till skratt och glada miner. Den första pristagaren på scenen var den kände Göteborgskrögaren Ulf Wagner, som för övrigt var den förste i staden att få en stjärna i Guide Michelin. Han förärades titeln Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning, i samarbete med Visita.

Ulf Wagner Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning

Med denna utmärkelse premieras en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur. Ulf Wagner, Sjömagasinet, Göteborg. För att med fingertoppskänsla för alla de detaljer som gör ett restaurangbesök till en storartad upplevelse genom åren ha skapat flera mattempel som gett eko långt utanför Sveriges gränser, samt varit en entusiastisk pionjär inom vinmatchningens ädla konst.


Vi sprang på en gammal bekant profil i vimlet, Alexander Sjögren, som vi senast såg tävla på kock-VM i Lyon, Frankrike. Han har jobbat med Årets Värt en Resa-restaurangen Hörte Brygga och tog emot priset tillsammans med dem. Till höger den prisbelönte stjärnkrögaren Ulf Wagner, som fick Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning.

Övriga pristagare och motiveringarna bakom juryns val enligt nedan.

Oaxen Krog Årets Merroir

Årets Merroir Award, i samarbete med Norges Sjømatråd. Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung. Oaxen Krog, Stockholm. För att ständigt utforska våra vatten, bryn och stränder efter det oupptäckta och det underutnyttjade, som bjuder på stora smakupplevelser och god näring utan att känsliga bestånd och sköra vattenmiljöer hotas.

Det var för övrigt Oaxen Krog som skapade kvällens White Guide Merroir Award Dinner på Auktionsverket Kulturarena, så vinnarna hade bråttom att lämna scenen.

Hörte Brygga Årets Värt en Resa

Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd. Hörte Brygga, Skivarp. För att ha skapat en välkomnande och spännande lokal matscen i ständig förändring med charm, personlighet och knivskarp fokus på råvaror i säsong dit vi ständigt vill komma tillbaka.

Sorunda Korvfabrik Årets Smakutvecklare

Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst. Sorunda Korvfabrik, Sorunda. För att hittat de stora smakerna i mötet mellan högklassiga köttråvaror och smaksättare av klassiskt och modernt snitt och paketera detta i den mest tillgängliga av produkter: korven.

Bhoga Restaurang Årets Ölupplevelse

Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse, i samarbete med Galatea, premierar man en restaurang där ett seriöst arbete med öl och ett intressant urval visar att ölets hela smakregister kan motsvara vinets förmåga att lyfta fram maten. Bhoga Restaurang, Göteborg. För att med ett djupt engagemang och sprudlande entusiasm visa upp ett lokalt och alldeles strålande ölutbud, samt att med detta som verktyg bjuda på några av årets bästa mat- och dryckeskombinationer.


Ölupplevelser kunde man även få utanför scenen.

Krakas Krog Årets Vinupplevelse

Med utmärkelsen Årets Vinupplevelse, i samarbete med Champagne Bollinger, premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med vin där urval, hantering, mat- och vinmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar. Krakas Krog, Katthammarsvik. För att med stort kunnande och smittande passion ha utvecklat ett uppseendeväckande bra vinarbete till ännu högre höjder med klockrena vinmatchningar och en vinlista som alltid ligger rätt i tiden.


Det här priset såg Vinguiden extra mycket fram emot, och extra glada blev vi att det var sommelieren Ulrika Karlsson på Krakas Krog som fick motta det. Vi träffades över en intervju om vin för hela 17 år sedan – på en krog på Gotland!

Restaurang Volt Årets Hållbara Gastronomi

Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla. Restaurang Volt, Stockholm. För att med brinnande engagemang och stor målmedvetenhet kontinuerligt utveckla egensinniga, gastronomiska upplevelser i mästarklass, där det ekologiska och hållbara bidrar till totalupplevelsen.

Fotografiskas Restaurang Årets Terroir Award

Med utmärkelsen Årets Terroir Award premieras en restaurang som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. Priset hyllar kraften i mångfald och den rikedom som olika ursprung och karaktärer bidrar till på våra matbord – liksom i våra liv. Fotografiskas Restaurang, Stockholm. För att ge ödmjuka baljväxter och grönsaker ömsinta makeovers och få dem att uppnå sin inneboende superstjärnestatus – här flyttas ständigt gränserna för det hållbara, vegetabiliska köket – utan att skriva någon på näsan.

