HEM

Ta vinseden dit du kommer …

Det finns många regler som vinproducenter måste följa för att få sina viner från druvor till flaska, men det finns minst lika många mer eller mindre svårbegripliga regler funna i både antika och existerande dokument. Här är några av dessa regler som innefattar vin, rapporterade från olika delar av världen.

Botten upp

Det är en tradition i Georgien att låta gästerna under en traditionell måltid vänta till den officiella toastmastern utbringar en skål och ger tillåtelsen att dricka. Hans tal tar cirka 15 minuter, och därefter är gästerna är skyldiga att tömma sina vinglas på en gång. Denna process pågår så länge kvällen och middagen varar.

Restskatt till staten

Napoleon skapade en lag som krävde att franska vinproducenter varje år skulle ge 1 procent av sitt vin till staten för arméns räkning. Även om de inte längre måste ge bort själva vinet är vinproducenterna fortfarande tvungna att ge bort motsvarande andel i druvrester, som skal och kärnor. Rester som ges till staten för att förvandlas till industrialkohol.

Visa respekt

När du dricker Soju i Sydkorea, den koreanska destillerade drycken som ofta tillverkas av ris, är det en tradition att interagera med drycken på ett väldigt respektfullt sätt. De som häller upp drycken bör hålla flaskan med båda händerna och mottagarna måste hålla sina glas med båda händerna. Finns det äldre, respekterade personer i sällskapet måste du vända ditt ansikte bort från dem, som ett tecken på respekt.

Skål utan klirr

I Ungern är det mycket ovanligt att man ser människor klirra med glasen när de skålar med varandra. Legenden säger att detta är hämtat från det misslyckade upproret Thirteen Martyrs of Arad (rebellgeneralerna) 1849. När de avrättades sägs det att deras fiender ska ha skålat i glasen för att fira. Som ett resultat av denna händelse avlade medborgarna ett 150-årigt löfte om att inte fira när man dricker. Även om 150-årsregeln upphörde 1999 är det fortfarande ganska ovanligt att se ungrare skåla med klirr.

Vinregler-cheers-686

Kaffekoppsförbud

När det gäller konstiga vinlagar är detta förmodligen en av de märkligaste. Det är formellt olagligt att dricka någon form av vin från en tekopp i delstaten Kansas. En som sagt underlig lag, men inte desto mindre en orsak att använda sig av för syftet avsedda vinglas.

Vinregler-kaffekopp-stop-686

Inte utan din fru

En annan udda lag som har varit oförändrad under årtionden säger att i Pennsylvania USA måste en man få ett skriftligt tillstånd av sin fru innan han köper någon form av alkohol för konsumtion. Vi anar att detta är en lag som ignorerats genom åren …

18 år i Mississippi

Mississippi är en unik amerikansk delstat, i den meningen att alla som är 18 år eller äldre har laglig rätt att få öl eller ”lättvin” (under 5 procent alkohol) från en förälder, make/maka eller vårdnadshavare. Det finns en pågående debatt, särskilt inom vinkretsar, att 21 år är en alltför hög rättsligt accepterad ålder, vilket delstaten Mississippi verkar hålla med om.

Spotta i lagens namn

När man deltar i en vinprovning i delstaten Utah , är det formellt olagligt att svälja vinet. I stället måste alla vinet spottas ut. Det är dock inte bekräftat om/hur många invånare som följer denna regel.

Vinregler-vinprovning-686

Källa: Vivino

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar