HEM

Sverige i centrum när ny prestigechampagne lanseras

I juni lanserade champagnehuset Pommery sin nya och mycket emotsedda skapelse Apanage Blanc de Blancs. Scenen var Operakällaren i Stockholm. Att de valde den svenska marknaden är ingen tillfällighet.

Sverige ligger högt upp på listan över länder som konsumerar mycket champagne. Dessutom är det en marknad som växer, på två vis: dels i volym, dels att fler gärna betalar mer för sin champagne.

Därför är det ingen tillfällighet att champagnehuset väljer Sverige när de har världspremiär för sitt nya vin, Apanage Blanc de Blancs. Pommery är ju en gammal trotjänare på Systembolaget och har funnits där sedan 1955 när bolaget tog sin nuvarande form.

På plats på Operakällaren hade Madame Nathalie Vranken tagit sig och berättade om den förkärlek huset har för den svenska marknaden. Hon driver tillsammans med sin make Paul-François Vranken den idag världens näst största champagnegrupp som går under namnet Vranken Pommery Monopole.


Flöjt eller kupa – välj rätt glas till din champagne

Pommery grundades för över 150 år sedan, 1858 och har alltid stått för utveckling. Bland annat var man först med att producera en riktigt torr champagne, en så kallad brut, ett vin som har maximalt tolv gram socker per liter. Idag är gruppen den största enskilda ägaren av Grand Cru-vingårdar i distriktet, alltså de högst klassificerade vingårdarna i Champagne.

Apanage är en Blanc de Blancs vilket innebär att den är tillverkad på 100 procent gröna druvor, i detta fall Chardonnay. Druvorna till vinet plockas för hand och vinet har legat på sin jästfällning i fyra år innan degorgering (då jästen avlägsnas från vinet). Vinet kan drickas idag men också lagras uppemot fem år.


Vinguiden
tipsar