HEM

Vinets Dag 2017

Den 22 januari firar vi Vinets Dag. Det tycker vi är värt att uppmärksammas alla dagar på året, men låt oss göra det lite extra just det datumet! Några av Vinguidens medarbetare tipsar om egna vinfavoriter för matbordet, soffan eller minglet.

Initiativet till Vinets Dag togs för några år sedan av Svenska Vinakademien. Nu har många vinskribenter, krögare, vinkännare och sommelierföreningar hakat på hyllningarna av denna dag, med uppmaningen att inte dricka mer – men bättre. Vinets Dag firas även med Svenska Mästerskapet i Vinprovning.

Datumet, den 22 januari, sammanfaller med St Vincents dag. St Vincent är vinets skyddshelgon, vilket man gärna firar i Europas vinodlande regioner. Så njut nu något extra gott i glasen, dagen till ära! Här kommer några förslag från Vinguidens medarbetare.

vinetsdag-686
Marcus, Vendela, Marie, Niklas, Johan C och Michael på Vinguiden.com firar givetvis Vinets Dag!

Marcus Ståhl rekommenderar

Freixenet Vintage Brut

Freixenet Vintage Brut 2016

Om man vill ha ett schysst bubbel men inte gå upp på en champagne så kan jag rekommendera den här enligt mig prisvärda cavan. En fruktig doft med ton av äpple och en smak med inslag av äpple och citrus, även en viss brödighet.
Art.nr: 88474 - Pris: 139 kr

Vendela Bjurberg rekommenderar

Oddbird by Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine

Oddbird by Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine 0

Likt ett klassiskt, franskt vin är Richard Juhlins alkoholfria dryck gjord på ekfatslagrade Chardonnaydruvor. Med sina friska smaker av lime, honung och äpple blir den ett gott och lyxigt alternativ till bubblet, eller en ögonbrynshöjande måltidsdryck ihop med fisk och skaldjur.
Art.nr: 1979 - Pris: 94 kr

Marie Arpnäs rekommenderar

Elyssia Pinot Noir Brut

Elyssia Pinot Noir Brut 0

Med en förkärlek för torra viner väljer jag gärna något vitt i glaset, eller som här – en rosécava från Freixenet. Med ett inslag av bubblor blir vinet genast lite festligare, till ett lagom pris. Elyssia Pinot Noir Brut har en torr, frisk och fruktig smak med inslag av citrus, röda bär och rostat bröd. Det mousserande vinet utsågs för några sedan till världens bästa cava i en blindtest, så det är inte bara den vackra flaskan som lockar till köp!
Art.nr: 77151 - Pris: 189 kr

Niklas Nordlander rekommenderar

Barbaresco Produttori del Barbaresco

Barbaresco Produttori del Barbaresco 2015

Kryddigt, intensiv Nebbiolo med snygg parfym som tydligt visar upp hela Nebbiolopaketet. Nypon, körsbär och viol med inslag av rosor, salvia och salmiakpastiller. Tydligt markerade tanniner som gärna vill ha lite sällskap av någon fetma i maten. Varför inte en svamprisotto? Funkar för övrigt utmärkt även till antipasti.
Art.nr: 72437 - Pris: 359 kr

Johan Carlén rekommenderar

Paul Dolan Pinot Noir

Paul Dolan Pinot Noir 2014

Jag gillar vin. Gärna rött. Senaste året har det varit mycket Pinot Noir. Kaliforniska Paul Dolan Pinot Noir är ett fint exempel. Jordgubbar, röda bär som sig bör. Härligt avslut. Att det även är ekologiskt gör inte saken sämre.
Art.nr: 70189 - Pris: 259 kr

Michael Anderquim rekommenderar

Bollinger La Grande Année Brut

Bollinger La Grande Année Brut 2012

I min värld är en champagne det självklara valet då jag firar Vinets dag! Handlar det dessutom om att förhöja tillfället en extra smula är det värt att plocka fram någon av de riktigt fina pjäserna bland de gyllene bubblorna. Champagnehuset Bollinger levererar alltid med förstklassig kvalité och deras vintagecuvéer som går under benämningen La Grand Année både hänför och förför såväl nyvunna som redan frälsta champagneälskare.
Den senaste årgången som går att inhandla är 2005 och bjuder på en distinkt och komplex doftupplevelse där choklad, apelsin, brioche och mogna röda bär möter upp omgående. Läckert fyllig mousse där rostat bröd, nougat, honung och gula plommon fångas upp i ett behagligt avslut av mineral och beska. Läcker som aperitif förstås, själv väljer jag den på Vinets dag tillsammans med en välgratinerad hummer där osten är av både starkare och syrligare karaktär. Låt temperaturen vid servering landa kring 10 grader.
Art.nr: 7579 - Pris: 1499 kr

Johan Franco Cereceda rekommenderar

Famille Perrin Les Sinards Châteauneuf-du-Pape

Famille Perrin Les Sinards Châteauneuf-du-Pape 2017

Ett vin från Châteauneuf-du-Pape är aldrig fel, i synnerhet om det kommer från familjen Perrin som står bakom detta, Les Sinards. Klassiskt animaliska toner, läder, mycket blåbärsfrukt, bra eldig, örtig och pepprig karaktär med inslag av ek och en liten ton av järn. Passar perfekt till en vintrig gryta på nötkött och rotfrukter.
Art.nr: 75207 - Pris: 389 kr

Vinetsdag-JFC-686
Johan Franco Cereceda tipsar om gott vin.
Vinetsdag-flaskor-686
Ett axplock av redaktionens favoriter.