HEM

Vin till vego


Den vegetariska trenden håller i sig och för varje år sätter allt fler svenskar sikte mot en grönare livsstil. Det har gjort att Altia nu utökar vinserien Patchwork, drycker med fokus på vego.

Den nytänkande serien är etablerad sedan tidigare, men de två tillskotten Patchwork Malbec och Patchwork Malbeck Rosé gör den komplett. Vinerna finns nu i skalan vitt, rött och rosé – för att kunna kombineras med det gröna kökets alla smaker.

– Vi vill uppmuntra till att ha mer grönt på tallriken. Därför har vi tagit fram serien Patchwork med viner som passar särskilt bra till det vegetariska kökets alla smakinriktningar och olika tillagningssätt, säger Flavia Bergström, Senior Brand Manager på Altia, som producerar Patchwork.

En av dem som hyllar det vegetariska initiativet är matprofilen Gustav Johansson, också känd för en av Sveriges största vegobloggar, “Jävligt gott”.

– Jag läste någonstans att det var omöjligt att dricka tunga rödviner till vegetarisk mat, för som experten sa ”det finns inte så mycket mustigare grejer i det vegetariska köket än auberginerullader och rotfruktsgratänger” och att det därför var mest vita viner som passade till detta. Det är skitsnack, säger Johansson.

Vininspirerade recept

Hans ambition är att bryta normen och visa att vin ska kunna vara ett självklart val till vegetariskt. Inför samarbetet med producenten har han därför skapat ett par rätter speciellt framtagna för de nya dryckerna. Dessa går att hitta här.

För att underlätta valet av mat till vin har Patchwork även tagit fram en smakguide vars etikett pryder flaskorna. Här ligger fokus på tillvägagångssätt snarare än råvaror, till skillnad från den vi idag hittar på Systembolaget.

Patchwork Malbec kan stoltsera med att vara såväl ekologisk som vegansk och Fairtrade-märkt. Vinet har en medelstor doft av mörka bär, blå plommon, fat och kryddor. Smaken är balanserad i samma ton och gör sig bra till grillade, ugnsbakade och mustiga vegorätter.
Tips! Prova till väl utvalda ostar.


Patchwork Malbec Rosé
Även här är hållbarheten i fokus. Drycken är ekologisk, vegansk och Fairtrade-märkt. Doften är fruktig och frisk, med inslag av röda bär, körsbär och färska örter. Smaken går i samma stil och är mycket uppfriskande. Patchwork Malbec Rosé gör sig bra som sällskapsvin, till vegetariskt eller sallad.
Tips! Prova till ungsbakad rotselleri med rotfruktsgratäng och grönsallad.


Vinguiden
tipsar