HEM

Världens mest kända vinprovning

Det är både världens mest kända, mest kontroversiella och kanske den viktigaste vinprovningen som någonsin hållits. I alla fall för kalifornisk vinindustri. Men i Frankrike väcker den fortfarande ont blod.

Nu har det gått lite över 40 år sedan den hölls, den blindprovning som satte kaliforniskt vin före vinklassiker från både Bourgogne och Bordeaux. Men på något sätt tappar provningen och framför allt resultatet av provningen aldrig i aktualitet. Att placera sig över prestigeviner från världens två förnämsta distrikt är stort. Att göra det för över 40 år sedan är närmast episkt.

När resultatet blev offentligt låg det sådan prestige bakom det att en av provarna, Odette Kahn, redaktör på La Revue du vin de France, ska ha begärt tillbaka sina noteringar. Av skam, kan man tänka sig. I fransk press låtsades man som ingenting. I USA däremot, var det en snackis i veckor, det hamnade på förstasidor i tidningar som i princip aldrig hade skrivit om vin tidigare.

Blindprovning med överraskande resultat

Det handlar förstås om Judgement of Paris, blindprovningen 1976 då fyra av Bordeaux bästa Cabernet Sauvignon-baserade viner ställdes blint mot Kaliforniens sex topp-diton. Men där även vitt vin slängdes in, Bourgognes bästa viner på Chardonnay mot vita viner från Kalifornien på samma druvsort. Frankofilerna tyckte att provningen var onödig och hade redan resultatet klart för sig. Men nu provade man blint.

Att det överhuvudtaget skulle hållas en provning på temat, var närmast en förolämpning mot fransk vinindustri, men arrangören, Steven Spurrier, gav sig inte. Som vinhandlare förstod han tidigt potentialen i vinerna från amerikansk västkust före många andra.

Men om själva provningen var kontroversiell var det ingenting mot vad resultatet var. Nämligen Kalifornien i topp, i båda provningarna. Det var så sensationellt att många faktiskt inte trodde att allt hade gått rätt till.

Judgement of Paris 40 år senare

Överst i rödvinsprovningen placerade sig Stag’s Leap Wine Cellars 1973 före bland annat Château Haut-Brion 1970 och Château Mouton Rothschild samma årgång. På vitvinssidan hamnade kaliforniska Chateau Montelena i topp, före både Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973 och Meursault Charmes Roulot 1973.

Man kan ju tycka att en 40 år gammal provning inte längre borde ha betydelse, men det är egentligen precis tvärtom. Att förstå den seger den kaliforniska vinnäringen tog blir i ett historiskt perspektiv än mer imponerande.

Något som också manifesterades lagom till 40-årsjubiléet: Några av vinhusen skapade tillsammans en vinrutt till fem av de deltagande kaliforniska vinegendomarna, Chateau Montelena Winery, Clos Du Val, Freemark Abbey, Spring Mountain Vineyard och Stag’s Leap Wine Cellars.

Snacka om seger.

Placering vita viner

1.Chateau Montelena 1973 USA
2.Meursault Charmes Roulot 1973 Frankrike
3.Chalone Vineyard 1974 USA
4.Spring Mountain Vineyard 1973 USA
5.Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973 Frankrike
6.Freemark Abbey Winery 1972 USA
7.Batard-Montrachet Ramonet-Prudhon 1973 Frankrike
8.Puligny-Montrachet Les Pucelles Domaine Leflaive 1972 Frankrike
9.Veedercrest Vineyards 1972 USA
10.David Bruce Winery 1973 USA

Placeringen röda viner

1. Stag’s Leap Wine Cellars 1973 USA
2. Château Mouton-Rothschild 1970 Frankrike
3. Château Montrose 1970 Frankrike
4. Château Haut-Brion 1970 Frankrike
5. Ridge Vineyards Monte Bello 1971 USA
6. Château Leoville Las Cases 1971 Frankrike
7. Heitz Wine Cellars Martha’s Vineyard 1970 USA
8. Clos Du Val Winery 1972 USA
9. Mayacamas Vineyards 1971 USA
10. Freemark Abbey Winery 1969 USA

Fotnot. Det finns en intressant film som skildrar denna provning: Gyllene druvor från Montelena, på original Paris of Judgement. Finns på cdon.com för 49 kr.


Vinguiden
tipsar

189.00 kr