HEM

Sydafrikanskt i ny kostym

Sydafrikanska Mandala, från producenten Stellar Winery, är ekologiskt, certifierat IMO Fair for Life och veganvänligt, det vill säga inga animaliska produkter har använts vid framställningen av vinet. Nu kommer vinet på box i ny, vårlik design!

Stellar Winery ligger i Namaqualand, strax utanför staden Vredendal i Sydafrika. Området är känt för sina vårblommor och sin unika miljö som rymmer stor biologisk mångfald, trots ett betydande torrt klimat och påverkan från människor. Just nu är utvecklingen av en ny vingård i full gång, och i samband med detta arbete har även ett naturreservat registrerats för att skydda och bevara landets rika historiska och botaniska arv. Då det endast kommer bedrivas organisk odling på platsen finns det ingen risk att naturreservatet drabbas av förgiftning. Under november 2015 gjordes unika fynd av blomman Ornithogalum hallii, som tidigare tros ha varit utdöd.

Mandala-blomma-686

Stellar Winery samarbetar med att antal ekologiska och oberoende vingårdar, som tillsammas med vineriet bildar fair trade-strukturen i företaget, The Stellar Winery Multi-Estate. Arbetarna på vinfälten och i vineriet, inklusive säsongsarbetarna, äger tillsammans 26 procent av företaget genom aktier i Stellar Winery Empowerment Trust. Stellar Winery har dessutom startat Stellar Foundation, en ideell organisation som driver utvecklingsprojekt för att förbättra levnads- och arbetsvillkoren på vingårdarna och i de samhällen där arbetarna på Stellar Winery kommer från. Organisationen har sedan starten 2004 drivit en rad framgångsrika och väl genomförda projekt.

Fair for Life
Att Mandala är certifierat IMO Fair for Life innebär en kvalitetsmärkning för rättvis handel som utöver rättvisa arbetsvillkor och handelsavtal även omfattar hela handelskedjan samt krav vad gäller omsorg om miljön, både i och runt vingården. Hela idén bygger på ett hållbart och långsiktigt perspektiv vad gäller såväl vinodlingen som samhället runt omkring vingårdarna och hela handelskedjan, inte bara jordbruket.

Men vinet då – hur smakar det? Smaken är frisk och fruktig med aromatiska toner av grönt äpple, krusbär och tropisk frukt. Mandala har en ungdomlig, fruktig och aromatisk doft med inslag av citrus, grönt äpple, krusbär och tropisk frukt. Vinet är gjort på druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc och Chardonnay. Passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Fotnot: En mandala är en andlig och rituell symbol i indiska religioner som representerar universum. I allmänt bruk har mandala blivit ett samlingsnamn för alla diagram eller geometriska mönster som representerar kosmos metafysiskt eller symboliskt – “ett mikrokosmos av universum”.

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar