HEM

Aktuellt

Tusentals svenskar ska betala alkoholskatt

Efter en nyligen gjord granskning av Skatteverket ska drygt 2 000 personer betala extra punktskatt för att de köpt vin, öl och sprit på nätet. Skatten uppgår till mellan 2 000 och 100 000 kronor per person och beror på att företaget de handlat av inte betalat svensk alkoholskatt. Det innebär att köparen blir skattskyldig istället.

Vi har pratat med Titti Campalto, tillförordnad enhetschef på punktskatteenheten på Skatteverket, för att förstå mer kring hur införsel av alkohol fungerar och vad man ska tänka på när man handlar alkohol på nätet.

Hur kommer det sig att den här situationen uppstått?

Det beror i grunden på att det finns ett stort antal regler kring försäljning av alkohol inom EU. Företag som vill sälja alkohol till svenska köpare, via exempelvis internet, måste vara registrerade som distansförsäljare hos oss på Skatteverket. Företaget betalar då alla skatter och avgifter, och köparen behöver inte betala något extra utöver det man betalat när man handlar. Om företaget inte är registrerat som distansförsäljare måste istället personen som köper öl, vin och sprit betala skatten. Det vi upptäckt är att ett flertal estländska företag sålt alkohol via nätet till svenskar utan att utan att vara registrerade som distansförsäljare i Sverige, och därför påför vi alkoholskatt på de här personerna.

Vad är det egentligen som gäller när man handlar alkohol inom EU?

Som privatperson får du handla alkohol i ett EU-land och själv föra in det i Sverige, det som brukar kallas resandeinförsel. Men om du handlar genom någon annan, exempelvis via nätet, måste svensk alkoholskatt betalas. Regelverket är tyvärr ganska krångligt. Ofta är det inte ens möjligt för privatpersoner att uppfylla reglerna, utan det måste hanteras av ett företag.

Hur kommer det sig att det är så krångligt att göra rätt?

Det beror delvis på ett nytt EU-direktiv som kom den 13 februari 2023. Direktivet kontrollerar förflyttning av punktskattepliktiga varor såsom alkohol, tobak och energivaror. Enligt det här direktivet måste all hantering registreras i ett särskilt system som heter EMCS, och registreringen måste göras i både avsändarlandet och mottagarlandet. Som privatperson är det inte säkert att du får tillgång till systemet, eftersom det i huvudsak är avsett för företag. Du måste anmäla till Skatteverket att du vill föra in alkohol, göra särskilda deklarationer och dessutom ställa en säkerhet som motsvarar skattebeloppet du vill föra in. Så det är mycket som måste finnas på plats.

Hur ska man som privatperson gå till väga om man vill handla alkohol på nätet?

Det första du behöver göra är att kontrollera om företaget du vill handla av är registrerat som distansförsäljare hos Skatteverket. Är företaget registrerat som distansförsäljare är det företaget som deklarerar och betalar den svenska alkoholskatten. Det gör du genom att ringa eller maila till oss och fråga. Vi har tyvärr ingen e-tjänst för detta eftersom det kan röra sig om känsliga uppgifter som vi inte får lägga ut publikt. Om företaget är registrerat och betalar svensk skatt är det fritt fram att handla.

Hur har personerna som fått detta besked reagerat?

Det har varit blandade reaktioner. Flera förstår inte varför detta besked kommer och känner sig lurade. Tyvärr har företaget som de köper av ingen skyldighet att informera om vem som måste betala alkoholskatten. I flera fall kan det dessutom ligga med estnisk alkoholskatt, men den ska egentligen inte alls betalas. Det är svensk alkoholskatt som gäller.

Hur går det till när man får ett sånt här skattebesked?

Eftersom det är vi som tagit initiativet skickar vi först ut ett förslag till beslut. Det betyder att personerna som får beskedet har möjlighet att invända mot förslaget. Först efter det kommer ett beslut med exakt skattesumma och betalningsinstruktioner. Om de dessutom betalat utländsk alkoholskatt kan de behöva kontakta landets skatteverk för att få en återbetalning.

Vi tackar Titti Campalto och uppmuntrar alla våra läsare att kontrollera sina näthandlare innan de genomför sina inköp av öl, vin och sprit.

Du kan kontakta Skatteverket via mail: skatteverket@skatteverket.se eller på telefon: 0771-567 567

En länk för de som tar emot alkohol vid distansförsäljning Distansförsäljning av alkohol | Skatteverket

En länk för de som för in alkohol från ett annat land i EU, Föra in alkohol från ett annat land i EU | Skatteverket


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak. Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs ..

Läs mer