Adam/Albin Årets Stjärnskott

Med utmärkelsen Årets Stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen. Adam/Albin, Stockholm. För att ha skapat ett en ny gastronomisk tillflyktsort, där stämningen står lika högt i tak som mumsigheten i rätterna och där det bästa av internationellt tävlingskockeri görs tillgängligt i en generös social cocktail.

TakeOver, Sverige Årets Banbrytare

Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en satsning som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu. TakeOver, Sverige. För att med en smart pop-up-turné lyft fram och skapat efterlängtad buzz kring kvinnliga förebilder i restaurangköken, med några av Sveriges främsta kockar vid grytorna.


Fram med ännu fler tjejer i branschen! Foto: David Back

Petersons Krog Årets Hjärtekrog

Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog hedras en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök. Petersons Krog, Käringön. För att med aldrig sinande entusiasm och stor charm i över tjugo år förverkligat våra drömmar om äkta skärgårdsgemyt. Här är gött att vara!

Efter alla prisutdelningar och tacktal blev det en kortare mat- och vätskepaus. Ceremonin inleddes därefter igen med Ebbot Lundberg och två medmusikanter på scenen. Ett par publikhyllade musiknummer som avrundades med att Ebbot fick läsa upp namnet på den näst, näst sista pristagaren – Årets Rising Star.


Ebbot Lundgren sjöng och delade ut pris till Årets Rising Star.

Rodrigo Pérez Årets Rising Star

Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star uppmärksammas yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Rodrigo ”Rod” Pérez, Ekstedt, Stockholm. För att med stor ambition och begåvning ha styrt två av Sveriges mest komplexa kök och samtidigt med kunskap och närvaro flätat samman kök och matsal på ett imponerande gästvänligt sätt.

Daniel Berlin Krog Årets Serviceupplevelse

Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås. För att lägga minst lika stor vikt vid personlighet som formell service och därmed skapa en inkluderande fristad där gastronomi, värdskap och värme står i centrum och alla, även gästerna, är delaktiga i showen.

Sist men inte minst delades priset ut till årets i särklass bästa restaurang, enligt White Guide 2017.

Esperanto Årets Bästa Restaurang

Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en helgjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu. Årets vinnare i bedömningskategorin Gastronomi ger en bländande matupplevelse i absolut världsklass och en restaurangupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin matpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör totalpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi just nu. Esperanto, Stockholm. För att med en till synes outtömlig skaparkraft ta sin finstämda multisensoriska värld vidare i ständigt nya uttryck på en makalös tekniknivå, och dessutom ha lyft hela restaurangupplevelsen till en harmonisk helhet som balanserar lyhörd finess i serviceleveransen med ett hjärta som bultar allt tydligare.


Årets Restaurang Esperanto, som drivs av Sayan Isaksson (t.v.), är segerglada! Foto: David Back

Under hela eventet läckte man även ut placeringarna på White Guide Mästarklasslistan 2017, där 31 restauranger finns representerade. Plats 31 upp till och med plats tolv klassificeras som Mästarklass. De restauranger som hamnar överst på listan klassas som Global Mästarklass. Placeringar enligt nedan.

Global Mästarklass 2017, enligt White Guide

1. Esperanto, Stockholm
2. Fäviken Magasinet, Järpen
3. Gastrologik, Stockholm
4. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
4. Oaxen Krog, Stockholm
6. Vollmers Restaurang, Malmö
7. PM & Vänner, Växjö
8. Koka, Göteborg
9. Ekstedt, Stockholm
10. Bhoga Restaurang, Göteborg
11. Upper House Dining, Gothia Towers, Göteborg

– Det svenska kroglivet är fantastiskt och utvecklas för varje år – matkvalitet, service och miljö, allt blir bättre och det är med stolthet vi på White Guide ofta berättar om svensk restaurangkultur för alla nyfikna utländska matjournalister och krögare”, säger Mikael Mölstad, förlagsredaktör, White Guide.


Hela vinnargänget i årets White Guide Gala!

Vi konstaterar att den västkustska publiken var nästan lika glad som kvällens alla pristagare. Måndagen avslutades med en White Guide Merroir Award Dinner 2017 på Auktionsverket Kulturarena, men vid den tiden satt Vinguiden på tåget hem till Stockholm.
Vinguiden
tipsar